προορισμός…γεύση!

Αν είστε από εκείνους που δεν μπορούν να μην τσιμπολογήσουν κάτι περιμένοντας το επόμενο γεύμα, σας έχω καλά νέα! Παρακάτω έχω επιλέξει για εσάς 10 παραδείγματα υγιεινών σνακ για να συνεχίσετε το τσιμπολόγημα κατά τη διάρκεια της ημέρας χωρίς όμως να αισθάνεστε άσχημα. Γιατί το σνακ δεν απαγορεύεται αλλά είναι σημαντικό να είσαστε προσεκτικοί και να μη πέφτουμε στην παγίδα των μπισκότων και των σοκολατοειδών. Σκεφτείτε έξυπνα, επιλέγοντας τρόφιμα με καλή διατροφική αξία. Διαλέξτε και αποφασίστε!

1.Αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, κάσιους
Οι ξηροί καρποί είναι γνωστοί για τα λιπαρά τους. Τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φουντούκια και τα κάσιους για παράδειγμα, είναι από τις καλύτερες επιλογές. Πλούσια σε ωμέγα-3 που είναι «απαραίτητα» και μας προστατεύουν το καρδιαγγειακό και ορμονικό σύστημα.
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να επιλέγετε διάφορους ξηρούς καρπούς για μεγαλύτερη ποικιλία. Τα αμύγδαλα όμως, είναι πιο πλούσια σε πρωτεΐνες και σε φυτικές ίνες και θα σας δώσουν το αίσθημα του κορεσμού. Υπολογίστε περίπου 10 αμύγδαλα για ένα σνακ και φροντίστε να είναι ωμά, χωρίς αλάτι.

2.Τα smoothies
Πιείτε ένα smoothie που κάνει πολύ καλό και έχει όλες τις βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός μας… μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες υπό την προϋπόθεση βέβαια να είναι φρέσκα τα φρούτα ή τα λαχανικά που θα επιλέξετε. Προτιμήστε να αγοράσετε κάποιο smoothie που θα ετοιμαστεί εκείνη τη στιγμή και όχι κάποιο έτοιμο που θα βρείτε στα καταστήματα τροφίμων. Ακόμα καλύτερα, φτιάξτε μόνοι σας στο σπίτι: βγάλτε από το ντουλάπι το μπλέντερ σας και δημιουργήστε τα πιο νόστιμα, σπιτικά smoothie από φρούτα και λαχανικά που θα έχετε πλύνει καλά. Φυσικά η καλύτερη επιλογή είναι τα βιολογικά! Προσοχή! Μην προσθέσετε ζάχαρη!

3.Χυμός λαχανικών
Όπως και τα smoothies, οι χυμοί λαχανικών είναι ένα τέλειο σνακ, υγιεινό και 100% φυσικό. Απολαμβάνετε τις βιταμίνες , τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά των λαχανικών. Αλλά και πάλι, πρέπει να είναι ένας χυμό φτιαγμένο από φρέσκα λαχανικά και όχι αυτά που πουλάνε στα σούπερ μάρκετ.
Εάν έχετε ένα αποχυμωτή, ακόμα καλύτερα, γιατί με αυτό τον τρόπο θα κρατήσετε όλα τα θρεπτικά συστατικά στο ποτήρι σας, περιορίζοντας την οξείδωσή τους.

4.Κουάκερ και μούσλι
Ανακατεύοντας λίγα δημητριακά με κάποια γαλακτοκομικά προϊόντα και, εάν θέλετε και κάποια φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα ), φτιάχνετε το απόλυτα ισορροπημένο και υγιεινό σνακ. Προσέξτε όμως στην ποσότητα! Μην φτιάξετε πολύ σαν να τρώτε κανονικό γεύμα. Προτιμήστε να αγοράσετε σκέτες τις νιφάδες, αποφεύγοντας τα έτοιμα που περιέχουν κομμάτια σοκολάτα ή αποξηραμένα φρούτα. Συνήθως, περιέχουν λίπη και ζάκχαρα.

5.Tα φρέσκα φρούτα
Αυτό κανονικά δεν θα έπρεπε να το πω, αφού ξέρετε πως πρέπει να τρώμε 5 φρούτα και λαχανικά τη μέρα. Τα φρέσκα φρούτα είναι ότι καλύτερο αν νιώθετε πεινασμένοι και είναι ο σωστός τρόπος για να πάρουμε όλες τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά που χρειαζόμαστε. Τα φρέσκα φρούτα έχουν το πλεονέκτημα να περιέχουν τη μέγιστη ποσότητα διατηρημένων ινών στο σύνολό τους, σε αντίθεση με τους χυμούς φρούτων και τις κομπόστες.

6.Αποξηραμένα ή μαλακά φρούτα
Αν θέλετε κάτι γλυκό, μην επιλέξετε κάποιο κέικ ! Για ένα υγιεινό σνακ με κάποια ξηρά ή γλυκά φρούτα όπως τα βερίκοκα, τα σύκα, οι χουρμάδες, τα μήλα ή ακόμα και τα δαμάσκηνα για παράδειγμα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δώσετε στον οργανισμό σας τις καλύτερες βιταμίνες! Ωστόσο, προσέξτε μην φάτε και όλη την συσκευασία, επειδή τα αποξηραμένα φρούτα έχουν και αυτά τις θερμίδες τους! Για να μπορέσετε να φάτε μια μικρή ποσότητα, πάρτε ένα μικρό πιάτο βάζοντας 5-6 αποξηραμένα φρούτα και βάλτε το υπόλοιπο της συσκευασίας στο ντουλάπι! Μη διστάσετε να φτιάξετε και ένα ωραίο τσάι μαζί για μια πραγματική στιγμή χαλάρωσης!

7.Τα cranberries και goji berry
Τα cranberries και τα goji berry είναι το απόλυτο υγιεινό σνακ. Αυτά τα μικρά μούρα, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, περιέχουν επίσης πολύτιμες βιταμίνες που θα ήταν λάθος να μην τις δοκιμάζατε έστω μια φορά! Και πάλι, προσοχή στην ποσότητα: υπολογίστε μια μικρή χούφτα και το υπόλοιπο πακέτο… στο ντουλάπι!

8.Η σοκολάτα
Και όμως επιτρέπετε και η αγαπημένη μας σοκολάτα! Είναι το τρόφιμο της απόλαυσης το οποίο πολλοί το επιλέγουν αν νιώθουν μια μικρή πείνα. Προσοχή όμως… Όχι οποιαδήποτε σοκολάτα και όχι όλη τη συσκευασία! Εάν λοιπόν επιλέξετε τη σοκολάτα, μαύρη σοκολάτα με 70% κακάο και όσο πιο απλή γίνεται, χωρίς αμύγδαλα, φουντούκια, φλούδα πορτοκαλιού, καραμέλα, κ.λπ., θα έχετε ένα πολύ καλό σνακ. Και σε γενικές γραμμές, να ξέρετε πως όσο πιο μεγάλο είναι το ποσόστο σε κακάο που περιέχει η σοκολάτα, τόσο λιγότερη είναι η προσότητα της ζάχαρης!

9.Οι κρέπες
Μια κρέπα για σνακ; Γιατί όχι , αν το καλοσκεφτείτε φτιάχνετε με δημητριακά (αλεύρι), γάλα και μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης (αυγό)! Μη διστάσετε λοιπόν να ετοιμάσετε κάποιες κρέπες για τα σνακ της εβδομάδας σας. Απλά με προσοχή πάντα! Μια κρέπα την ημέρα φτάνει !

10.Η κομπόστα
Εάν είναι σπιτική (για τη διατήρηση των βιταμινών), η κομπόστα είναι τέλεια για ένα υγιεινό σνακ. Απλά φροντίστε να την ετοιμάσετε χωρίς πρόσθετα σάκχαρα. Για να κάνετε σπιτική κομπόστα, επιλέξτε μήλα ή αχλάδια και συνδυάστε τα με άλλα εποχιακά φρούτα όπως ροδάκινα, νεκταρίνια, μούρα κ.λπ. Για να δώσετε περισσότερη γεύση και να είναι ακόμη πιο νόστιμη, προσθέστε, λίγη κανέλα, βανίλια ή ξύσμα πορτοκάλι.

Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου και των φωτογραφιών, του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

1 Comment

  1. Excellent!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *