προορισμός…γεύση!

Ίσως ο Δεκέμβριος να μας βρει με διάφορες ιώσεις, με κρύο και χιόνι, και να θέλουμε το καλοκαίρι μας πίσω, αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν μπορούμε να βρούμε λαχταριστά και νόστιμα φρούτα!
Η αλήθεια είναι πως ο Δεκέμβριος μου αρέσει πολύ καθώς είναι ο τελευταίος μήνας της χρονιάς και τον έχουμε όλοι συνδυάσει με τις γιορτές των Χριστουγέννων! Γιορτές που καταφέρνουμε να είμαστε όλη η οικογένεια μαζί, διασκεδάζοντας και τρώγοντας ενώ όλο το σπίτι μοσχοβολάει από τα παραδοσιακά μας γλυκά!
Δεν είναι όμως μόνο σοκολάτα, μελομακάρονα και κουραμπιέδες! Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις βιταμίνες, τις ίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Επιλέγουμε λοιπόν νόστιμα φρούτα και το Δεκέμβριο!

Το κάστανο
Το κάστανο είναι φθινοπωρινό φρούτο και θα το βρείτε στους πάγκους τις λαϊκής και για ολόκληρο το Δεκέμβριο. Αν δεν το έχετε ακόμα δοκιμάσει, να ξέρετε πως ο Δεκέμβριος είναι ο τελευταίος μήνας που μπορείτε να το γευτείτε.
Είτε ψητό στο τζάκι (όνειρο) είτε βραστό, θα έλεγα πως το κάστανο είναι ένα λαμπερό φρούτο, που κρύβει μια πολύ μαλακή σάρκα. Υπάρχουν πάρα πολλές ωραίες συνταγές στις οποίες μπορείτε να το αξιοποιήσετε ενώ μπορείτε να το φτιάξετε ακόμη και πουρέ ή μαρμελάδα …!

Το λίτσι
Αυτό το εξωτικό φρούτο μας θυμίζει Δεκέμβριο! Στην Ελλάδα, όλο και συχνότερα το βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ, στα παντοπωλεία ή ακόμη και σε ορισμένες λαϊκές! Δοκιμάστε το, τα έχει όλα για να μας γλυκάνει, με τη γλυκιά του σάρκα, την αναζωογονητική και γλυκιά γεύση του και το λεπτό του άρωμα που θυμίζει τριαντάφυλλο. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C και κάθε 100 γρ. έχουν περίπου 65 θερμίδες.
Tips για να επιλέξετε σωστά το λίτσι: να κοιτάτε να έχει πάντα ένα έντονο ροζ ή κόκκινο χρώμα και να είναι φρέσκα χωρίς σχισμές ή μούχλα.

Η κλημεντίνη
Η κλημεντίνη είναι το φρούτο που μας ειδοποιεί πως ο χειμώνας μπήκε για τα καλά! Και η αλήθεια είναι πως τον Δεκέμβριο, η κατανάλωση αυτού του μικρού φρούτου, με τη γλυκιά του σάρκα, σπάει όλα τα ρεκόρ! Και καλά κάνουμε αφού η κλημεντίνη έχει τόσα πολλά καλά: είναι ένα μικρό φρούτο και μπορεί να μεταφερθεί ευκολά και παντού, τρώγεται εύκολά, καθώς δεν χρειάζεται μαχαίρι και το καλύτερο είναι πως δεν έχει κουκούτσια σε αντίθεση με το μανταρίνι. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε πολύ και στη μαγειρική, σε αλμυρά φαγητά αλλά και σε γλυκά επιδόρπια…Και να μην αναφέρουμε ότι χάρη στην πλούσια βιταμίνη C που περιέχει, η κλημεντίνη είναι το τέλειο φρούτο για να μας δώσει την ενέργεια που χρειαζόμαστε!

Το μανγκοστίν
Έχετε ακούσει ποτέ για το φρούτο αυτό; Το μανγκοστίν είναι ένα εξωτικό φρούτο, όπως η καρύδα και το ρόδι…δεν είναι όμως τόσο γνωστό! Αν το δείτε όμως στους πάγκους της λαϊκής ή στο σούπερ μάρκετ μην το αγνοήσετε!
Κάτω από την χοντρή μωβ φλούδα του, κρύβει μια μαργαριταρένια λευκή σάρκα που γεμίζει τον ουρανίσκο μας με γεύσεις βατόμουρου, ροδάκινου και ανανά!
Το μανγκοστίν είναι ένα ζουμερό φρούτο που σε ξεδιψά ενώ περιέχει και αρκετές φυτικές ίνες. Φέτος, αν δεν το έχετε δοκιμάσει, τολμήστε το!

Το λεμόνι
Χαμηλό σε θερμίδες, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και σε βιταμίνη C, το λεμόνι είναι ένα εσπεριδοειδές που πρέπει να έχουμε όλοι μας στη κουζίνα μας! Μας δίνει την ενέργεια που θα χρειαστούμε αλλά όχι μόνο…
Χάρη στις πεπτικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις αρετές του, το λεμόνι είναι το ιδανικό φρούτο που θα μας βοηθήσει να κάνουμε αποτοξίνωση λίγο πριν τις γιορτές. Γι’ αυτό, αναμένοντας την παραμονή των Χριστουγέννων και το πολύ φαγητό, μην διστάζετε να πίνετε κάθε πρωί ένα ποτήρι νερό με λεμόνι!

Το σαγκουίνι
Το σαγκουίνι είναι μια ποικιλία πορτοκαλιού, το οποίο αναγνωρίζεται πολύ εύκολα με τα κόκκινα στίγματα που θα βρείτε πάνω στο φλοιό του και την ‘’αιματηρή’’ σάρκα του με το κλασικό βαθύ κόκκινο χρώμα της!
Μην μου ανησυχείτε όμως: παρά την τρομακτική όψη του το σαγκουίνι είναι ένα πολύ γλυκό φρούτο, ελαφρώς γλυκόξινο και με πολύ ζουμερή σάρκα. Το καλύτερο όμως; Ξεχειλίζει από βιταμίνη C! Για να το επιλέξετε σωστά, κρατήστε το καλά στο χέρι: εάν είναι σκληρό σημαίνει πως είναι ώριμο και έτοιμο για κατανάλωση.

Το μάνγκο
Έχετε ποτέ δοκιμάσει το μάνγκο; Ήρθε η εποχή να δαγκώσετε την πορτοκαλί του σάρκα, με το εξαιρετικό άρωμα, την απαλή και λιπαρή υφή και την απαλά γλυκιά γεύση του καθώς ο Δεκέμβρης είναι ο μήνας του μάνγκο!
Είναι ένα φρούτο που αγαπάμε πολύ επειδή είναι πλούσιο σε βιταμίνη C (για να μας δώσει την ενέργεια που χρειαζόμαστε) όσο και σε προβιταμίνη Α (σούπερ για το επόμενο μας μαύρισμα!).
Με λίγα λόγια, είτε σε πικάντικα πιάτα είτε σε γλυκά επιδόρπια, ωμό ή μαγειρεμένο, μη το χάσετε!

Η σαποντίγια
Κι άλλο ένα εξωτικό φρούτο που μπορούμε να απολαύσουμε τον Δεκέμβριο! Ούτε αυτό είναι πολύ γνωστό αλλά εμφανισιακά μοιάζει πολύ με μήλο, έχει όμως πολύ γλυκιά γεύση, γεγονός που κάνει την κατανάλωση τους ιδιαιτέρως ευχάριστη! Αυτό το φρούτο περιέχει περισσότερους υδατάνθρακες και θερμίδες από ένα μήλο (περίπου 83 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια έναντι 50 θερμίδων για το μήλο), παραμένει όμως ένα εξαιρετικά ελαφρύ φρούτο!
Προσοχή όμως, αφού το αγοράσετε, διατηρείται μόνο λίγες μέρες στο ψυγείο καθώς είναι ένα ευαίσθητο φρούτο!

Το αχλάδι
Το αχλάδι μπορούμε να το καταναλώνουμε όλη τη χρόνια, αλλά τώρα είναι η εποχή του! Τα αχλάδια τα βρίσκουμε σε διάφορες αποχρώσεις όπως ανοιχτό πράσινο, πρασινοκίτρινο, κιτρινωπό, ελαφρώς κίτρινο/χρυσό, πράσινο με κόκκινο ανάλογα με την ποικιλία. Τα αχλάδια έχουν υψηλά επίπεδα διαιτητικών ινών και αποτελούν άριστη πηγή βιταμίνης C, καλίου και χαλκού, ενώ είναι πλούσια σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε αμέτρητες συνταγές, είτε γλυκές είτε αλμυρές!

Ο χουρμάς
Ο χουρμάς είναι λίγο σαν τη κλημεντίνη, ανυπομονούμε όλοι να έρθει η εποχή του! Βέβαια όχι για το χρώμα και την υφή του, δεν έχουν καμία σχέση με την κλημεντίνη, αλλά γιατί αυτό το καφέ φρούτο είναι ότι πρέπει για ένα μικρό σνακ που θα μας δώσει ενέργεια!

1 Comment

  1. ❤️ ❤️ ❤️

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *