προορισμός…γεύση!

Είναι από αυτές τις φορές που οι ατελείωτες ώρες δουλειάς σε βοηθούν για να ζήσεις αυτό που έζησα εγώ στο Μονακό. Ένιωσα σα την σταχτοπούτα που για λίγες ώρες κατάφερε να χορέψει με τον πρίγκιπα! Αυτά τα συναισθήματα με πλημμύρισαν όταν ο Alain Ducasse, μου έκανε την τιμή να μαγειρέψω για λίγες μέρες στο Ômer. Με φιλοξενήσαν στο Hôtel de Paris ένα παλάτι με στιλ Belle Epoque στην καρδιά του Μονακό. Και ένα έχω να σας πω… το Μονακό μοσχοβολούσε Ελλάδα!
Μεγάλη η ιστορία του Hôtel de Paris. Το κόσμημα αυτό φτιάχτηκε και εγκαινιάστηκε το 1864 από τον πρίγκιπα Κάρολο ΙΙΙ του Μονακό. Από τότε κανείς δεν σταμάτησε να θαυμάζει τα 187 δωμάτια τα οποία 75 είναι σουίτες, τη πιο μεγάλη ιδιωτική κάβα κρασιού παγκοσμίως που διαθέτει κάπου 350.000 μπουκάλια σε 200.000 τετραγωνικά (3700 διαφορετικές ετικέτες κρασιών αποτελούν εξαίρεση του είδους τους), ή ακόμα το εστιατόριο το Louis XV του Ducasse το οποίο το 1990 αποκτά το τρίτο αστέρι του οδηγού Michelin, κάνοντας έτσι το Hôtel de Paris το πρώτο παλάτι που έχει αυτό το επίπεδο κατάταξης.
Ακόμα και σήμερα, τον ίδιο θαυμασμό έχουν οι επισκέπτες από όλο το κόσμο για το Hôtel de Paris Monte-Carlo, που απολαμβάνουν έναν ιδιαίτερο τύπο φιλοξενίας, που συνδυάζει αρμονικά την παράδοση και τη σύγχρονη εποχή. Σήμερα γυρίζει μια νέα σελίδα στην ιστορία του με την ανακαίνιση των εσωτερικών χώρων και δωματίων του, τη δημιουργία δύο εξαιρετικών σουιτών και το νέο εστιατόριο Ômer, του Alain Ducasse.
Μια ανακαίνιση η οποία έγινε σταδιακά ξεκινώντας από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2018. Πολλές νέες αποκαλύψεις, αποκλειστικές καινοτομίες πριν από την επαναλειτουργία του, η οποία έγινε το Δεκέμβριο του 2018.
Με το που έφτασα στο παλάτι νόμιζα πως είχα ταξιδέψει πίσω στο χρόνο στη belle Epoque! Σαν μικρό παιδάκι με τα μάτια ορθάνοιχτα θαύμαζα το νέο λόμπι που δίνει άμεση πρόσβαση στη νέα εσωτερική αυλή. Η μεγάλη κεντρική ανθοδέσμη ήταν απλώς ΜΑΓΙΚΗ! Εκεί στη μέση δίνει χαρά στους πελάτες και τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο, καθώς και το άγαλμα του Louis XIV με ένα γυαλιστερό γόνατο, μια παράδοση που θέλει να αγγίζει το πόδι του αλόγου για τύχη στο παιχνίδι.
Το δωμάτιο μου έτοιμο, από αυτά που θες να μείνεις για πάντα. Ένιωσα αμέσως οικεία, σα να ήμουν στο σπίτι μου. Έχουν οι Γάλλοι αυτή τη φινέτσα που καταφέρνουν το πιο απλό πράγμα να στο παρουσιάζουν υπέροχο. Κλασσικό δωμάτιο αλλά ταυτόχρονα πολυτελές που σου προσφέρει μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα. Τα έπιπλα είναι διαχρονικά, μπλέκονται με κάποια έπιπλα στυλ Louis XVI για να δώσουν αυτό το κλασικό ντεκόρ. Τα υφάσματα των δωματίων και των σαλονιών σε χρυσούς τόνους δημιουργούν έτσι με το τρόπο τους μια λαμπερή ατμόσφαιρα. Ο καθρέφτης, που δεν σταματάς να χαζεύεις, οι λεπτομέρειες στα έπιπλα, τα βελούδινα και διακοσμητικά μαξιλάρια από πολύτιμα υφάσματα προσφέρουν τη φινέτσα και την άνεση που όλη θέλουμε. Τα πολυτελή υλικά, μαλακά, απαλά, δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα για τον πελάτη. Η θέα που είχα από το δωμάτιο με ξεκούρασε αμέσως, αφού ταξίδευα στη Μεσόγειο και είχα εκπληκτική θέα στο Παλάτι του Πρίγκιπα.
Και εκεί που ετοιμαζόμουν για άλλο ένα γαστρονομικό ταξίδι που μου είχε ετοιμάσει ο Ducasse, σκεφτόμουν τα λόγια του, πως η μαγειρική είναι μια μεγάλη ιστορία αγάπης, πρέπει να ερωτευτείς τα προϊόντα και τους ανθρώπους που τα φτιάχνουν!
Ο Alain Ducasse, έκανε τους πάντες να παραμιλάνε, όταν το 1990 κατάφερε να κάνει το Hôtel de Paris το πρώτο παλάτι στον κόσμο να παίρνει 3* Michelin. Τρία αστέρια που ποτέ δεν έπαψαν να φωτίζουν την αύρα αυτού του υπέροχου τραπεζιού στο οποίο καθόμουν. Το εστιατόριο βρίσκεται εντός του Hôtel de Paris Monte Carlo, το “Louis XV” εκπλήσσει και ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς με την υψηλή μεσογειακή κουζίνα του.
Εκεί με περίμενε η Claire Sonnet η υπεύθυνη εστιατορίου που με το χαμόγελο της μας γνώρισε τον σερβιτόρο τον υπέροχο Giovanni Pitton. Τόσο νέα παιδιά που με πάθος και αγάπη σε κάνουν να νιώθεις καλά σε ένα τριάστερο εστιατόριο.

Giovanni Pitton & Hélène Dutech
Claire Sonnet & Giovanni Pitton

Μια τόσο ηλιόλουστη μέρα στο Μονακό, δεν θα μπορούσα να μην επιλέξω ένα τραπέζι στη βεράντα. Ο Alain Ducasse και ο executive chef του, Dominique Lory τα είχαν σκεφτεί όλα. Πολύχρωμα πιάτα, μεσογειακές γεύσεις, που βάζουν μπροστά το προϊόν και καταφέρνουν έτσι να αποκαλύψουν τις μυρωδιές και τις γεύσεις του.
Το μενού εξαιρετικό με μια ιδιαίτερη πρωτοτυπία, που σου επιτρέπει να αρωματίσεις μόνος σου τα πιάτα, από τα ωραία γλαστράκια που υπάρχουν μπροστά σου. Τα γλυκά, χάρη στον pastry chef Sandro Micheli ήταν απλώς έργα τέχνης. Φανταχτερά χρώματα και γεύσεις της εποχής.

Και δεν ξεχνώ τη σομελιέ! Η εντυπωσιακή Hélène Dutech η οποία με ξάφνιασε με τις γνώσεις της. Η λίστα κρασιών είναι μια αντανάκλαση του παλατιού. Δεν γινόταν λοιπόν ένα τέτοιο ξενοδοχείο με κύρος όπως αυτό του Hôtel de Paris Monte Carlo να μην είχε μια αντάξιά του κάβα. Ένας μεγάλος θησαυρός!
Μια εικόνα που αντανακλά τη Γαλλία. Τη Γαλλία του καλού και ποιοτικού κρασιού, με τους εξαιρετικούς αμπελώνες της. Το εστιατόριο έχει χωρητικότητα 50 άτομα, και με τον καλό καιρό, θα μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας και στη βεράντα.
Θα μπορούσα να σας γράψω ακόμη περισσότερα γι’ αυτό το «παλάτι»! (έτσι το λέω εγώ!) Ένα μαγικό μέρος που σε ταξιδεύει στη φινετσάτη Γαλλία της Belle Epoque!
Ραντεβού στο επόμενο γαστρονομικό μου ταξίδι!

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *