προορισμός…γεύση!

Η γλώσσα είναι ένα νόστιμο λευκό και επίπεδο ψάρι. Να διαλέγετε πάντα, το ψάρι να είναι φωτεινό και με κόκκινα βράγχια, έτσι καταλαβαίνουμε πως η γλώσσα είναι φρέσκια. Εάν λοιπόν, το επιλέξετε φρέσκο, πρέπει να το καταναλώσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλιώς επιλέξτε το κατεψυγμένο. Η νόστιμη και λεπτή σάρκα το κάνουν ένα ελαφρύ ψάρι. Μαγειρέψτε το στο τηγάνι, ψητό στο φούρνο ή ακόμη και στον ατμό.

Στο τηγάνι, θα απολαύσετε μια νόστιμη γλώσσα. Αδειάστε τη γλώσσα από τα εντόσθια και αφαιρέστε το δέρμα πριν τη ξεπλύνετε κάτω από καθαρό νερό. Στεγνώστε τη καλά με χαρτί κουζίνας , βάλτε αλάτι και πιπέρι. Περάστε τη γλώσσα από αλεύρι και κουνήστε την καλά για να φύγει το αλεύρι που περισσεύει. Ζεσταίνετε σε ένα τηγάνι λίγο ελαιόλαδο. Βάλτε τη γλώσσα και αφήστε να ροδίσει από τις δύο πλευρές πριν προσθέσετε λίγο βούτυρο. Αφήστε το να τηγανιστεί σε χαμηλή φωτιά, βάζοντας συνεχώς πάνω από το ψάρι βούτυρο, θα του δώσετε έτσι το τέλειο χρώμα . Στο τέλος του μαγειρέματος, ραντίστε με χυμό λεμονιού και με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρετε τη γλώσσα με πατάτες στον ατμό ή με άσπρο ρύζι.

Γίνεται ωραίο και στο φούρνο. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Αδειάστε προσεκτικά τη γλώσσα από τα εντόσθια και ξεπλύνετε κάτω από κρύο νερό. Εάν θέλετε, μπορείτε να τη μαγειρέψετε με το δέρμα της. Διαφορετικά, αφαιρέστε το και πλύνετε την καλά. Βάλτε το ψάρι σε ένα ταψί. Πασπαλίστε με αλατοπίπερο και ρίξτε στο ταψί 1 ποτήρι ξηρό λευκό κρασί και λίγο ελαιόλαδο. Πασπαλίστε με αρωματικά βότανα όπως μαϊντανό ή θυμάρι. Ψήστε για 15-20 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος του ψαριού. Για να ελέγξετε αν είναι έτοιμο, με την μύτη ενός μαχαιριού τσιμπήστε το στη μέση. Το κόκαλο Θα πρέπει να  είναι πολύ λευκό και διαφανές.

Όσοι προσέχετε τη σιλουέτα σας , επιλέξτε το μαγείρεμα στον ατμό. Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσετε τις θρεπτικές ιδιότητες του ψαριού. Μπορείτε ακόμη να τις μαγειρέψετε με μικρά λαχανικά όπως κολοκυθάκια ή ντοματίνια. Αφαιρέστε τα εντόσθια και το δέρμα του ψαριού. Με ένα κοφτερό μαχαίρι φιλετάρετέ το ξεκινώντας από το κεφάλι προς την ουρά για να δημιουργήσετε δύο φιλέτα χωρίς κόκαλο. Σκουπίστε καλά με χαρτί κουζίνας και αλατοπιπερώστε. Στη συνέχεια, τυλίξτε τα φιλέτα σαν ρολό και στερεώστε τα με οδοντογλυφίδα. Βάλτε τα στο καλάθι ατμού του ατμομάγειρα σας. Προσθέστε τα ντοματίνια κομμένα στα δύο και τα κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτές φέτες. Μαγειρέψτε τα για 7-8 λεπτά. Ραντίστε με λίγο χυμό λεμονιού, λίγο ωμό ελαιόλαδο και κάποιο μυρωδικό της αρεσκείας σας.

Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου και των φωτογραφιών, του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

1 Comment

  1. Flavorful

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *