προορισμός…γεύση!

Είναι εξωτικό και πολύ νόστιμο. Συνήθως χρησιμοποιείται στην ασιατική ή αφρικανική κουζίνα αλλά τώρα τελευταία έχουμε αρχίσει να το εντάσουμε και στην δική μας διατροφή. Το βρίσκουμε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ όπως άλλωστε και το γάλα αμυγδάλου.
Αυτό το γαλακτώδες υγρό παρασκευάζεται με τριμμένο πολτό καρύδας. Αν σας αρέσει ή αν απλώς θέλετε να το δοκιμάσετε σας έχω βρει τις καλύτερες συνταγές με γάλα καρύδας.
Το γάλα καρύδας, να ξέρετε, είναι εύκολο να το κάνετε μόνοι σας στο σπίτι σας, γιατί λοιπόν να μη το δοκιμάσετε!
Για να φτιάξετε γάλα καρύδας, θα πρέπει να τρίψετε τον πολτό 1 καρύδας (Βάλτε στην άκρη το χυμό της καρύδας σε ένα ξεχωριστό μπολ). Προσθέστε ζεστό νερό (το ½ της ποσότητας του πολτού) και αφήστε το για τουλάχιστον 10 λεπτά. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία πολλές φορές. Πάρτε το χυμό που φτιάξατε και ανακατέψτε το με το χυμό καρύδας.
Όσον αφορά τη διατήρησή του, εξαρτάται από το αν είναι σπιτικό ή αν το έχετε αγοράσει. Εάν το έχετε αγοράσει και είναι σε κονσέρβα, μπορείτε να το κρατήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα (1 έως 2 χρόνια κατά μέσο όρο). Αφού ανοιχτεί, βάλτε το στο ψυγείο και καταναλώστε το πολύ μέσα σε 4 ημέρες. Το σπιτικό το διατηρείτε στο ψυγείο για λίγες μέρες.
Εάν κάνετε μια συνταγή με βάση το γάλα καρύδας και πρέπει να το ζεστάνετε, μη ξεχάσετε να το ανακατεύετε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για να μη ζαχαρώσει.
Το γάλα καρύδας χρησιμοποιείται σε πολλά φαγητά όπως σε σάλτσες, ή σε σούπες. Εν ολίγοις, αφήστε ελεύθερη τη φαντασία σας και θα κάνετε πολλά νόστιμα μαγειρέματα.

Πουρέ με γάλα καρύδας
Συνήθως για να φτιάξουμε πουρέ πατάτας, χρησιμοποιούμε γάλα ή κρέμα γάλακτος. Τι θα λέγατε να βάζατε γάλα καρύδας; Ο πουρές σας θα είναι ακόμα πιο κρεμώδης και η καρύδα με λίγο μοσχοκάρυδο θα τρελάνει τον ουρανίσκο σας! Δοκιμάσετε! Σας έχω τη συνταγή.
Προετοιμασία: 15´
Μαγείρεμα: 20´
Μερίδες: 4
Υλικά
750 γρ. πατάτες
250 γρ. κολοκυθάκια
Ξύσμα από 1 λάιμ
200 ml γάλα καρύδας
½ ματσάκι κόλιανδρο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Λίγο φρέσκο τσίλι, ψιλοκομμένο
αλάτι
Προετοιμασία
Ξεφλουδίστε και κόψτε τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια. Βράστε τες για 20 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθός τους). Προσθέστε τα κολοκυθάκια, κομμένα σε χοντρά κομμάτια και μαγειρέψτε για 10 λεπτά ακόμα.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το γάλα καρύδας και το ξύσμα λάιμ. Αφήστε το να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά.
Σουρώστε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια σε ένα μπολ και πολτοποιείστε με το πρες πουρέ προσθέτοντας σταδιακά το γάλα καρύδας. Αφού ενωθούν τα υλικά προσθέστε αλάτι, το τσίλι και τον κόλιανδρο. Ανακατέψτε καλά και σερβίρετε.

Smoothie με ανανά και καρύδα
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον ανανά με ακτινίδιο ή φράουλες ή ότι φρούτα βρείτε στους πάγκους της λαϊκής.
Προετοιμασία: 10´
Μερίδες: 4
Υλικά
100 ml γάλα καρύδας
100 ml (ελαφρύ) κρέμα γάλακτος
1 φρέσκο ανανά
4 κουτ. σούπας καρύδα, τριμμένη
διάφορες πολύχρωμες καραμελίτσες για το ντεκόρ
Προετοιμασία
Την προηγούμενη μέρα, βάλτε το γάλα καρύδας και τον ανανά στο ψυγείο.
Σε ένα μπλέντερ βάζουμε το γάλα καρύδας και τον ανανά κομμένο σε κομμάτια. Πολτοποιείστε καλά μέχρι να έχετε ένα αφρώδες μείγμα. Τέλος , σερβίρετε το μείγμα σε τέσσερα ποτήρια και πασπαλίστε με τριμμένη καρύδα και πολύχρωμες καραμελίτσες.

1 Comment

  1. Tastes great!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *