προορισμός…γεύση!

Μπορεί το καλοκαιράκι, με τα ολόδροσα φρούτα του, να μας αποχαιρέτησε, δε σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν φρούτα που μπορούμε να απολαύσουμε το φθινόπωρο. Δεν είναι μόνο η μπανάνα, το αχλάδι και το μήλο. Εγώ σας έχω μαζέψει όλα τα φρούτα που μπορείτε να βρείτε από τον Οκτώβρη και μετά.

1-Τα σταφύλια

Το φρούτο αυτό θα μπορείτε να το φάτε για πρωινό, για μεσημεριανό, στο απεριτίφ ή για κολατσιό … Ότι ώρα και να είναι, τα σταφύλια έχουν πάντα ένα καλό λόγο να βρίσκονται στο τραπέζι. Από τις πιο γνωστές ποικιλίες είναι η Σουλτανίνα Κορινθίας που δεν έχουν κουκούτσι. Παρ’ όλ’ αυτά οι λαϊκές είναι γεμάτες με όλων των ειδών. Πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες, έχουν αντιοξειδωτικές αλλά και αντικαρκινικές δράσεις, λόγω της ρεσβερατρόλης, που βρίσκεται στη φλούδα τους.

2-Το Φραγκόσυκο


Το φραγκόσυκο προσφέρει μια φρέσκια, λεπτή, όχι πολύ γλυκιά και ελαφρώς πικάντικη γεύση. Για να μην αναφέρω το χρώμα του, το οποίο μπορεί να είναι κόκκινο και κίτρινο, πορτοκαλί ή λευκό: μια πραγματική παλέτα από ζεστά χρώματα!
Το φρούτο αυτό το χρησιμοποιούμε σε αλμυρές και γλυκές παρασκευές. Όσο το βλέπετε στη λαϊκή, σημαίνει ότι το καλοκαίρι συνεχίζεται. Πάντως ο Οκτώβριος είναι ίσως ο τελευταίος μήνας που μπορείτε να το βρείτε.

3-Ο Λωτός
Τον Οκτώβριο, όταν ο ήλιος γίνεται όλο και πιο ντροπαλός και οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν δεν θα λέγαμε όχι σε αυτό το όμορφο πορτοκαλί φρούτο!
Το φρούτο αυτό είναι σαρκώδες, χυμώδες με χρώμα   πορτοκαλί ή κόκκινο. Πλούσιο σε καροτίνη, βιταμίνη C και κάλιο, αλλά και, αρκετά σάκχαρα. Προσοχή λοιπόν στην υπερβολική κατανάλωση.

4-Ο χουρμάς

Dried red date or Chinese jujube. Traditional herbal medicine spill on mat.

Θα μπορείτε να βρείτε αποξηραμένο χουρμά όλο το χρόνο στα σούπερ μάρκετ. Αλλά τον Οκτώβριο, μην χάσετε να το αγοράσετε στη λαϊκή φρέσκο. Ο καρπός της χουρμαδιάς είναι εύγευστος και θρεπτικός, καθώς περιέχει μέχρι 70% σάκχαρα.
Πλούσιο σε υδατάνθρακες, μου αρέσει η απαλή και ζεστή σάρκα του, χωρίς να ξεχνάω την καλή γλυκιά του γεύση. Εκτός από φρέσκο μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε σε σπιτικά ψωμιά αλλά και ανατολίτικες συνταγές.

5-Τα καρύδια
Ναι δεν είναι φρούτο, αλλά, τα καρύδια είναι το τοπ του Οκτώβριου!
Πλούσια σε φυτικές ίνες και λιπαρά οξέα, είναι ένα τέλειο σνακ για μια μικρή πείνα. Μπορείτε βέβαια να τα βάλετε στα γλυκά σας, ακόμα και σε αλμυρά κέικ ή σαλάτες.
Επίσης, χάρη σε όλα τα θρεπτικά συστατικά (ψευδάργυρος, σελήνιο, χαλκό, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο,) και με τη βιταμίνη Ε που περιέχει το καρύδι κάνει καλό στο δέρμα μας.

6-Η παπάγια
Αυτό το εξωτικό φρούτο από το Μεξικό μας ταξιδεύει στα τροπικά κλίματα, είτε με τα χρώματα του είτε με τις αρωματικές και γλυκές του γεύσεις …
Για να καθαρίσετε μια παπάγια, είναι πολύ απλό: απλά ανοίξτε τη κατά μήκος στη μέση, αφαιρέστε τους μαύρους σπόρους που βρίσκονται στη μέση και βγάλτε τη σάρκα από τη φλούδα. Στη συνέχεια, μπορείτε να τη φάτε με λίγο λεμόνι, για ένα σούπερ πρωινό! Το άγουρο πράσινο φρούτο μπορεί να φαγωθεί μαγειρεμένο, ειδικά σε κάρι ή σαλάτα.

8-Το κάστανο
Τα αγαπημένα μου κάστανα, δεν ανήκουν ακριβώς στους ξηρούς καρπούς. Ίσως επειδή δεν τρώνονται ξερά, αλλά φρέσκα. Οι ειδικοί πάντως το κατατάσσουν στα φρούτα. Το κάστανο λοιπόν, είναι φθινοπωρινό φρούτο! Βρίσκεται μέσα σε ξυλώδες περίβλημα που έχει αγκάθια εξωτερικά και ανοίγει όταν οι καρποί ωριμάσουν. To ξέρατε πως το μέγεθος του κάστανου εξαρτάται από την ποικιλία, την υγρασία, και τη σύσταση του εδάφους; Τρώγονται ψητά ή βραστά, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική και γίνονται και αλεύρι, κυρίως σε περιοχές της Ασίας. Πλούσιο σε φυτικές ίνες, φολικό οξύ (βιταμίνη Β9), αλλά και σε υδατάνθρακες, το κάστανο είναι ένα αρκετά πλούσιο φρούτο, το οποίο καταναλώνεται επίσης σε σούπα, πουρές ή ακόμα και στο τηγάνι.

8-Η αννώνη ή αλλιώς… γλυκόμηλο
Έχετε δοκιμάσει ποτέ αυτό το εξωτικό φρούτο; Είναι ιδιαίτερο και τόσο σπάνιο. Περίεργο φρούτο δεν σας κρύβω και αν επιλέξετε να το σερβίρετε για επιδόρπιο είμαι σίγουρη πως θα εντυπωσιάσετε όλους τους καλεσμένους σας.
Κάτω από το πράσινο του χρώμα κρύβει μια πολύ τρυφερή σάρκα, με μια λεπτή γεύση, πλούσια σε βιταμίνη C και σίδηρο.

9-Το κυδώνι
Ο Οκτώβρης είναι ο μήνας των κυδωνιών! Πράγματι, είναι ο μόνος μήνας του χρόνου, που θα το βρείτε για να το γευτείτε!
Αφού το βάλετε στο καλάθι σας, πρέπει να ξέρετε ότι η ασυνήθιστη γεύση του και η σάρκα του είναι πολύ σκληρή το μαγείρεμα του είναι υποχρεωτικό. Αλλά μην ανησυχείτε : μαγειρεμένο, το κυδώνι διατηρεί όλα τα αρώματα του, και θα σας εκπλήξει με τη γλυκιά και ξινή του γεύση. Εκτός από το κλασσικό γλυκό του κουταλιού, δοκιμάστε να το προσθέσετε σε κοκκινιστά με μοσχάρι. Θα εκπλαγείτε με τη γεύση που δίνει.

10-Τα αχλάδια
Το ξέρετε πως το αχλάδι είναι το πέμπτο φρούτο που τρώνε πιο πολύ οι Γάλλοι; Όχι μόνο γιατί αγαπάνε τη γλυκιά του γεύση, την αρωματισμένη σάρκα και τη ζουμερή υφή του αλλά κυρίως γιατί με τις πολλές και διαφορετικές ποικιλίες του, το βρίσκουν γιατί το βρίσκουν όλο το φθινόπωρο αλλά και το χειμώνα.

Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου και των φωτογραφιών, του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

1 Comment

  1. Tastes great!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *