προορισμός…γεύση!

Μπακλαβάς παραδοσιακός με φυστίκια Αιγίνης

Μπακλαβάς παραδοσιακός με φυστίκια Αιγίνης

4 from 1 vote
0 Add to Favorites
Prep Time 20 λεπ Cook Time 2 ώρα Total Time 2 ώρες 20 λεπτά. Servings: 10

Υλικά

Για το σιρόπι

Εκτέλεση

Video
Ανενεργό Ενεργό

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζω όλα τα υλικά για το σιρόπι. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνω να λιώσει η ζάχαρη. Από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός, το αφήνω για 2 λεπτά και αποσύρω από τη φωτιά. Το αφήνω να κρυώσει καλά.

  2. Προθερμαίνω το φούρνο στους 150°C. Βουτυρώνω καλά ένα μακρόστενο ταψί 22x35 εκ.
    Απλώνω όλα τα φύλλα επάνω στον πάγκο της κουζίνας. Αλείφω με αρκετό βούτυρο το πρώτο φύλλο και το στρώνω στο ταψί, φροντίζοντας να εξέχει από τα πλαϊνά του ταψιού. Επειδή τα φύλλα μπορεί να είναι πιο κοντά από το μήκος του ταψιού, φροντίζω κάθε φορά να τα στρώνω εναλλάξ. Δηλαδή, το πρώτο, να εξέχει από την δεξιά πλευρά, το δεύτερο να εξέχει από την αριστερή. Στρώνω με τον ίδιο τρόπο τα μισά φύλλα καλά βουτυρωμένα.
    Σε ένα μπολ ανακατεύω τα φυστίκια με τη ζάχαρη. Αδειάζω το μείγμα στο ταψί με τα βουτυρωμένα φύλλα και τα στρώνω να καλύψουν όλη την επιφάνεια.

  3. Επαναλαμβάνω την διαδικασία του στρωσίματος των βουτυρωμένων φύλλων μέχρι να τελειώσουν όλα. Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού «στριμώχνω» τα φύλλα που περισσεύουν από τα πλαϊνά του ταψιού ώστε να κλείσει ωραία η περιφέρεια του μπακλαβά.
    Βάζω το ταψί στο ψυγείο για 10 λεπτά μέχρι να παγώσει λίγο το βούτυρο. Βγάζω από το ψυγείο και με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζω τον μπακλαβά σε κομμάτια (τετράγωνα ή τρίγωνα).

  4. Ψήνω στο φούρνο για 2 ώρες μέχρι τα φύλλα να γίνουν τραγανά. Βγάζω από το φούρνο και με μια κουτάλα, ραντίζω με το κρύο σιρόπι. Αφήνω τον μπακλαβά να κρυώσει και πασπαλίζω με λίγα φυστίκια. Κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.

Note

Μυστικό: Επειδή το φύλλο Βηρυτού είναι αρκετά λεπτό και ευαίσθητο, το απλώνω επάνω στον πάγκο της κουζίνας και το βουτυρώνω εκεί. Μετά το μεταφέρω στο ταψί χωρίς να το πιέσω. Δεν πειράζει αν δημιουργηθούν ζάρες. Αν κάνετε το αντίθετο (στρώσιμο στο ταψί και μετά βουτύρωμα) η πίεση που ασκεί το πινέλο θα κολλήσει όλα τα φύλλα με αποτέλεσμα να γίνουν μια συμπαγής μάζα.

Keywords: μπακλαβάς παραδοσιακός με φυστίκια αιγίνης

User Reviews

4 out of 5
1 Customer Ratings
5 Stars
0
4 Stars
1
3 Stars
0
2 Stars
0
1 Star
0
Add a review

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  1. madelainecota32

    Mouth-watering

  1. madelainecota32

    Mouth-watering