προορισμός…γεύση!

Αν σκεφτείτε πόσα πιάτα φτιάχνετε με το αυγό και πόσο γρήγορα ετοιμάζονται θα καταλάβετε γιατί το θεωρώ «μαγικό». Το αυγό έχει την απίθανη ιδιότητα να είναι απαραίτητο τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική, ενώ υπάρχουν κυριολεκτικά, άπειροι τρόποι να το μαγειρέψεις και να φτιάξεις χορταστικά πιάτα. Διαθέτει υψηλή διατροφική αξία και το βρίσκεις σε χαμηλή τιμή. Αν σε ρωτήσουν «Τι δεν λείπει ποτέ από το ψυγείο σου», η απάντηση είναι: «Μα φυσικά, τα αυγά!» Γι’ αυτό, θεωρώ πολύ σημαντικό να ξέρετε τις βασικές τεχνικές διαχείρησής τους, αλλά και πως να τα διαλέγετε και να τα ξεχωρίζετε.

ΑΥΓΑ ΩΜΑ
Φυσικά και μπορούμε να τα τρώμε και ωμά. Ειδικότερα αν ασχολείστε με τον αθλητισμό, ένα «ρουφηχτό» ωμό αυγό για το πρωινό είναι απαραίτητο. Θυμάμαι τη μητέρα μου να χτυπά ωμό κρόκο με ζάχαρη σε ένα φλιτζάνι, μέχρι να σχηματιστεί μια πυκνή άσπρη κρέμα. Να ρίχνει λίγο ζεστό κακάο ή καφέ και να το απολαμβάνω σαν ένα πεντανόστιμο και θρεπτικότατο απογευματινό κολατσιό. Μη ξεχνάμε, ότι η μαγιονέζα, φτιάχνετε με ωμό κρόκο. Τα ωμά αυγά, όμως, θέλουν προσοχή, γιατί είναι φορείς σαλμονέλας. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να χρησιμοποιούμε μόνο αυγά ημέρας, ολόφρεσκα και από ασφαλή πηγή.
Πώς θα καταλάβουμε ότι είναι φρέσκα; Με δύο απλούς τρόπους:
1ος τρόπος
Παίρνουμε ένα γυάλινο βάζο και το γεμίζουμε με κρύο νερό, από τη βρύση. Ρίχνουμε μέσα ένα ωμό αυγό, με προσοχή. Το αυγό ημέρας θα μείνει ξαπλωμένο στον πάτο του βάζου. Το αυγό 1 εβδομάδας ταλαντεύεται μέσα στο νερό, με τη μυτερή του άκρη προς τα κάτω. Το αυγό 2-3 εβδομάδων στέκεται όρθιο μέσα στο νερό.
2ος τρόπος
Σπάμε ένα ωμό αυγό σε ένα μεγάλο ρηχό πιάτο. Το αυγό ημέρας έχει στρογγυλό και συμπαγή κρόκο. Γύρω του βρίσκεται ένα ιδιαίτερα πυκνό και πηχτό ασπράδι το οποίο περιβάλλεται από ένα δεύτερο ασπράδι, πολύ πιο αραιό. Το αυγό 1 εβδομάδας έχει και αυτό στρογγυλό κρόκο αλλά το πυκνό ασπράδι έχει αραιώσει αρκετά και κυλάει, γίνεται ίδιο με το εξωτερικό αραιό ασπράδι. Τέλος, το αυγό 2-3 εβδομάδων έχει ασπράδι αραιό σαν νερό που απλώνει σχεδόν σε όλο το πιάτο.

ΑΥΓΑ ΒΡΑΣΤΑ
Μελάτα, μέτρια ή σφικτά… Όλοι έχουμε τις προτιμήσεις μας για το βρασμένο αυγό. Τι γίνεται όμως αν δεν ξέρετε πως θα τα πετύχετε; Τίποτα δεν είναι δύσκολο αρκεί να έχετε ένα ρολόι.
Επιλέγετε αυγά 3-4 ημερών γιατί το ασπράδι έχει ξεκολλήσει λίγο από τη λεπτή μεμβράνη στο τσόφλι, κι έτσι θα ξεφλουδίζεται πολύ εύκολα. Επίσης, να τα έχετε βγάλει από το ψυγείο, τουλάχιστον 1 ώρα πριν το βράσιμο.
Τοποθετείτε όσα αυγά θέλετε σε μια μέτρια κατσαρόλα και τα καλύπτετε με μπόλικο κρύο νερό από τη βρύση. Βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει το νερό να κοχλάζει. Αφήνετε τη θερμοκρασία σ’ αυτή την ένταση και αρχίζετε να μετράτε το χρόνο.
3 λεπτά:
το ασπράδι έχει πήξει μερικώς αλλά ο κρόκος είναι μελάτος και ελάχιστα σφικτός εκεί όπου ακουμπά στο ασπράδι.
4-5 λεπτά:
το ασπράδι έχει πήξει αρκετά, το ίδιο και ο κρόκος, ο οποίος παραμένει πιο ρευστός και μελάτος στο κέντρο του.
6-7 λεπτά:
ο κρόκος έχει πήξει αλλά είναι μαλακός, ιδιαίτερα στο κέντρο του. Αυτό το αυγό μπορείς να το κόψεις στα τέσσερα ή σε φέτες.
8-10 λεπτά:
ο κρόκος έχει πήξει εντελώς. Κόβεται τέλεια και μπορείτε να το κάνετε γεμιστό, αν λιώσετε τον κρόκο με ένα πηρούνι, του προσθέσετε λίγο γιαούρτι και κάποιο μυρωδικό (μαϊντανό, άνηθο, βασιλικό κ.ά.).
10 λεπτά >:
Εδώ «το χάσατε»! Αν βράσετε το αυγό πάνω από 10 λεπτά, το ασπράδι θα γίνει σα λάστιχο και ο κρόκος θα πάρει ένα χρώμα πρασινόμαυρο. Όχι ότι δεν τρώγεται, αλλά δεν έχει ούτε ωραία εμφάνιση, ούτε ωραία γεύση.
Η πρότασή μου
Μπρουσκέτα με βραστό αυγό, καπνιστό μπέικον και γλυστρίδα
Υλικά
1 αυγό, βρασμένο για 8 λεπτά, κομμένο σε φέτες
1 φέτα χωριάτικο ψωμί, φρυγανισμένο ψωμί
2 κουτ. σούπας πικάντικη κρέμα τυριού*
1 χοντρή φέτα μπέικον, κομμένη σε κύβους και σοταρισμένους σε αντικολλητικό τηγάνι
αλάτι
φουντίτσες γλυστρίδας για το σερβίρισμα

ΑΥΓΑ ΤΗΓΑΝΗΤΑ
Ρίχνετε αρκετό ελαιόλαδο ή βούτυρο σε ένα μέτριο τηγάνι και το ζεσταίνετε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Μόλις το βούτυρο λιώσει (ή το λάδι ζεσταθεί χωρίς να αχνίσει), σπάτε από χαμηλή ύψος 2 αυγά.
Μόλις δείτε ότι τα ασπράδια αρχίζουν να πήζουν, γέρνετε λίγο το τηγάνι και με ένα κουτάλι, παίρνετε καυτό λάδι ή βούτυρο και πετιχύνετε τους κρόκους για να ψηθούν μαζί με το ασπράδι. Επαναλαμβάνετε 2-3 φορές ακόμα και μετά σκεπάζετε το τηγάνι με ένα καπάκι για να εγκλωβίσετε τη θερμότητα.
Ψήνετε το πολύ ½ λεπτό, αποσύρετε από τη φωτιά και με μια σπάτουλα σερβίρετε τα αυγά.
Η πρότασή μου
Μπρουσκέτα με τηγανητό αυγό, πίκλες, αγγούρι και μπούκοβο
Υλικά
1 αυγό, τηγανισμένο σε 2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 φέτα χωριάτικο ψωμί, φρυγανισμένο ψωμί
2 κουτ. σούπας πικάντικη κρέμα τυριού*
1 πίκλα, ψιλοκομμένη
½ αγγουράκι, κομμένο σε λεπτές φέτες
αλάτι
μπούκοβο, γλυκό

ΑΥΓΑ ΠΟΣΕ
Είναι η πιο ελαφριά εκδοχή μαγειρέματος, αφού μαγειρεύονται απευθείας σε βραστό νερό. Εγώ θα σας προτείνω δύο τρόπους και ακολουθείτε αυτόν που σας φαίνεται πιο εύκολος.
1ος τρόπος
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ρίχνετε κρύο νερό ώστε να φτάσει πάνω από μέση του σκεύους. Προσθέτετε 2 κουταλιές ξίδι και βάζετε το νερό να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά.
Μόλις κοχλάσει, με ένα κουτάλι ανακατεύετε αρκετές φορές το νερό ώστε να δημιουργήσετε «δίνη». Σπάστε ένα αυγό σε ένα μικρό μπολ και το ρίχνετε από χαμηλή ύψος στο κέντρο της δίνης. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σκεπάζετε την κατσαρόλα. Αφήνετε το αυγό να βράσει για 3-4 λεπτά. Βγάζετε το καπάκι και ελέγχετε.  Το ασπράδι πρέπει να έχει ασπρίσει και πήξει. Βγάζετε με προσοχή, χρησιμοποιώντας τρυπητή κουτάλα και αφήνετε το αυγό σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξει. Επειδή το ασπράδι με αυτόν τον τρόπο, δημιουργεί «ξέφτια» γύρω-γύρω, τα αφαιρείτε με ένα μαχαιράκια για να γίνει πιο στρογγύλο το αυγό.
2ος τρόπος
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ρίχνετε αρκετό νερό και το αφήνετε να πάρει βράση. Παίρνετε ένα χαμηλό ποτήρι και το «ντύνετε» εσωτερικά με μεμβράνη. Σπάτε ένα αυγό στο κέντρο της μεμβράνης και εγκλωβίζετε μέσα το αυγό. Τοποθετείτε μια ξύλινη κουτάλα επάνω στην κατσαρόλα και δένετε εκεί την άκρη της μεμβράνης, για να κρατάει σταθερό το αυγό.
Αφήνετε να βράσει για 3-4 λεπτά. Βγάζετε την κουτάλα μαζί με το αυγό και πιέζοντας ελαφρά, ελέγχετε αν έχει πήξει το ασπράδι. Αν δείτε ότι ακόμα είναι υγρό, ξαναβάζετε την κουτάλα επάνω στην κατσαρόλα συνεχίζοντας το βρασμό για 2 λεπτά ακόμα. Αποσύρετε την κουτάλα με το αυγό από την κατσαρόλα. Αφαιρείτε τη μεμβράνη και το ποσέ είναι έτοιμο.
Η πρότασή μου
Μπρουσκέτα με αυγό ποσέ, ντοματίνια σοτέ και θυμάρι
Υλικά
1 αυγό ποσέ
1 φέτα χωριάτικο ψωμί, φρυγανισμένο ψωμί
2 κουτ. σούπας πικάντικη κρέμα τυριού*
3-4 ντοματίνια, κομμένα και σοταρισμένα σε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
φρέσκο θυμάρι
αλάτι, πιπέρι

ΑΥΓΑ ΣΚΡΑΜΠΛ
H διαφορά από την κλασσική ομελέτα, είναι ο τρόπος ψησίματος. Αφού ρίξετε τα χτυπημένα αυγά στο τηγάνι, ανακατεύετε συνεχώς ώστε να μη στερεοποιηθούν και γίνουν επίπεδη ομελέτα. Με το συνεχές ανακάτεμα του μείγματος, αυτά πήζουν μεν αλλά δεν προλαβαίνουν να μείνουν πολλή ώρα σε επαφή με το καυτό τηγάνι. Δεν ροδίζουν και το μείγμα γίνεται κομματιασμένο και πολύ αφράτο. Βέβαια, σκράμπλ δεν γίνονται με 1 μόνο αυγό. Θα χρειαστείτε τουλάχιστον 2 ή και παραπάνω. Αλάτι, πιπέρι και ελάχιστο ελαιόλαδο. Βάζετε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και θα χρειαστείτε 3-4 λεπτά.
Η πρότασή μου
Μπρουσκέτα με αυγά σκραμπλ και ρόκα
Υλικά
2 αυγά, μαγειρεμένα σκραμπλ
1 φέτα χωριάτικο ψωμί, φρυγανισμένο ψωμί
2 κουτ. σούπας πικάντικη κρέμα τυριού*
φρέσκα φύλλα ρόκας
αλάτι, πιπέρι

*ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΚΡΕΜΑ ΤΥΡΙΟΥ
150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
100 γρ. τυρί κρέμα
3 κουτ. σούπας γιαούρτι
1 κουτ. σούπας μουστάρδα Ντιζόν
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
½ κουτ. γλυκού πιπέρι κόκκινο, φρεσκοτριμμένο
• Διαδικασία
Βάζω στο μούλτι τη φέτα, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το πιπέρι και τη μουστάρδα και τα πολτοποιώ μέχρι να γίνουν κρέμα.

Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου και των φωτογραφιών, του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

1 Comment

  1. Really good!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *