προορισμός…γεύση!

Ναι είσαι φοιτητής… Ναι μένεις μόνος σου… Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις υλικά όπως η σοκολάτα που χρειάζεται μια πιο ιδιαίτερη μεταχείριση. Πρέπει λοιπόν, να μάθεις 5 βασικά μυστικά για να μπορείς και μόνος σου να φτιάχνεις γλυκάκια για κέρασμα ή για «κρίσεις υπογλυκαιμίας»!

Το λιώσιμο απευθείας στη φωτιά
Τη σπας σε μικρότερα κομμάτια και τη ρίχνεις σε ένα αντικολλητικό μικρό σκεύος. Δεν τη λιώνεις ποτέ μόνη της, αλλά μαζί με κρέμα γάλακτος ή βούτυρο, αλλιώς «πιάνει» στον πάτο, καίγεται και καταστρέφεται. Τη ζεσταίνεις μαζί με το βούτυρο ή την κρέμα, σε χαμηλή φωτιά, υπομονετικά, ανακατεύοντας τακτικότητα με μια ξύλινη κουτάλα (όχι αυτή που σοτάρεις το κρεμμύδι!). Όταν λιώσει, θα έχεις μια λεία, ημίρρευστη και βελούδινη κρέμα.

Πώς λιώνεις τη σοκολάτα σε μπεν μαρί
Το μπεν μαρί είναι μια τεχνική για να λιώσεις σκέτη κουβερτούρα και ετοιμάζεται πανεύκολα. Στερεώνεις ένα ανοξείδωτο μπολ στα χείλη μιας κατσαρόλας, ώστε να εφαρμόζει ακριβώς και να μην κινείται εύκολα. Μέσα στην κατσαρόλα ρίχνεις 2-3 δάχτυλα νερό και το ζεσταίνεις σε χαμηλή φωτιά. Τοποθετείς από πάνω το ανοξείδωτο μπολ, φροντίζοντας ο πάτος του να μην ακουμπά στο νερό που βρίσκεται από κάτω. Μέσα στο μπολ ρίχνεις την κουβερτούρα, σπασμένη σε κομμάτια, και ανακατεύεις απαλά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει από τη ζέστη του μπολ. Η λιωμένη κουβερτούρα γίνεται μια σάλτσα ιδιαίτερα λεία και γυαλιστερή.

Πώς φτιάχνεις μια γκανάς
Είναι η βασική σάλτσα σοκολάτας που αποτελείται από κρέμα γάλακτος (ή γάλα ή και τα δύο μαζί) και κουβερτούρα, ενωμένες με απίστευτα απλό τρόπο. Σπάζεις κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνεις σε ένα μπολ. Ζεσταίνεις την κρέμα (ή το γάλα ή το μείγμα τους) σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δεις ότι πάει να βράσει και να φουσκώσει. Τότε, τραβάς το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αδειάζεις την καυτή κρέμα στο μπολ με την κουβερτούρα. Περιμένεις 1 λεπτό και μετά ανακατεύεις καλά, σχολαστικά, με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι η σοκολάτα να λιώσει εντελώς από το καυτό υγρό. Δεν θα πιστεύεις στα μάτια σου πόσο βελούδινο, λείο και λαμπερό μείγμα θα προκύψει. Αυτή είναι η γκανάς. Με αυτήν οι ζαχαροπλάστες αλείφουν ή περιχύνουν τις σοκολατίνες και τις τούρτες, αλλά εσύ μπορείς να την ρίξεις επάνω σε μια φρουτοσαλάτα, σε ένα απλό κέικ ή στη σοκολατόπιτα. Η σωστή αναλογία υλικών είναι 1:1. Π.χ. 100 γρ. σοκολάτα με 100 γρ. κρέμα γάλακτος ή γάλα.

Πώς φτιάχνεις τρίμμα και κορδέλες σοκολάτας
Χρειάζεσαι μια πλάκα κουβερτούρας σε θερμοκρασία δωματίου (όχι από το ψυγείο γιατί είναι σκληρή). Για να κάνεις τρίμματα σοκολάτας, τρίβεις την κουβερτούρα με γρήγορες κινήσεις στην χοντρή πλευρά του τρίφτη. Για κορδέλες σοκολάτας σαν λεπτές μπούκλες, τρίβεις την κουβερτούρα στην ίδια πλευρά του τρίφτη, αλλά με έντονη πίεση και με αργή κίνηση, ώστε να βγουν μακριά και σγουρά κομμάτια. Και με τα δύο, διακοσμείς όλα σου τα σοκολατογλυκίσματα.

Πάντα κοσκινίζεις το κακάο
Οι λεπτότατοι κόκκοι του ενώνονται σε κομματάκια που δεν διαλύονται και δεν ενώνονται εύκολα με τα άλλα υλικά μιας συνταγής. Γι’ αυτό πριν χρησιμοποιήσεις το κακάο, το κοσκινίζεις καλά από ένα λεπτό σουρωτηράκι-σήτα για να βγει μια ανάλαφρη, αέρινη πούδρα.

Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου και των φωτογραφιών, του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *