προορισμός…γεύση!

Το τόνκα είναι ένας ιδιαίτερος μαύρος καρπός με περίεργο σχήμα και ζαρωμένη εμφάνιση. Η αλήθεια είναι πως πριν από λίγα χρόνια, ο καρπός αυτός, μας ήταν άγνωστος. Χάρη όμως στους μεγάλους ηγέτες και στους ταξιδιώτες που τους άρεσαν τα challenge, το τόνκα άρχισε να μας ιντριγκάρει και κατάφερε να βρει τη θέση του στις κουζίνες του κόσμου. Η γεύση του μοιάζει σε πικραμύγδαλο και θυμίζει ταυτόχρονα καραμέλα, σοκολάτα και βανίλια. Μια δοκιμή θα σας πείσει ! Χωρίς αμφιβολία, ο καρπός αυτός ήρθε να κατακτήσει τον ουρανίσκο μας.
Το Tonka είναι σπόρος που βρίσκεται μέσα στο φρούτο του βραζιλιάνικου τικ, ένα δέντρο πολύ ψηλό αφού μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 30 μέτρα. Το δέντρο μεγαλώνει σε όλη τη Νότια Αμερική, βρίσκεται κυρίως στη Βενεζουέλα, τη Γουιάνα και τη Βραζιλία. Το Tonka ονομάζεται επίσης κουμαρού (coumarou), από την κουμαρίνη που περιέχει και τη μοναδική του μυρωδιά. Το φρούτο του τικ, με χρώμα πορτοκαλί, μπορεί να μας μπερδέψει και να το περάσουμε για μάνγκο. Κάθε φρούτο περιέχει μόνο λίγους σπόρους τόνκα που έχουν κόκκινο χρώμα. Χρειάζεται αρκετό χρόνο αποξήρανσης για να γίνει τελικά μαύρο και να χρησιμοποιηθεί στα μαγειρέματα.
Υπάρχει μόνο μία ποικιλία Tonka και το μέγεθος των μικρών αυτών «φασολιών» μοιάζει με το αμύγδαλο και έχει μήκος, περίπου 3 εκατοστά. Η φλούδα του είναι ζαρωμένη και χρησιμοποιείται αφού το τρίψουμε όπως το μοσχοκάρυδο. Οι γεύσεις του είναι πολύπλοκες και δύσκολο να περιγραφούν.
Δεν υπάρχουν ακόμη πολλές μελέτες σχετικά με αυτόν τον καρπό, πάντως, θεωρείται αρκετά δυνατός. Λένε πως ανακουφίζει τη ναυτία, τη διάρροια, τις κράμπες και ορισμένες άλλες ασθένειες. Το Tonka έχει επίσης ιδιότητες στην αντιμετώπιση της φυματίωσης και των λοιμώξεων. Δεν υπάρχει κίνδυνος να φάτε ένα κομματάκι, αλλά προσοχή αν είστε έγκυος.
Παρόλο που εξακολουθεί να είναι λίγο δύσκολο να το βρούμε, μπορείτε να το απολαύσετε όλο το χρόνο.
Τέλος δεν ξεχνάμε τον χρυσό κανόνα των μπαχαρικών που ισχύει φυσικά και για το Tonka. Είτε το βρείτε ολόκληρο ή σε σκόνη: πρέπει να φυλάσσετε μακριά από το φως και την υγρασία! Φυλάξτε το σε ένα αεροστεγές βάζο μακριά από τη πολύ ζέστη θερμοκρασία όπως οι εστίες για παράδειγμα.
Στην κουζίνα, πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τους μεγάλους σεφ ζαχαροπλαστικής που το προτιμάνε πολύ από άλλα μπαχαρικά. Και έχουν δίκιο, αφού ταιριάζει πολύ με υπέροχες μους σοκολάτας, τρούφες… Επίσης αντικαθιστά τη βανίλια σε κρέμες ή σε κρεμ μπρουλέ. Μπορείτε επίσης να το ενσωματώσετε με εγγυημένη επιτυχία σε επιδόρπια, κρέπες, βάφλες, μπισκότα ή cheesecake.

1 Comment

  1. Really good!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *