destination taste!

Κέικ καρότου πεντανόστιμο

Κέικ καρότου πεντανόστιμο
proetoimasia magirema servirisma anamoni video button
40΄ 40΄-50΄ 1 κλασσική
στρογγυλή φόρμα

 

Το carrot cake θεωρείται από τα πιο κλασσικά κέικ παγκοσμίως. Τα καρύδια του δίνουν έξτρα γεύση και το γλάσο το απογειώνει.
Υλικά Εκτέλεση
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ελάχιστο αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού (200 ml) ελαιόλαδο
  • 500 γρ. καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, τριμμένα
  • 2/3 φλιτζ. τσαγιού φουντούκια ή καρύδια, σπασμένα
  • ελάχιστο λιωμένο βούτυρο (ή μαργαρίνη), για τη φόρμα

Για το γλάσο

  • 200 γρ. τυρί μασκαρπόνε ή τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια
  • 180 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη)
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
  • 1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι, ελάχιστο αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και την κανέλα.
Σε ένα άλλο, μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει. Προσθέτω το ελαιόλαδο και συνεχίζω το χτύπημα. Σταδιακά, προσθέτω το μείγμα αλευριού σταδιακά, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να φτιάξω ενιαίο, ομοιογενές μείγμα. Τέλος, ρίχνω τα τριμμένα καρότα και τη φουντουκόψιχα ή την καρυδόψιχα και ανακατεύω με μια σπάτουλα.
Βουτυρώνω ελαφρώς μια μέτρια φόρμα για κέικ, με τρύπα στη μέση και αδειάζω το μείγμα. Ψήνω το κέικ για 50 – 60 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει καλά. Για να δω αν είναι έτοιμο, βυθίζω τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέικ: πρέπει να βγει καθαρή, χωρίς υπολείμματα. Βγάζω τη φόρμα από το φούρνο, αφήνω το κέικ να κρυώσει για 5 λεπτά μόνο και το ξεφορμάρω. Το αφήνω να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα –έτσι, δεν θα εγκλωβιστεί ατμός στο εσωτερικό του και θα παραμείνει αφράτο.

Για το γλάσο: Χτυπάω με το μίξερ τη ζάχαρη άχνη και το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη), μέχρι να φτιάξω ένα αφράτο μείγμα. Προσθέτω το μασκαρπόνε (ή το τυρί κρέμα) και τη σκόνη βανίλια και ανακατεύω με μια σπάτουλα. Απλώνω το γλάσο πάνω στο κέικ καρότου και το σερβίρω, κομμένο σε φέτες.