προορισμός…γεύση!

Θα το βρείτε ως bubble milk ή boba tea, το bubble tea είναι ένα ρόφημα που παρασκευάζεται από τσάι, γάλα, σιρόπι και σπόρους ταπιόκας και μετρά ήδη πολλούς οπαδούς. Μια μικρή βόλτα στην Αθήνα ή για τους πιο τυχερούς στο Παρίσι, θα διαπιστώσετε πόσο γρήγορα έχουν αναπτυχθεί αυτά τα μικρά και χαριτωμένα μαγαζάκια με bubble tea! Αν και σχεδόν όλοι πλέον το γνωρίζουν, αυτό το ρόφημα από την Ταιβάν κρύβει ακόμα πολλά μυστικά … Ανακαλύψτε παρακάτω όλα τα μυστικά αυτού του πετυχημένου τσαγιού, που είναι πολύχρωμο και πεντανόστιμο!

Από που μας έρχεται;
Παρόλο που έκανε την εμφάνισή του πριν λίγα χρόνια στην Ελλάδα και σε άλλες πόλεις της Ευρώπη, η ύπαρξή του μέτρα σχεδόν 40 χρόνια! Εμφανίζεται για πρώτη φορά στη δεκαετία του ’80, στην Ταϊβάν. Σύμφωνα με ντόπιους, ο δημιουργός του ήταν ένας ιδιοκτήτης ενός tea House: εμπνευσμένος από τις μαύρες και άσπρες μπάλες ταπιόκα που πούλαγαν στην αγορά, εφηύρε το bubble tea το 1986. Εν τω μεταξύ, να ξέρετε πως η κρύα έκδοχή του γεννήθηκε από ατύχημα το 1988 … Ενώ βαριόταν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης, ο υπάλληλος ενός καταστήματος τσαγιού σκέφτηκε να ανακατέψει τους σπόρους ταπιόκας με το παγωμένο τσάι του και έτσι γεννήθηκε το πιο διάσημο τσάι με bubble! Αυτό το δροσερό ρόφημα κέρδισε γρήγορα τις καρδιές των Κινέζων, Βιετναμέζων και Αμερικανών μαθητών στη δεκαετία του ’80 και του ’90, προτού φτάσει στην Ευρώπη!

Πως να ετοιμάσετε ένα κλασικό bubble tea
Θέλετε να δοκιμάσετε αυτό το ασυνήθιστο ρόφημα; Εύκολα για γρήγορα! Δεν έχετε παρά να ζεστάνετε μια δόση τσαγιού Oolong σε 200 ml νερό. Εάν δεν έχετε, επιλέξτε μαύρο ή πράσινο τσάι. Αφήστε  το τσάι να κρυώσει καλά σε θερμοκρασία δωματίου  πριν το βάλετε στο ψυγείο. Ρίξτε 3 κουταλάκια του γλυκού λευκές πέρλες ταπιόκας σε μια κατσαρόλα με νερό που θα βράζει. Αφήστε να βράσει για 10-30 λεπτά σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας. Στη συνέχεια, στραγγίστε τις όμορφες πέρλες σας, τοποθετήστε τες σε ένα πιάτο και στη συνέχεια ραντίστε τες με σιρόπι φρούτων… Προτιμήστε τη γρεναδίνη που θα τους δώσει ένα βαθύ ροζ χρώμα. Τέλος, αφήστε τες να κρυώσουν για 30 λεπτά. Μόλις οι μπάλες ταπιόκας και το τσάι είναι κρύα, ρίξτε τα σε ένα διάφανο ποτήρι. Προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας γάλα, και πιείτε το αμέσως!

Παραλλαγές τσαγιού
Όπως ξέρετε, η μαγειρική θέλει φαντασία! Έτσι και αυτό το τσάι, έχει πολλές παραλλαγές . Παρ’ όλ’ αυτά, η επιλογή των υλικών παίζει σημαντικό ρόλο στη γεύση του. Το σωστά επιλεγμένο τσάι, ο τύπος του σιροπιού φρούτων αλλά και το γάλα στο τέλος της προετοιμασίας επηρεάζουν σημαντικά τη γεύση του. Για μια έκδοση vegan, βασιστείτε σε ένα γάλα από ρύζι. Ψάχνετε για μια εξωτική παραλλαγή; Συνδυάστε τις γεύσεις ενός πράσινου τσαγιού Sencha με τροπικές νότες από σιρόπι μάνγκο και ρόφημα καρύδας. Μια άλλη επιλογή, για ένα 100% black Food: βάλτε να βράσει μαύρο τσάι Darjeeling με γάλα σόγιας με μαύρο σουσάμι και μαύρους σπόρους ταπιόκας. Τελευταία συμβουλή: επιλέξτε τα popping boba αντί για τα ταπιόκα. Αυτά τα μικρά «μαργαριτάρια» από ζελέ φρούτων εκρήγνυνται στον ουρανίσκο δίνοντας ένα νόστιμο νέκταρ. Μάνγκο, βατόμουρο… Επιλέξτε την αγαπημένη σας γεύση!

Διατροφικά οφέλη
Πολλοί από μας προωθούν τις ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού. Η αλήθεια είναι, πως όλα εξαρτώνται από αυτά που θα βάλεις μέσα στο τσάι! Δυστυχώς, πολλές εταιρίες προσφέρουν ποτά που είναι εξαιρετικά γλυκά και χαμηλά σε βιταμίνες και μέταλλα. Για να χρωματίστε τις πέρλες ταπιόκας, προτιμήστε ένα δυνατό χυμό από κόκκινα φρούτα. Αν πάλι σας λείπει η ζάχαρη, προσθέστε λίγο μέλι ή σιρόπι αγαύης. Για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, βασιστείτε επίσης στο πράσινο τσάι και στις προστατευτικές πολυφαινόλες του αλλά και στα φυτικά ροφήματα (καρύδας, σόγια, αμυγδάλου) που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *