προορισμός…γεύση!

Πολλές φόρες έχω ακούσει κάποιες μαμάδες να μου λένε ότι το παιδί τους λατρεύει το σπανακόρυζο και πολλές, ότι ζουν έναν εφιάλτη όταν προσπαθούν να πείσουν τα «βλαστάρια» τους να δοκιμάσουν κάποιο φρούτο ή λαχανικό. Κορίτσια χαλαρώστε…
Χρειάζεται υπομονή, χρόνο αλλά και φαντασία. Μη προσπαθήσετε να τα πείσετε ότι έχουν βιταμίνες, ότι κάνουν καλό και όλα αυτά που δεν τα ενδιαφέρουν… Με τα tips
που θα σας δώσω θα καταφέρετε τα παιδιά σας να δείξουν ενδιαφέρον αλλά και να αγαπήσουν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

3 βήματα για να ανακαλύψουν τα φρούτα
Πώς να πείσεις το παιδί ότι ένα μήλο είναι πολύ καλύτερο από την αγαπημένη του σοκολάτα… χμ! Αυτό καλύτερα να το ξεχάσετε από τώρα… Η σοκολάτα θα είναι πάντα η γλυκιά αμαρτία για όλους… Δεν μπορεί να φύγει από τη ζωή τους αλλά τουλάχιστον να περιοριστεί.

  1. Βάλτε φρούτα στο ύψος που θα τα βλέπει συνεχώς, και όχι μόνο στη κουζίνα. Να ξέρετε πως τα παιδιά μας τρώνε μόνο αυτά που βλέπουν! Έτσι, για να τους ενθαρρύνουμε να φάνε και φρούτα, προσπαθήστε να τα βάλετε κάπου να τα βλέπουν συνέχεια μπροστά τους. Σε κάποιο μπολ στο ψυγείο ( αν τους αρέσει να ανοιγοκλείνουν το ψυγείο), στο τραπέζι του σαλονιού ή στο τραπεζάκι τους. Θα τα βλέπουν έτσι πιο συχνά και σιγά-σιγά θα γίνει μια ωραία συνήθεια.
  2. Επιλέξτε μαλακές υφές. Εάν δεν τους αρέσουν τα σκληρά φρούτα βρείτε άλλη λύση και ετοιμάστε μαζί τους χυμούς φρούτων, που θα επιλέξετε μαζί και θα είναι και ωραία! Πολύχρωμα smoothies να πίνουν με καλαμάκι, smoothies με φρούτα και γιαούρτι.
  3. Βάλτε φρούτα σε όλα τα γλυκά που ετοιμάζετε. Εάν λοιπόν τους αρέσει να τρώνε μόνο γλυκά με σοκολάτα , προσπαθήστε να τους φτιάξετε μια μηλόπιτα , που είναι και γλυκιά , ή μια σαρλοτ με φράουλες… Βάλτε τα να βοηθήσουν φροντίζοντας εκείνα για τα φρούτα που θα μπουν… Να πλύνουν τις φράουλες, να καθαρίσουν τα μήλα και τις μπανάνες και να τα ψιλοκόψουν. Παράλληλα δείξτε πως «κλέβουμε» μικρές μπουκίτσες από τα υλικά… Δείξτε τους ότι έχει πλάκα να τσιμπολογάμε τα φρουτάκια…

3 βήματα για να αγαπήσουν τα λαχανικά
Εδώ λειτουργούμε με μεγαλύτερη πονηριά!

  1. Ανακατέψτε τα. Προκειμένου τα παιδιά να συνηθίσουν να τρώνε λαχανικά, θα πρέπει στην αρχή να τα ανακατεύετε με άλλα υλικά που αγαπούν. Έχετε δοκιμάσει να βάλετε αρακά δίπλα σε πατάτες τηγανητές, καρότα στο πουρέ ή κάποιο άλλο λαχανικό στη σούπα… Ο στόχος εδώ είναι να καταφέρετε να συνδυάσετε τα λαχανικά με κάποιο φαγητό που τους αρέσει πολύ.
  2. Κρύψτε τα. Για να τα αναγκάσετε (πάντα με το δικό σας τρόπο) να δοκιμάσουν τα λαχανικά, θα πρέπει να τα κρύψετε κάτω από άλλα λατρεμένα φαγητά. Αν σκέφτεστε π.χ. να φτιάξετε ζυμαρικά με κρέμα μπεσαμέλ, αντικαταστήστε τα μισά από τα ζυμαρικά με καρότα και κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτά μπαστουνάκια. Όταν φτιάξετε μπιφτέκια, κεφτέδες ή οποιαδήποτε άλλη συνταγή με κιμά, προσθέστε τριμμένα λαχανικά ακόμα και σε διπλάσια ποσότητα από το βάρος του κρέατος. Δεν θα καταλάβουν τίποτα… Σας το εγγυόμαι!
  3. Μπερδέψτε τους. Εάν συνεχίζουν και δεν τους αρέσουν τα λαχανικά, μην τα παρατάτε τόσο εύκολα! Πρέπει να τους ξεγελάσετε! Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να μαγειρεύετε το αγαπημένο τους φαγητό άλλα βάζοντας λαχανικά: δηλαδή κοτομπουκίτσες με κοτόπουλο και λαχανικά , τοστάκια με τυρί και σπανάκι, λαζάνια λαχανικών, muffins με καλοκαιρινά λαχανικά, μελιτζάνες, πιπεριές ή ακόμα πατάτες τηγανιτές από κολοκυθάκια ή καρότα …

3 βήματα για να τους «κεντρίσετε» το ενδιαφέρον
Για να τα τρώνε, αλλά για να τα αγαπήσουν πιο πολύ, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά δεν φτάνει μόνο να μαγειρέψετε καλά.

  1. Δείξτε τους το δρόμο. Και ποιος είναι ο δρόμος; Μα φυσικά μια βόλτα στη λαϊκή. Τα χρώματα, οι μυρωδιές, οι υφές, η γεύση, και όλες οι αισθήσεις που θα ανακαλύψουν σε αυτή τη βόλτα , σίγουρα κάτι θα τους ξυπνήσει μέσα τους! Θα μπορείτε επίσης να τους πείτε από που προέρχονται, πως φυτρώνουν… Εφόσον τα πιτσιρίκια μας είναι από τη φύση τους περίεργα, είμαι σίγουρη πως θα θελήσουν στο τέλος να τα δοκιμάσουν!
  2. Βρήκατε τους νέους βοηθούς στην κουζίνα. Τι θα λέγατε εάν σας «χρήζατε» τα παιδιά σας, βοηθούς στην προετοιμασία του φαγητού; Δώστε τους «αποστολές», σύμφωνα με την ηλικία τους: πχ , να πλύνουν τα καρότα, να ρίξουν λάδι στη σαλάτα, να καθαρίσουν τα κολοκυθάκια … Θα είναι περήφανοι για τη δουλειά τους και θα θελήσουν να δοκιμάσουν στο τέλος το αποτέλεσμα.
  3. Χρωματίστε τα πιάτα τους. Πώς λέτε να φάει παντζάρι το παιδί σας; Δοκιμάζοντας το σε μια πολύχρωμη σούπα! Τα παιδιά εντυπωσιάζονται με αυτό που βλέπουν… Εκμεταλλευτείτε το… Διαλέξτε λαχανικά με λαμπερά, έντονα χρώματα: για το κίτρινο επιλέξτε την κίτρινη πιπεριά, για το πορτοκαλί διαλέξτε την κολοκύθα, για το κόκκινο… φυσικά την η ντομάτα…

Φαντασία, αγάπη και υπομονή αυτό θέλουν τα μικρά μας!

Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου και των φωτογραφιών, του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

1 Comment

  1. Exceptional!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *