προορισμός…γεύση!

Άλλη μια εκπληκτική βραδιά περάσαμε στη Yolenis ανακαλύπτοντας τα εξαιρετικά προϊόντα της Stayia Farm! Δύο νέα παιδιά που κατάφεραν να παράγουν εξαιρετικά, βιολογικά μέλια αλλά και βασιλικό πολτό, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τραγανό παραδοσιακό παστέλι.
Τον Γιάννη Καρυπίδη και την Στέβη Θεοδώρου τους γνώρισα πριν 4 χρόνια στην έκθεση SIAL στο Παρίσι. Μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τροφίμων και ποτών όπου η κάθε χώρα πηγαίνει για να αναδείξει τα προϊόντα της και να φύγει νικήτρια. Έτσι αυτά τα δύο παιδιά με πολλές ιδέες και όρεξη για πολύ δουλειά κατάφεραν να ταξιδέψουν τα προϊόντα τους στην Αμερική, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στην Ιαπωνία αλλά και σε άλλες 11 ευρωπαϊκές χώρες. Χτίσανε λοιπόν ένα όνομα σε αυτήν την τόσο δύσκολη αγορά του μελιού.
Η αλήθεια είναι πως το μέλι είναι κάπως σαν το ελαιόλαδο , όλοι μας έχουμε κάποιον γνωστό που θα μας φέρει από το χωριό ή να μας πει ότι το καλύτερο μέλι θα το βρεις στη βόρεια Ελλάδα για παράδειγμα… Και όμως όταν άκουσα για την εταιρία αυτή πρώτα με εντυπωσίασε το όνομα, Vasilissa, και αμέσως μετά ερωτεύτηκα τη γεύση του.
Θέλησα να μάθω περισσότερα για αυτήν την οικογενειακή βιολογική φάρμα στην Εύβοια και ενώ δοκίμαζα τα μέλια τους, μου ερχόντουσαν στο μυαλό ήδη οι πρώτες συνταγές μου! Είχαν την ιδέα το 2012 να συνδυάσουν το ελληνικό θυμαρίσιο μέλι με βρώσιμα φύλλα χρυσού 24 καρατίων για να δημιουργήσουν τη δική τους «Vasilissa». Πολλές ιδέες με πολλά μέλια, αφού θα βρείτε και βιολογικά μέλια αλλά και συνδυασμοί που θα τρελάνει τον ουρανίσκο σας! Τι θα λέγατε για ένα μέλι Δάσους με Μαστίχα Χίου; ή ακόμα με κανέλα, με κόκκινες καυτερές πιπεριές, με άνθη λεβάντας… υπάρχουν τόσα πολλά!
Με τόσο καλή πρώτη ύλη, ήταν εύκολο να δουλέψω και να συνδυάσω το υπέροχο μέλι τους με το φαγητό. Όσο για το επιδόρπιο… η νέα, φανταστική παιδική σειρά The Bee bros, στην οποία θα βρείτε μέλι με κακάο, με φράουλα ή ακόμα και με μπανάνα ήταν ότι έπρεπε για να μου δώσει ιδέες να δημιουργήσω.
Χωρίς ζάχαρη, χωρίς φοινικέλαιο και χωρίς γλουτένη όλα τους τα προϊόντα είναι αγνά και κοντά στη φύση. Τέτοιους ανθρώπους θέλω να έχω κοντά μου.
Ξεκινήσαμε λοιπόν με μια πράσινη σαλάτα με ωμή κολοκύθα, ρόδι και βινεγκρέτ μελιού. Η κολοκύθα είναι για μένα το χειμωνιάτικο λαχανικό, το βρίσκεται παντού, είναι και οικονομικό και πλούσιο σε βιταμίνες. Και το καλύτερο; ταιριάζει πολύ με το μέλι! Με τη πρώτη μπουκιά όλοι μας αισθανθήκαμε το υπέροχο μέλι, μια έκρηξη στο στόμα μας που δεν θα το ξεχάσουμε!
Συνεχίσαμε το φαγητό μας με πανσετούλες μελωμένες και πλούσια μπαχαρικά. Με ξέρετε τώρα, μαγειρεύω πάντα με πολλά και διάφορα μπαχαρικά. Τα μπαχαρικά είναι η ψυχή του φαγητού! Χωρίς αυτά δεν θα είχε το φαγητό καμία γεύση, καμία ένταση , καμία νοστιμιά… Επέλεξα να βάλω λίγο φινόκιο, κουρκουμά (που είναι ένα παρεξηγημένο μπαχαρικό), πιπέρι , μπούκοβο… και άλλα πολλά.
Μόλις βγήκαν από το φούρνο, τις ράντισα με τη σάλτσα μελιού και τις συνόδεψα με ένα πουρέ από κολοκύθα! Τόσα ζεστά χρώματα στο πιάτο μας, η γεύση του μελιού μοναδική. Ταίριαξε απόλυτα με το κρέας.
Τέλος, δεν θα τους άφηνα να φύγουν χωρίς να έχουν δοκιμάσει το γλυκό! Ένα υπέροχο Trifle με μελόψωμο και κρέμα τυριού με σοκολάτα. Όλοι συμφώνησαν πως ταίριαζε απόλυτα και μας δρόσισε μετά το κρεατικό. Για το γλυκό έβαλα από το μέλι με κακάο της παιδικής σειράς. Για τα αλλά φαγητά επέλεξα το μέλι με σύκα και καρύδια.
Φύγανε όλοι με το χαμόγελο και αυτό είναι η καλύτερη μου ανταμοιβή! Το να ξέρω πως πέρασαν καλά και να γνωρίζω ανθρώπους που με μεράκι και αγάπη προσπαθούν καθημερινά για το καλύτερο με κάνει να αισθανθώ όμορφα.

1 Comment

  1. Wow, this amazing!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *