προορισμός…γεύση!

Prep Time 30 λεπ Cook Time 1 ώρα Rest Time 3 ώρα Total Time 4 ώρες 30 λεπτά. Servings: 14

Υλικά

Για την επιφάνεια

Για το έτος

Εκτέλεση

Video
Ανενεργό Ενεργό

  1. Παίρνω ½ φλυτζάνι από το μετρημένο γάλα και το ζεσταίνω ελάχιστα (να γίνει χλιαρό). Το ρίχνω σε ένα μπολ και προσθέτω θρυμματισμένη τη μαγιά. Ανακατεύω καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς και προσθέτω 4 κουταλιές από το αλεύρι. Ανακατεύω ξανά και αφήνω το μίγμα της μαγιάς σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει.

  2. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζω το υπόλοιπο γάλα, τη ζάχαρη, τα αυγά, το μαχλέπι, τη μισή μαστίχα και 250 γρ. από το βούτυρο. Ανακατεύω καλά και ζεσταίνω το μίγμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο.

  3. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι λιώνω το υπόλοιπο βούτυρο και το κρατάω κοντά μου.
    Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνω όλο το αλεύρι και κάνω μια λακούβα στο κέντρο. Ρίχνω το μίγμα της μαγιάς και το μισό μίγμα των αυγών. Ζυμώνω καλά όλα τα υλικά.

  4. Ρίχνω στη λεκάνη και το υπόλοιπο μίγμα των αυγών και συνεχίζω το ζύμωμα βρέχοντας τακτικά τα χέρια μου με το λιωμένο βούτυρο.
    Η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε σφιχτή, ούτε μαλακή. Αν θεωρήσω ότι είναι περισσότερο μαλακή απ’ όσο πρέπει, προσθέτω λίγο αλεύρι ακόμα.
    Όταν τελειώσω με το ζύμωμα, σκεπάζω τη ζύμη και την αφήνω σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει.

  5. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
    Βουτυρώνω το ταψί (ή τα ταψάκια), πλάθω την πίτα και κρύβω το τυχερό φλουρί.
    Την σκεπάζω πάλι για ½ ώρα περίπου.

  6. Τέλος, την αλείφω με το χτυπημένο αυγό, πασπαλίζω με την υπόλοπη μαστίχα και το μαυροσούσαμο. Αν επιλέξω να γράψω το έτος με το γλάσο (ασπράδι-ζάχαρη) ή με τα αμύγδαλα, το κάνω τώρα.
    Ψήνω για 50-60 λεπτά την μεγάλη πίτα (45-50 λεπτά τις μεσαίες) έχοντας κατά νου να την σκεπάσω μόλις πάρει χρώμα για να μη μου αρπάξει.

  7. Βγάζω την πίτα από το φούρνο και την αφήνω στο ταψάκι για 10 λεπτά περίπου. Την ξεφορμάρω και την αφήνω σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
    Καλή Χρονιά!

Keywords: βασιλόπιτα τσουρέκι

User Reviews

5 out of 5
1 Customer Ratings
5 Stars
1
4 Stars
0
3 Stars
0
2 Stars
0
1 Star
0
Add a review

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  1. germar

    Wow, this amazing!

  1. germar

    Wow, this amazing!