προορισμός…γεύση!

Αν αγαπάς τα ψάρια, δεν βαριέσαι το καθάρισμα και δεν σε ενοχλούν τα κόκαλα, λίγα πράγματα μπορώ να σου πω. Ξέρω ότι, όσοι αγαπάτε τα ψάρια τους αρέσουν όλα. Μικρά, μεγάλα, φιλέτα, δύσκολα στο καθάρισμα. Αν όμως είσαι πρωτάρης στην ιστορία «ψάρια», ελπίζω να σε βοηθήσω να τα αγαπήσεις, γιατί η νοστιμιά τους συναγωνίζεται το καλό που θα κάνουν στην υγεία σου.

Η αγορά τους
Τα μικρά ψαράκια θα τα βρεις στην αγορά από τα μέσα της Άνοιξης μέχρι και τα μέσα του φθινοπώρου. Είναι πάντα φρέσκα στα ψαράδικα και στις λαϊκές αγορές. Για 4 μερίδες 1-1 ½ κιλό, είναι ιδανικό το τηγάνι ή ο φούρνος. Αν θέλεις να τα μαρινάρεις (ιδιαίτερα τον γαύρο), καλό είναι να αγοράσεις μεγαλύτερη ποσότητα π.χ. 2-3 κιλά, ιδιαίτερα όταν η τιμή του είναι χαμηλή, για να έχεις μπόλικο στο ψυγείο σου.

Το καθάρισμα
Καταρχήν η μαρίδα και η αθερίνα δεν θέλουν καθάρισμα.
Κανένα από όλα αυτά τα ψαράκια δεν έχει λέπια, εκτός από τις σαρδέλες από τις οποίες αφαιρείς τα λέπια εύκολα, ξεπλένοντάς τες κάτω από τρεχούμενο νερό και τρίβοντάς τες με προσοχή από την ουρά προς το κεφάλι, με φορά αντίθετη δηλαδή από τη φορά που βγαίνουν τα λέπια, για να ξεκολλήσουν.
Ο γαύρος και η σαρδέλα καθαρίζονται ως εξής: Κόβεις τα κεφάλια και, με τον αντίχειρά σου, ανοίγεις προσεκτικά το σώμα κάθε ψαριού κατά μήκος, από το κεφάλι προς την ουρά, τραβώντας με τον τρόπο αυτό, τη ραχοκοκαλιά και τα εντόσθια. Αν ο γαύρος είναι μικρός, αφαιρείς μονάχα τα εντόσθια και αφήνεις τα κεφάλια και τις ραχοκοκαλιές. Αν θέλεις να τον μαρινάρεις, τα αφαιρείς οπωσδήποτε.

Πώς θα μαγειρέψεις τα μικρά ψαράκια
Γαύρος, σαρδέλες, μαρίδες, αθερίνα. Ψαράκια πεντανόστιμα, χορταστικά, υγιεινά και το σπουδαίτερο… οικονομικά. Το καθάρισμά τους είναι πανεύκολο, οι μερίδες «φτουράνε» και μπορείς να τα μαγειρέψεις στον φούρνο, στο τηγάνι ή να τα μαρινάρεις για να έχεις πάντα έναν εκλεκτό μεζί για ούζο ή τσίπουρο. Φυσικά, υπάρχει και η σχάρα αλλά θέλει μαστοριά στο ψήσιμο. Πρέπει να προσέξεις να μη κολλήσουν στο γυρίσμα, να τα ψήσεις ελάχιστα για να μη στεγνώσουν και καούν. Μέχρι να αποκτήσεις τη σχετική εμπειρία, είναι καλύτερο να προμηθευτείς μια σχάρα-λαβίδα, ειδική για μικρά ψάρια. Είναι πυκνή η πλέξη της και δεν χρειάζεται να γυρίζεις τα ψάρια σου με το φόβο να τα κομματιάσεις.

Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου και των φωτογραφιών, του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

1 Comment

  1. Mouth-watering

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *