προορισμός…γεύση!

Πιστεύω πως οι νιφάδες βρώμης είναι ίσως ένα από τα πιο δημοφιλή δημητριακά, γιατί… όχι μόνο είναι δυναμωτικό, αλλά συμβάλλει και στην απώλεια ή τη διατήρηση του σωματικού βάρος. Με έναν απίστευτο πλούτο φυτικών πρωτεΐνων (17 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια!) οι νιφάδες βρώμης ίσως να χαρακτηρίζονται και ως η Βασίλισσα των δημητριακών.
Πλούσιες σε διαλυτές ίνες, δίνει στον οργανισμό πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα όπως φώσφορο, μαγγάνιο, αλλά και σίδηρο, σελήνιο και βιταμίνες Β1 και Β3.
Ευκαιρία λοιπόν, να τις εντάξετε στην διατροφή σας… Με ποιο τρόπο;

Οι πιο πολλοί, το γνωρίζετε ότι μπορούμε να τα απολαύσουμε στο ΠΡΩΙΝΟ μας. Αν σας περιμένει δύσκολη μέρα και χρειάζεστε ενέργεια, συνδυάστε νιφάδες βρώμης με γιαούρτι ή γάλα αμυγδάλου. Προσθέστε ακτινίδια ή άλλα φρούτα της εποχής.

Μπορείτε να φτιάξετε ένα κρεμώδες, ελαφρύ ΒΡΑΔΙΝΟ, βάζοντας σε μια κατσαρόλα 500 ml γάλα και 6 κουτ. σούπας νιφάδες βρώμης. Μόλις πάρει την πρώτη βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και ανακατεύετε τακτικά μέχρι να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέστε 1 λιωμένη μπανάνα και 2 κουτ. σούπας μέλι. Σερβίρετε με λίγες φέτες μπανάνας και απολαύστε το! Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και αμύγδαλα ή σταφίδες για περισσότερη γλύκα.

Χρησιμοποιήστε τες και για το ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ. Φτιάξτε Galettes με νιφάδες βρώμης και τυρί. Σε ένα μπολ ανακατέψτε 5 κουτ. σούπας νιφάδες βρώμης με 5 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 150 γρ. τριμμένο τυρί (π.χ. γραβιέρα, κασέρι κ.ά.). Προσθέστε 2 αυγά, 3 κουτ. σούπας γάλα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά μέχρι να δημιουργηθεί ένα παχύρρευστο μείγμα. Ζεσταίνετε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ελάχιστο ελαιόλαδο με 2 κουτ. σούπας βούτυρο και ρίχνετε κουταλιές του μείγματος τηγανίζοντας για 1-2 λεπτά σε κάθε μεριά.

Θέλετε ΚΟΛΑΤΣΙΟ για σας ή τα παιδιά; Εύκολο. Φτιάξτε Τραγανές μπάρες δημητριακών. Σε μια κατσαρόλα βάλτε 100 γρ. βούτυρο, 80 γρ. ζάχαρη και 100 γρ. μέλι. Αφήστε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Ανακατεύετε να ενωθούν τα υλικά και αποσύρετε από τη φωτιά. Σε ένα μπολ ανακατέψτε 50 γρ. ψιλοκομμένα αμύγδαλα, 80 γρ. αποξηραμένα μήλα (ή άλλα αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας σας) και 230 γρ. νιφάδες βρώμης. Ρίξτε το ζεστό μείγμα μελιού και ανακατέψτε καλά. Ρίξτε το μείγμα σε ένα τετράγωνο ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, για 15-20 λεπτά. Μόλις τα βγάλετε από το φούρνο, αναποδογυρίστε σε ένα ξύλο κοπής και κόψτε σε μπάρες.

Αν έχετε χρόνο, σας έχω μια ακόμα καταπληκτική ιδέα για κολατσιό. Pancakes με νιφάδες βρώμης! Σε ένα μπολ, ανακατέψτε 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη, 1 κουτ. γλυκού αλάτι, 400 ml ελαφρύ γάλα και 180 γρ. νιφάδες βρώμης. Προσθέστε 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο, ανακατέψτε καλά, σκεπάστε το μπολ και αφήστε το για 12 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Για να τα ψήσετε, ρίξτε ελάχιστο βούτυρο σε ένα τηγάνι και μόλις ζεσταθεί, ρίξτε μια κουτάλα του μίγμα και αφήστε για 1-2 λεπτά να ροδίσει. Γυρίστε με μια σπάτουλα να ψηθεί για 1-2 λεπτά και από την άλλη πλευρά και συνεχίστε μέχρι να τελειώσει το μείγμα. Σερβίρετε τα pancakes με μέλι, διάφορες μαρμελάδες ή ακόμα και πραλίνα σοκολάτας.

Για το τέλος σας έχω την αγαπημένη μου συνταγή για Cookies με νιφάδες βρώμης και αποξηραμένα κράνμπερις. Σε ένα μπολ χτυπήστε 1 αυγό, 30 γρ. ζάχαρη και 110 γρ. λιωμένο βούτυρο. Προσθέστε 150 γρ. νιφάδες βρώμης, 1-2 βανίλιες, 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ, 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1 πρέζα αλάτι. Προσθέστε 50 γρ. αποξηραμένα κράνμπερις και ανακατέψτε καλά. Βάλτε κουταλιές ζύμης σε ένα ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C. Αφήστε τα να κρυώσουν και απολαύστε τα.

1 Comment

  1. Flavorful

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *