προορισμός…γεύση!

Στους φιλόξενους χώρους της Ιεράς Μονής Τοπλού, τα μέλη του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Σητείας ”Οι Τουρτουλοι”, ξύπνησαν γευστικές μνήμες σε όλους τους προσκεκλημένους.
Ένα μοναδικό διήμερο, 3 και 4 Νοεμβρίου 2018, μια ξεχωριστή, γευστική και πρωτόγνωρη εμπειρία, μοιράστηκαν όλοι οι προσκεκλημένοι στα παραδοσιακά ζυμώματα, που ξεκίνησαν αξημέρωτα Σαββάτου, το προζύμι ήταν έτοιμο, η σκάφη άδεια, περίμενε το αλεύρι, τα χρειαζούμενα, ο φούρνος έκαιγε με λιόκλαδα, οι νοικοκυρές πολλές, τα χέρια πολλά, πολλά και άξια, όλα με τον παραδοσιακό τρόπο, όπως τα έφτιαχναν παλιά, έτσι όπως διασώθηκαν στο πέρασμα των αιώνων από γενιά σε γενιά, όλα με αγάπη και φροντίδα.
Πρόσφορα που ένωναν τη γη με τον ουρανό, έγιναν αντίδωρο, άρτοι μοσχομυριστοί, με τη γλύκα τους και την παραδοσιακή νοστιμιά τους, ευλογήθηκαν την επόμενη μέρα, στον ιερό χώρο του ναού της Παναγίας της Ακρωτηριανής και μοιράστηκαν στον κόσμο. Όλα με σεβασμό και μια προσευχή να συνοδεύει τόσο την παρασκευή όσο και την κατανάλωση τους.
Ψωμιά με σταφίδες, ψωμιά σταρένια, ξεφουρνιά ή κομμάτα, με ελιές, ξύγαλο, ντομάτες, αγγούρια, κρίταμο, τυρί, αγκινάρες τουρσί.
Όλη μέρα ήταν στρωμένο το τραπέζι σε μια όμορφη αυλή, έξω από την κεντρική είσοδο της Μονής Τοπλού.
Στην μεγάλη τραπεζαρία της Μονής, ο σοφράς και η ζύμη, περιμένουν. Με την καθοδήγηση των γιαγιάδων οι προσκεκλημένοι σκιούφισαν τις σκιουφομακαρούνες, που στη συνέχεια ψήθηκαν με ντόπιο βούτυρο και σερβιρίστηκαν με εκλεκτό γαλοτύρι Σητείας. Ένα μοναδικό γεύμα σε ένα μοναδικό χώρο.
Σε ένα χώρο που γαληνεύει η ψυχή σου, τα συναισθήματα «ζεσταίνουν» την καρδιά σου και γίνονται μοναδικά όταν τα μοιράζεσαι με ανθρώπους που αγαπάς και σ’ αγαπούν, που εκτιμάς και σ’ εκτιμούν, που εμπιστεύεσαι και σε εμπιστεύονται, που διαθέτουν ευγένεια ψυχής και ευγένεια πνεύματος.
Σας ευχαριστούμε που μας τιμήσατε με την παρουσία σας, σας ευχαριστούμε για τα υπέροχα που μοιραστήκαμε και νοιώσαμε μαζί σας.
Ευχαριστούμε από καρδιάς, τους καλούς φίλους μας, τους φίλους του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, τον αρτοποιό και ιδιοκτήτη του “Κρητικού Φούρνου – Γεύσεις” Δημήτρη Νικολιδάκη, για την προσφορά και την αγάπη του προς το Φεστιβάλ, τον γιατρό Λάμπρο Βαμβακά, Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Υγείας, το Δήμαρχο Σητείας Θεόδωρο Πατεράκη, τον Πολιτιστικό Συλλόγο Αδραβάστοι «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» Σητείας , τον Πολιτιστικό Σύλλόγο Γούδουρα Σητείας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πραισού «Η Αρχαία Πραισός» Σητείας, την Περιηγητική Λέσχη Σητείας και την Φιλανθρωπική οργάνωση Crete For Life Ιεράπετρας.
Τους αρωγούς μας, την εταιρία παραγωγής γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων “Κουβαράκης & ΣΙΑ Ο.Ε” για τα τυροκομικά προϊόντα, τον Μανόλη Δασκαλάκη και τον Γιώργο Κριτσωτάκη, για το μέλι.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε, στην Ιερά Μονή Τοπλού και στον Ηγούμενο Φιλόθεο για τη φιλοξενία που μας πρόσφερε απλόχερα, αλλά και στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου Σητείας ”Οι Τουρτούλοι” που φρόντισαν να κάνουν το αντάμωμα μας ξεχωριστό και μοναδικό.
Με το καλό να ξανασμίξουμε.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΕ.Κ.Κ.
Η Πρόεδρος
Λένα Ηγουμενάκη

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *