προορισμός…γεύση!

Τα λαχανικά δεν λείπουν από καμία κουζίνα του κόσμου και είναι αδίκως ταυτισμένα με τις προτιμήσεις μεγαλύτερων ηλικιών.
Στις μέρες μας, με τα λαχανικά μπορείς να φτιάξεις γρήγορα, απλά, εύκολα και πεντανόστιμα πιάτα που θα σε κάνουν να αλλάξεις γνώμη μια για πάντα για τα καλούδια της λαϊκής.

Αγορά και συντήρηση
Προτίμησε τα λαχανικά εποχής:
Είναι παράλογο να θέλεις να φτιάξεις χωριάτικη η γεμιστά μέσα στο καταχείμωνο! Τα λαχανικά στην εποχή τους είναι πιο νόστιμα, αφού μεγαλώνουν και ωριμάζουν στις καιρικές συνθήκες που έχει ορίσει η φύση, οικονομικότερα και συχνά υγιεινότερα αφού δεν έχουν ιδιαίτερες ανάγκες σε φάρμακα.
Προτίμησε να ψωνίζεις στη λαϊκή: Τα βρίσκεις πολύ πιο φρέσκα, τα προμηθεύεσαι κατευθείαν από τον παραγωγό, χωρίς μεσάζοντες και τα αγοράζεις φθηνότερα.
Μη ψάχνεις λαχανικά με τέλεια εμφάνιση: Αναζήτησε αυτά που έχουν μυρωδιά, όσο κακομούτσουνα κι αν είναι! Η απόλυτη συμμετρία δεν υπάρχει στη φύση παρά μόνο στις σελίδες των περιοδικών. Διάλεξε λαχανικά γερά, όσο πιο καθαρά γίνεται, χωρίς σημάδια και χτυπήματα, χωρίς μαραμένα ή χαλασμένα σημεία, με έντονο χρώμα και φρεσκάδα.
Αν αγοράσεις συσκευασμένα λαχανικά από το σούπερ μάρκετ, καλό είναι να τσεκάρεις τις πληροφορίες που αναγράφονται στην επεξεργασία τους. Εκεί θα διαβάσεις αν έχουν δεχτεί κάποιο φάρμακο οπότε η φλούδα τους δεν είναι βρώσιμη και θα βρεις πληροφορίες για τον τόπο καλλιέργειας, τον παραγωγό και τη συσκευασία.
Θα σου πρότεινα να επιλέγεις βιολογικά λαχανικά, αλλά μόνο αν το αντέχει το πορτοφόλι σου, αφού στη χώρα μας τουλάχιστον, είναι ακριβότερα από τα συμβατικά. Τα βιολογικά τα βρίσκεις είτε συσκευασμένα (σε σούπερ μάρκετ, καλά μανάβικα, ντέλι και καταστήματα βιολογικών προϊόντων) είτε σε εξιδικευμένες, πιστοποιημένες λαϊκές αγορές ή καταστήματα βιολογικών. Πουθενά αλλού!
Η σωστή συντήρηση είναι το μυστικό για να χαρείς τα λαχανικά μεγάλο διάστημα σε άριστη κατάσταση. Συνήθως διατηρούνται άριστα στο ψυγείο, στο ειδικό συρτάρι ήπιας ψύξης και υγρασίας ή σε μέρος σκοτεινό, δροσερό και ξηρό, ανάλογα πάντα με το είδος του λαχανικού.

Γιατί λαχανικά;

  • Τα περισσότερα λαχανικά μαγειρεύονται γρήγορα, ώστε να μη χάσουν τις πολύτιμες βιταμίνες και τα θρεπτικά τους συστατικά.
  • Μαγειρεύονται στον φούρνο, στην κατσαρόλα, στο τηγάνι.
  • Με τα λαχανικά φτιάχνεις χορταστικά κυρίως πιάτα, αλλά και συνοδευτικά για κρέας, ψάρι ή πουλερικά.
  • Τα φτιάχνεις γεμιστά με ρύζι, ζυμαρικά ή τραχανά και τα τρως με εξαιρετικά απλά μαγειρέματα.
  • Με πολλά λαχανικά ετοιμάζεις εξαιρετικούς πουρέδες (αρακά, πατάτας, καρότου, σελινόριζας), που θα σερβίρεις είτε σαν ελαφρύ διαιτητικό πιάτο είτε σαν συνοδευτικό.
  • Με τα λαχανικά φτιάχνεις θαυμάσια τουρλού, δηλαδή φαγητά κατσαρόλας ή φούρνου που αποτελούνται από διάφορα ανάμεικτα λαχανικά εποχής.
  • Με τα λαχανικά ετοιμάζεις θαυμάσιες σούπες, χειμώνα-καλοκαίρι, οι οποίες τα περιέχουν ατόφια, ψιλοκομμένα ή πολτοποιημένα.
  • Αν πιάνουν τα χέρια σου, μπορείς να φτιάξεις μους, τερίνες και πατέ, ιδανικά για μπουφέ ή για ιδιαίτερο γεύμα.

1 Comment

  1. Πολύ χρήσιμο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *