προορισμός…γεύση!

Πόσοι από σας χρησιμοποιείτε κόλιανδρο στα φαγητά σας; Θα σας απαντήσω εγώ… Σχεδόν κανείς! Και είναι κρίμα γιατί δίνει ένα μοναδικό άρωμα στο φαγητό. Ο κόλιανδρος είναι αγαπημένο μυρωδικό της μεξικάνικης και ασιατικής κουζίνας και στο εξωτερικό χρησιμοποιείται πολύ και παντού. Στην ελληνική κουζίνα κυριαρχεί ο μαϊντανός.
Νόστιμος και με πολλές ιδιότητες, δυστυχώς πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως ο κόλιανδρος δεν αρέσει σε 15 έως 20% του πληθυσμού. Δεν είναι λίγοι αυτοί που παραπονιούνται ότι η γεύση του μπορεί να τους θυμίζει “σαπούνι”.
Σύμφωνα με το επιστημονικό κανάλι SciShow, στην πραγματικότητα είναι η παρουσία του γονιδίου OR6A2, ευαίσθητο σε αλδεΰδες, που ίσως να είναι η αιτία. Αυτό το χημικό συστατικό βρίσκεται πράγματι στα φύλλα του φρέσκου κόλιανδρου, αλλά και στα σαπούνια. Καταλαβαίνουμε καλύτερα γιατί οι άνθρωποι με δυσανεξία στο κόλιανδρο, νομίζουν πως έχουν μια γεύση σαπουνιού στο στόμα!
Πάντως να ξέρετε πως μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε παντού, όπως σε σάλτσες, σαλάτες… ή ακόμα να αρωματίσετε το νερό που έχετε βάλει να βράσει ρύζι ή κους κους. Μπορείτε επίσης να αρωματίσετε τα σουβλάκια σας, το ψητό ψάρι…
Δοκιμάστε το, θα με θυμηθείτε!

1 Comment

  1. Really good!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *