destination taste!

ΤΟ TOP 10 ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΓΛΥΚΩΝ!

ΤΟ TOP 10 ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΓΛΥΚΩΝ!

Με ξέρετε τώρα για την αδυναμία μου στη Γαλλία αλλά και για τα γλυκά της! Είναι μια χώρα γνωστή για την υψηλή γαστρονομία της. Κάθε περιοχή είναι γεμάτη με παλιές και νόστιμες συνταγές που δίνονται από γενιά σε γενιά. Από το ορεκτικό έως και το επιδόρπιο, η Γαλλία, σας υπόσχεται ένα ταξίδι των υπέροχων γεύσεων. Τάρτες, τσουρέκια, ή ακόμα και μπισκότα, τα έχει όλα. Η κάθε περιοχή λοιπόν έχει και το δικό της γλυκό και ήρθε η ώρα να σας τα παρουσιάσω.

  1. Το cannelé από το Μπορντό
    Το cannelé είναι ένα μικρό γλυκό με εξαιρετική υφή του, μια απαλή καρδιά, καλυμμένη με καραμελωμένο κέλυφος. Αν και η προέλευσή του παραμένει μυστήριο, χρονολογείται όμως από το 1519. Οι μοναχές του μοναστηριού του Annonciades στο Μπορντό χρησιμοποιούσαν τους κρόκους αυγών που είχαν μείνει για να φτιάξουν μπισκότα που δίνανε στους φτωχότερους. Σήμερα αποτελεί ένα βασικό γλυκό σε όλη τη περιφέρεια που θέλει την δική του τεχνική για να φτιαχτεί. Μπορείτε να το συναντήσετε και ως “canelé”, ένα όνομα που παίρνει από το σχήμα της φόρμας.
  2. Η τάρτα με ροζ πραλίνα από τη Λυών
    Η τάρτα αυτή είναι το επιδόρπιο της Λυών που μπορείτε να γευτείτε σε όλα τα Λυωνέζικα μαγαζιά. Μπορείτε επίσης να τη βρείτε σε τσουρέκι. Οι πραλίνες παρασκευάζονται από αποξηραμένα φρούτα (αλλά και με αμύγδαλα), ζάχαρη και νερό. Τα φρούτα καλύπτονται εντελώς με καραμέλα στην οποία προσθέτουν κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Για να φτιάξετε την τάρτα απλώς θα χρειαστείτε τις πραλίνες με κρέμα γάλακτος, όλα αυτά πάνω σε μια ζύμη για τάρτα.
  3. Οι Madeleines από Commercy
    Οι Madeleines είναι μικρά ατομικά cupcakes ψημένα σε ειδικές φόρμες που τους δίνουν αυτή την μορφή. Είναι αναγνωρίσιμα από το σχήμα τους που μοιάζουν με κοχύλια. Η ιστορία λέει πως το 1755, μια μαγείρισσα στο Commercy είχα την ιδέα να ετοιμάσει αυτό το γλυκό για τον βασιλιά. Ο βασιλιάς της Λορένης, ο Στάνισλας, μαγεύτηκε αμέσως από αυτό το επιδόρπιο, και έτσι έδωσε στα γλυκά το όνομα της νεαρής γυναίκας: Madeleine. Η συνταγή παραμένει μυστική, το μόνο που ξέρουμε είναι πως έχει πολύ βούτυρο.
  4. Flognarde από το Λιμουζέν
    Το Flognarde ή το Flaugnarde είναι ένα επιδόρπιο που προέρχεται από το Limousin, το οποίο καταναλώνεται κυρίως στη Corrèze. Φτιάχνεται σχεδόν όπως το clafoutis, η μόνη διαφορά είναι πως για το clafoutis χρησιμοποιούν κεράσια. Το Flognarde φτιάχνετε συνήθως με μήλα, τα οποία μπορούν να τα βρουν όλη τη χρονιά.
  5. Financiers από τη Λορέν
    Σας είχα ξαναμιλήσει για αυτά τα μικρά αλλά τόσο νόστιμα γλυκά. Είναι λοιπόν μικρά ατομικά μπισκότα φτιαγμένα με σκόνη αμυγδάλου. Αρχικά, το σχήμα τους ήταν κυκλικό αλλά μετά από μερικά χρόνια, ένας σεφ ζαχαροπλάστης του έδωσε το όνομα financier, to 1890, φτιάχνουν και ένα νέο ορθογώνιο σχήμα. Με το χρυσό χρώμα τους, έμοιαζαν πολύ με ράβδο χρυσού.
  6. Το Μπασκ
    Το γλυκό αυτό είναι ένα πραγματικό έμβλημα της Χώρας των Βάσκων. Αυτή η στρογγυλή και χρυσή ζύμη μπορεί κανείς να τη γεμίσει με μαρμελάδα κεράσι ή κρέμα ζαχαροπλαστικής. Δύο αδελφές, η Ελισάβετ και η Ανν, από το Cambo-les-Bains, το σκέφτηκαν και το δημιούργησαν. Η παράδοση συνεχίζεται μέχρι σήμερα και είναι τόσο γνωστό και αγαπητό που διοργανώνουν κάθε χρόνο έναν διαγωνισμό για το καλύτερο Μπασκ.
  7. Το Teurgoule από τη Νορμαδία
    Το Teurgoule είναι ένα νορμανδικό επιδόρπιο με ρύζι, πλήρες γάλα και ζάχαρη, κάτι σαν το ρυζόγαλο. Η διάφορα με το ρυζόγαλο είναι πως εμείς το φτιάχνουμε στην κατσαρόλα ενώ το Teurgoule ψήνεται στο φούρνο σε χαμηλή φωτιά. Εμπνευστής του, ο François Orceau de Fontette κάπου στα μέσα του 18ου αιώνα. Την εποχή εκείνη το ρύζι ήταν άγνωστο στη Γαλλία αφού προερχόταν από τον Νέο Κόσμο. «Ghoul» στα νορμανδικά σημαίνει «κεφάλι»… «Τeurgoule»… «στράβωσε το κεφάλι»!
  8. Το kugglof από την Αλσατία
    Το kugglof ή Kugelhopf, είναι ένα τσουρέκι, φτιαγμένο σε κλασσική φόρμα για κέικ. Μπορεί να περιέχει σταφίδες και ρούμι. Έχουν πει πολλές ιστορίες για την καταγωγή του με πιο γνωστή, αυτή που την πρώτη φορά ετοιμάστηκε στη Βηθλεέμ στο τουρμπάνι ενός μάγος,… Σήμερα πάντως είναι το γλυκό της Αλσατίας, το οποίο τρώγετε και για πρωινό αλλά και για ένα σνακ στη δουλειά ή στο σχολείο.
  9. Το Kouign amann της Βρετάνης
    Το Kouign amann της Βρετάνης είναι ένα γλυκό φτιαγμένο από ζύμη ψωμιού, η οποία αναμειγνύεται με βούτυρο και ζάχαρη πριν την διπλώσουν σαν σφολιάτα. Για πολλούς, αυτή το γλυκό έχει προκύψει στο Douarnenez μετά από ένα λάθος στη δοσολογία, μιας ζύμης για ψωμί. Λένε πως τότε ο μάγειρας πρόσθεσε στη συνέχεια το βούτυρο και τη ζάχαρη για να δημιουργήσει κατά λάθος αυτό το μαγικό γλυκό. Η γεύση της καραμέλας και του βουτύρου, άρεσε πολύ στην Αμερική και πλέον στη Νέα Υόρκη και στο Σαν Φρανσίσκο έχουν γίνει από τα πιο διάσημα γαλλικά επιδόρπια.
  10. Οι Ganses της Νίκαιας
    Να ξέρετε πως η πόλη της Νίκαιας έχει τη δική της γαστρονομία. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στη κουζίνα της, και το επιδόρπιο αυτό πολύ γνωστό. Οι Ganses είναι σαν ντόνατς σε σχήμα ρόμβους (αρχικά διαμορφωμένοι σαν κόμποι από γραβάτα), των οποίων η απλή συνταγή είναι γεμάτη με μεσογειακές γεύσεις χάρη στο άνθος λεμονιού και πορτοκαλιού… Επίσης την φτιάχνουν και πολύ στο Mardi Gras (τοπικό καρναβάλι).
Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου και των φωτογραφιών, του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.