προορισμός…γεύση!

Δεν είναι υπερβολή… σαλάτες μπορείς να φτιάξεις με τα πάντα, χρησιμοποιώντας ό,τι έχεις στο ψυγείο και τα ντουλάπια σου, με υλικά ωμά, ψητά, βρασμένα, παστά ή σε τουρσί, μόνο με ένα λαχανικό, όπως το μαρούλι, ή με ένα πλήθος διαφορετικών υλικών για μια σαλάτα… υπερπαραγωγή. Οι σαλάτες δεν είναι μόνο συνοδευτικές του κυρίως πιάτου, αλλά ένα πλήρες και υγιεινό γεύμα!

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΣΑΛΑΤΕΣ
• Τις πιο απλές, οικονομικές και εύκολες σαλάτες τις φτιάχνεις με πρασινάδες και σαλατικά (διάφορα είδη μαρουλιού, σπανάκι ωμό, ρόκα, βαλεριάνα, αντίδια κ.ά.), τα οποία χρησιμοποιείς είτε μόνα τους (π.χ. μια απλή μαρουσαλάτα με λίγο άνηθο) είτε συνδυασμένα με όποιον τρόπο θέλεις, σε όποιες αναλογίες θέλεις – κανόνας δεν υπάρχει.
• Επειδή τα σαλατικά έχουν ήπια γεύση, μπορείς να τα «ζωντανέψεις» με μυρωδικά, όπως άνηθο, μάραθο, φρέσκο κρεμμυδάκι κ.ά.
• Το μυστικό για πραγματικά φρέσκες, τραγανές πράσινες σαλάτες είναι το σχολαστικό στέγνωμα των σαλατικών. Μόλις τα πλύνεις, τα αφήνεις να στραγγίξουν καλά σε ένα σουρωτήρι και μετά τα στεγνώνεις απλωμένα καλά σε καθαρές πετσέτες ή σε χαρτί κουζίνας. Προσωπικά προτιμώ το τέλειο στένωμα με το σπίνερ (spinner).
• Μια έξυπνη ιδέα είναι να φτιάξεις τις πράσινες σαλάτες της εβδομάδας σε μία ημέρα, ώστε να γλώσεις χρόνο. Επιλέγεις τα σαλατικά που θέλεις, τα πλένεις καλά, τα στεγνώνεις σχολαστικά και τα κόβεις σε κομμάτια της αρεσκείας σου. Τα μοιράζεις σε δόσεις για όλη την εβδομάδα, τυλίγεις κάθε δόση σε χαρτί κουζίνας και βάζεις το κάθε πακέτο σε σακουλάκια τροφίμων. Τα φυλάς στο ψυγείο, στο συρτάρι των λαχανικών.
• Σε πόσο μικρά ή μεγάλα κομμάτια θα κόψεις τα σαλατικά σου είναι καθαρά θέμα γούστου. Αν τα ψιλοκόψεις, καλό είναι να χρησιμοποιήσεις ένα καλό μαχαίρι για να μη τα «τραυματίσεις», και αλλοιωθεί η γεύση τους. Αν θέλεις τα σαλατικά χοντροκομμένα, τα κόβεις με το χέρι.
Μπορείς να εμπλουτίσεις τις απλές σαλάτες με υλικά που θα δώσουν ποικιλία στη γεύση και την υφή. Ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες, καλά στραγγισμένες, ξηροί καρποί (καρύδια, κουκουνάρι, φουντούκια), πικάντικο σκληρό τυρί κομμένο σε λεπτές φλούδες, ψιλοκομμένα ξερά σύκα, σταφίδες ή δαμάσκηνα, τραγανό μπέικον, καυτερές πιπερίτσες ψιλοκομμένες, ξύσματα από ακέρωτα εσπεριδοειδή (λεμόνι, πορτοκάλι, μανταρίνι, νεράντζι) ελιές, τριμμένα καρότα, ψιλοκομμένα φρέσκα φρούτα όπως βερίκοκα, ροδάκινα, πορτοκάλια, μήλα, τουρσάκια, λεπτοκομμένα ραπανάκια, αντσούγιες και χιλιάδες άλλα πράγματα. Φαντασία να έχεις και όρεξη!
• Τα έξτρα υλικά τα προσθέτεις τελευταία στιγμή. Δεν τα αποθηκεύσεις στο ψυγείο όπως τα μεριδοποιημένα σαλατικά σου, γιατί πανιάζουν και δεν έχουν ωραία γεύση και υφή.

ΤΟ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ
• Στις πράσινες σαλάτες ταιριάζουν όλα τα είδη ντρέσινγκ, κυρίως τα απλά (λάδι-ξύδι) ή τα ελαφρώς εμπλουτισμένα με χυμούς εσπεριδοειδών (π.χ. πορτοκάλι), το βαλσαμικό αντί για απλό ξίδι, με γιαούρτι, με πετιμέζι ή μέλι, με μουστάρδα, με γλυκό κρασί.
Το απλό ντρέσινγκ από λάδι και ξίδι ή λάδι και λεμόνι μπορείς απλώς να τα ανακατέψεις ελαφρά σε ένα μπολάκι με ένα πιρούνι, ώστε τα υλικά ίσα να αναμειχθούν παραμένοντας όμως ευδιάκριτα στο στόμα.
Τα πιο σύνθετα ντρέσινγκ θέλουν λίγο καλύτερο ανακάτεμα π.χ. στο μπλέντερ, για να σχηματιστεί μια ημίρρευστη και ομοιογενής κρέμα.
Για ένα πλούσιο ντρέσινγκ, χρησιμοποίησε υλικά όπως η φέτα, το γιαούρτι (από πρόβειο μέχρι light αγελαδινό), τυρί κρέμα ή κατίκι Δομοκού, σαν βάση για ένα κρεμώδες, πλούσιο ντρέσινγκ. Ρίχνεις ένα από τα υλικά αυτά σε ένα μπολ (τη φέτα τη λιώνεις μαζί με λίγο γάλα, στο μούλτι, μέχρι να γίνει κρέμα) και προσθέτεις ένα ή περισσότερα μυρωδικά, φρέσκα ή ξερά (ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό, δυόσμο, φασκόμηλο κ.ά.). Προσθέτεις λίγο λάδι, αλατοπιπερώνεις και ανακατεύεις καλά με ένα πιρούνι. Έτσι θα έχεις ένα εκπληκτικό ντρέσινγκ για πράσινες σαλάτες, ντοματοσαλάτες ή σαλάτες με ζυμαρικά.

Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου και των φωτογραφιών, του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

1 Comment

  1. Really good!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *