προορισμός…γεύση!

Η πέστροφα είναι, θα έλεγα, ένα λιπαρό αλλά και πολύ νόστιμο ψάρι. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες πέστροφας από τις οποίες κάποια θα βρείτε και στο ψαράδικό σας. Για να βεβαιωθείτε ότι είναι φρέσκο, επιλέξτε ένα ψάρι με γυαλιστερά μάτια, γλοιώδες δέρμα και κατακόκκινα βράγχια. Δεν θα χρειαστεί ξελέπιασμα, απλά θα πρέπει να αφαιρέσετε τα εντόσθια (ή να ζητήσετε από τον ψαρά να σας τα καθαρίσει). Το μόνο που μένει είναι να επιλέξετε τρόπο μαγειρέματος.

Στο φούρνο
Μπορείτε πολύ εύκολα να ετοιμάστε μια νόστιμη πέστροφα στο φούρνο σε ταψάκι ή φιλεταρισμένη στη λαδόκολλα. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C. Ξεπλύνετε με καθαρό νερό την πέστροφα που θα πρέπει να έχει καθαριστεί καλά στο εσωτερικό της. Λαδώστε ένα ταψί με λίγο ελαιόλαδο και βάλτε το ψάρι. Ραντίστε και το ψάρι με ελαιόλαδο. Κόψτε ένα ξερό κρεμμύδι σε φετάκια και γεμίστε την κοιλιά του ψαριού. Αλατοπιπερώστε, και προσθέστε από πάνω λίγες φέτες τομάτας. Ψήστε την πέστροφα για 15 λεπτά. Σερβίρετε το ψάρι ζεστό.
Για να μαγειρέψετε το ψάρι μέσα σε λαδόκολλα , βάλτε το φιλέτο σε μια λαδόκολλα ραντίζοντας το με ελαιόλαδο μαζί με μικρά λαχανικά (καρότα, κολοκυθάκια) κομμένα σε ζουλιέν (μπαστουνάκια). Ψήστε στους 180°C για 20 λεπτά.

Στο τηγάνι
Το τηγάνι είναι επίσης μια πολύ καλή λύση για να φτιάξετε μια νόστιμη πέστροφα. Αφού καθαρίστε καλά το ψάρι εσωτερικά, ξεπλύνετε με καθαρό νερό. Στεγνώστε με χαρτί κουζίνας. Στη συνέχεια αλευρώστε το ψάρι από κάθε πλευρά. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, λιώστε ένα μεγάλο κομμάτι βούτυρο σε δυνατή φωτιά. Βάλτε την πέστροφα και αφήστε την για 15 λεπτά, βρέχοντάς την τακτικά με το βούτυρο. Γυρίστε το ψάρι και από τις δύο πλευρές, με προσοχή γιατί τα ψάρια αυτά μπορούν εύκολα κοπούν. Μόλις η πέστροφα τηγανιστεί βάλτε την στο πιάτο και ραντίστε με λίγο χυμό λεμονιού. Προσθέστε και ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Απολαύστε την πέστροφα σας με πατάτες στον ατμό.

Ψήσιμο στα κάρβουνα ή σε plancha
Ξεπλύνετε καλά τις πέστροφες με καθαρό νερό. Στεγνώστε τα ψάρια με χαρτί κουζίνας. Μπορείτε να γεμίσετε την κοιλιά τους με κλαδιά θυμαριού και ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια. Αλατοπιπερώστε τα ψάρια. Ζεστάνετε το μπάρμπεκιου όπως κάνετε συνήθως για να βάλετε τα ψάρια να ψηθούν. Τοποθετήστε τις πέστροφες δίπλα- δίπλα πάνω στη σχάρα. Στη συνέχεια υπολογίστε 7-8 λεπτά χρόνο ψησίματος σε κάθε πλευρά. Το ιδανικό είναι να χρησιμοποιήσετε μια σχάρα ειδικά σχεδιασμένο για ψάρια για να μην διαλυθούν και να μείνουν ολόκληρα. Μπορείτε επίσης να μαρινάρετε την πέστροφα 30 λεπτά νωρίτερα σε ένα μείγμα με ελαιόλαδο και χυμού λεμονιού.
Για το τρόπο μαγειρέματος στο plancha (μαντεμένια πλάκα), βάλτε την πέστροφα σε αλουμινόχαρτο και ψήστε την για 15 λεπτά.

1 Comment

  1. Really good!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *