προορισμός…γεύση!

Έχετε σκεφτεί ποτέ ποια είναι τα τρόφιμα ή ποια είναι τα προϊόντα που καταναλώνονται σε τεράστιες ποσότητες και είναι παγκοσμίως, τα πιο αγαπητά; Κρέας, ψάρι, τυριά, σοκολάτα… υπάρχει μεγάλη ποικιλία! Αν και κάθε χώρα έχει τα δικά της «αγαπημένα», παρ’ όλ’ αυτά, κάποια προϊόντα τα βρίσκουμε παντού!

Οι τηγανητές πατάτες
Αχ! αυτές οι τηγανητές πατάτες! Και σε ποιον δεν αρέσουν; Το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων. Σε φέτες, σε μπαστουνάκια, χοντροκομμένες ή λεπτοκομμένες, κάθε χώρα έχει και τις δικές της. Στις ΗΠΑ π.χ. θα τις βρείτε σε μεγέθη XXL, στον Καναδά, πασπαλισμένες με τυράκι, στην Ελλάδα, με χοντρό αλάτι και ρίγανη, ενώ στη Γαλλία, οι πασίγνωστες French fries με το χρυσαφένιο τους χρώμα!

Το La vache qui rit
Αυτό το μικρό, γαλλικό τυράκι, που τόσο αγαπάνε τα παιδιά, βρίσκετε παντού. Είναι το τυρί που καταναλώνετε πιο πολύ στον κόσμο! Το αγαπημένο λευκό τριγωνάκι που σύμφωνα με τον Γάλλο παρασκευαστή του, 125 μερίδες vache qui rit καταναλώνονται κάθε δευτερόλεπτο στον κόσμο.
Μια «συμμαχία» γαλλικών και βρετανικών τυριών που γεννήθηκε το 1921, μας έδωσε αυτό το τυρί που το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι διατηρείται και εκτός ψυγείου. Διαθέτει ένα από τα πιο γνωστά λογότυπα παγκοσμίως. Μια χαμογελαστή αγελαδίτσα που φορά σκουλαρίκια, την ίδια τη συσκευασία!

Η Coca Cola
Εντάξει… Εδώ δεν έχω να πω και πολλά! Την coca cola την γνωρίζουν και στο πιο μακρινό χωριό του πλανήτη. Η Coca-Cola υπερηφανεύεται για τα 1,5 δισεκατομμύριο μπουκάλια που πωλούνται στο κόσμο, είτε με ζάχαρη είτε χωρίς!
Η ιστορία της γνωστή… Ο δημιουργός, John Pemberton, ήταν φαρμακοποιός, βετεράνος του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου και εθισμένος στη μορφίνη. Έτσι έφτιαξε την πρώτη συνταγή της Coca-Cola το 1870, σαν φάρμακο για την αποτοξίνωση! Το 1886, ένα ποτήρι Coca-Cola περιείχε 9mg κοκαΐνης που αυτό κράτησε μέχρι και το 1929…

Ο στιγμιαίος καφές
Θέλεις καφέ; Δε χρειάζεσαι πολλά για να τον φτιάξεις… Μια κουταλιά καφέ, ζεστό νερό και είσαι επίσημα ένας από τους 4.600 ανθρώπους που φτιάχνουν καφέ το ίδιο δευτερόλεπτο!
Η διαδικασία του στιγμιαίου καφέ εφευρέθηκε για το στρατό αλλά την πατέντα την έκανε επιτυχία η Nescafe. Ακόμη και σήμερα, η Nescafe παράγει τα περισσότερα κουτιά καφέ που καταναλώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το ψάρι τιλάπια
Τι είναι η Τιλάπια; Είναι ένα νόστιμο ψάρι ιδιαίτερα διαδεδομένο στον κόσμο, εκτός… από την Ευρώπη…. Αν και το ψαράκι αυτό, το 2004 κατάφερε να ξεπεράσει την πέστροφα και τον σολομό δεν έχει καταφέρει ακόμα να κερδίσει τους Ευρωπαίους. Στην Αμερική πάντως, καταναλώνουν περισσότερο από 200.000 τόνους ετησίως.

Οι τσίχλες
Υπάρχει άνθρωπος που δεν γνωρίζει τις τσίχλες; Μια καραμέλα που δεν την τρως αλλά τη μασάς, ήταν ένα δύσκολο στοίχημα! Και φυσικά βοήθησε η διαφήμιση. Μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, και οι υποσχέσεις για τις ευεργετικές ιδιότητες έπεφταν βροχή. Λευκαίνει τα δόντια, δίνει φρεσκάδα στην αναπνοή ακόμα και ότι κόβει την πείνα.

Το ζαχαρούχο γάλα
Νομίζετε ότι το γάλα είναι το πιο διαδεδομένο στον κόσμο; Λάθος… Το ζαχαρούχο γάλα είναι πολύ πιο γνωστό. Εφευρέτες… οι Αμερικανοί οι οποίοι είχαν την ιδέα να αφαιρέσουν το νερό από το αγελαδινό γάλα και να το αντικαταστήσουν με ζάχαρη φτιάχνονταν ένα μαγικό γάλα. Άσπρο και γευστικό, γλυκό σαν σιρόπι, είναι πλούσιο σε θερμίδες, πρωτεΐνες και λίπη. Και το σημαντικότερο… μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια! Την επιτυχία του, δε, τη χρωστά στον Ομοσπονδιακό Στρατό των ΗΠΑ που το είχε πρώτο στις προτιμήσεις του.

Η Nutella
H Nutella είναι σαν τη Coca cola! Όλοι μας τη ξέρουμε! Είναι η αγαπημένη μας συντροφιά στο πρωινό ή στο κολατσιό. Η Nutella μας έρχεται από την Ιταλία. Είναι η πιο δημοφιλής σοκολατένια λιχουδιά που τρώγετε με το ψωμί. Με 350.000 τόνους Nutella που παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, ο γίγαντας του κακάου δεν έχει πλέον τίποτα να αποδείξει, πόσο μάλλον στη Γαλλία που καταναλώνουν 155 εκατομμύρια βάζα ετησίως.

Τα φύκια
Το μυαλό σας πάει αμέσως στο σούσι ή ακόμη και σε κάποια ιαπωνική σαλάτα. Και δεν έχετε και άδικο… Παρ’ όλ’ αυτά, τα φύκια καταναλώνονται πολύ περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε. Δεν ξέρω αν φταίει η πρόσφατη τρέλα που έχει κυριαρχήσει παγκοσμίως, ότι τα φύκια κάνουν καλό,  πάντως όλο και περισσότεροι σεφ τα συνδυάζουν στα φαγητά τους ή τα καταναλώνουμε μέσα σε διάφορα προϊόντα χωρίς να το γνωρίζουμε ή μέσω διατροφικών συμπληρωμάτων, όπως η σπιρουλίνα. Αποτέλεσμα όλων αυτών, να καταναλώνουμε περίπου 1 κιλό θαλασσινά φύκια το χρόνο.

Η κέτσαπ Heinz
Και ποιος δεν γνωρίζει την κέτσαπ; Κόκκινη και παχύρρευστη, γλυκιά και όξινη, η κέτσαπ ακόμα και σήμερα, προκαλεί διαμάχες για την προέλευσή της. Από τη μια, οι Άγγλοι ναυτικοί που μας λένε ότι την είχαν φέρει από την Ινδονησία σαν σάλτσα ψαριών, και από την άλλη, μια συνταγή των αμερικανίδων γιαγιάδων, που πρωτοδημοσιεύτηκε στο Confederate Book το 1868. Η αλήθεια; Ίσως είναι κάπου στη μέση!
Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι πως ο John Heinz, ο ιδρυτής της αμερικανικής εταιρείας, δεν ήταν ο δημιουργός της συνταγής, αλλά κατάφερε να την βάλει σε κάθε σπίτι, γλυκαίνοντάς με ζάχαρη και αρωματίζοντάς την με ξύδι, μπαχάρι, γαρίφαλο και κανέλα.

Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου και των φωτογραφιών, του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

1 Comment

  1. Yummy

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *