προορισμός…γεύση!

Πολλές φορές για να μη πετάξουμε το φαγητό που έμεινε, σκεφτόμαστε και για οικονομικούς λόγους, να φυλάξουμε σε ένα τάπερ στο ψυγείο ή στην κατάψυξη  και να το ξαναζεστάνουμε μετά από λίγες μέρες. Καλά κάνετε αλλά προσοχή σε μερικά τρόφιμα. Ίσως να μη το έχετε σκεφτεί, αλλά όλα τα τρόφιμα δεν ξαναζεσταίνονται!
Και αυτό επειδή κάποια τρόφιμα δεν αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες, και αναπτύσσουν διάφορες ενώσεις που θα σας δυσκολέψει για παράδειγμα στη χώνεψη ή ακόμα χειρότερα θα εκκρίνουν επικίνδυνες ουσίες.
Ποια είναι αυτά;

Το γογγύλι
Αν και το γογγύλι, αποτελείται κυρίως από νερό, είναι ένα πολύ ελαφρύ λαχανικό και χωνεύεται πολύ εύκολα μόλις μαγειρευτεί. Τα πράγματα αλλάζουν όμως αν θελήσετε να το ζεστάνετε ξανά στο φούρνο ή στο φούρνο μικροκυμάτων.
Το γογγύλι μόλις εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες, κινδυνεύει να γίνει τοξικό για τον οργανισμό μας και μπορεί να πάθουμε μέχρι και τροφική δηλητηρίαση.
Έτσι, την επόμενη φορά αν σας έχει μείνει γογγύλι προτιμήστε το κρύο. Το πεπτικό μας σύστημα θα το εκτιμήσει ιδιαίτερα!

Τα μανιτάρια
Το μανιτάρι είναι ένα πολύ ελαφρύ λαχανικό και εξαιρετικό για την υγεία μας λόγω των υψηλών ινών και βιταμινών του. Είναι πολύ νόστιμα, σε σούπες, ριζότο ή τηγανητά!
Αλλά προσέξτε! Τα μανιτάρια, τρώγονται μόνο φρέσκα και την ίδια μέρα! Εάν ζεστάνετε τα μανιτάρια (ή οποιοδήποτε φαγητό που περιέχει μανιτάρια), όχι μόνο η καλή γεύση των μανιταριών θα αλλάξει σημαντικά, αλλά θα έχετε και κάποια προβλήματα στη χώνεψη, πρήξιμο, ή ακόμα και πόνο στο στομάχι.

Το κοτόπουλο
Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο είναι ένα παραδοσιακό κυριακάτικο φαγητό. Αν μείνει για το βράδυ, προτιμήστε να το φάτε κρύο σε σάντουιτς ή να το ζεστάνετε σε πολύ χαμηλή φωτιά στο τηγάνι.
Το κοτόπουλο είναι ένα πτηνό πλούσιο σε πρωτεΐνες. Αν όμως ξαναζεσταθεί, η σύνθεση των πρωτεϊνών που περιέχει αλλάζει, κάνοντας πιο δύσκολη την πέψη για τον οργανισμό.

Τα αυγά
Δεν θα έλεγα πως είναι καλή ιδέα να ξαναζεσταίνουμε αυγά ή κάποιο φαγητό με αυγά στο φούρνο ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Θα έχουν μια μυρωδιά και υφή που θα σας απογοητεύσει! Επίσης, όταν τα αυγά μαγειρεύονται ήδη σε υψηλή θερμοκρασία, η σύνθεση τους αλλάζει, γεγονός που τους κάνει πολύ δύσκολο να αφομοιωθούν από τον οργανισμός μας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια δύσκολη πέψη, και προβλήματα στο στομάχι αρκετά σοβαρά.

Το σέλινο
Το σέλινο είναι ένα λαχανικό με πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Βοηθάει στη δυσκοιλιότητα, διατηρεί τα δόντια λευκά και χωρίς λεκέδες, καταπολεμά την κυτταρίτιδα και επιπλέον απορροφά το λίπος! Τι άλλο να ζητήσουμε;
Προσοχή όμως, για το καλό σας, μην το ξαναζεστάνετε! Πράγματι, αυτό το λαχανικό περιέχει νιτρικά άλατα, ενώσεις που δεν είναι επικίνδυνες από μόνα τους, αλλά μόλις ξαναζεσταθούν, μετατρέπονται σε νιτρώδη.

Το παντζάρι
Το παντζάρι είναι ένα λαχανικό που αρέσει συνήθως σε μικρούς και μεγάλους λόγου της γλυκιάς του γεύση. Και αν τις περισσότερες φορές καταναλώνουμε ωμό κόκκινο παντζάρι, σε σαλάτες ή χυμούς αποτοξίνωση, είναι και πολύ νόστιμο ζεστό σε σούπες…
Ωστόσο, όπως και για το σέλινο και το σπανάκι, το παντζάρι περιέχει νιτρικά … Αυτό σημαίνει ότι εάν το ξαναζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων μετά από ώρες, είναι πιθανό να βγάλει τοξικές ενώσεις στο πιάτο μας.

Το σπανάκι
Το σπανάκι είναι ένα λαχανικό που λειτουργεί ακριβώς όπως και το σέλινο: πρέπει να τρώγεται μόλις μαγειρευτεί και να μην ξαναζεσταθεί. Επειδή τα νιτρώδη άλατα μπορούν να εμφανιστούν εξαιτίας της θερμότητας του φούρνου μικροκυμάτων, για παράδειγμα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε σπανάκι! Αυτά τα λαχανικά αποτελούν σημαντική πηγή ινών, βιταμινών, αντιοξειδωτικών, μαγνησίου και αποτρέπουν μικρά τσιμπολογήματα λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού τους δείκτη.
Απλώς τα προτιμάμε φρέσκα και τα τρώμε είτε ωμά είτε μαγειρεμένα, αλλά μόνο μία φορά!

Το μαρούλι
Το μαρούλι είναι ένα λαχανικό που καταναλώνεται σχεδόν όλο το χρόνο (ακόμα και αν η εποχή του είναι από Μάιο έως Σεπτέμβριο). Και αν συνήθως έχουμε μάθει να το τρώμε ωμό, σε σαλάτα, υπάρχουν πολλές συνταγές που μπορείτε να το μαγειρέψετε. Δοκιμάστε το, το μαρούλι είναι εξίσου νόστιμο μαγειρεμένο! Αλλά προσέξτε: μόλις μαγειρευτεί, δεν θα πρέπει την επόμενη μέρα να το ξαναζεστάνετε. Τα νιτρικά που περιέχει μπορεί να μας προκαλέσει μια καλή, τροφική δηλητηρίαση!

2 Comments

  1. ❤️ ❤️ ❤️

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *