προορισμός…γεύση!

Για τους περισσότερους ανθρώπους, το να είσαι χορτοφάγος σημαίνει να σταματάς να τρως κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, μέλι και όλα τα προϊόντα που προέρχονται από την εκμετάλλευση των ζώων. Αλλά δεν είναι έτσι στην πραγματικότητα… Η χορτοφαγία δεν αφορά μόνο τον τομέα των τροφίμων. Περιλαμβάνει πολλά άλλα πράγματα, που κανείς δεν σας έχει πει, πριν πάρετε την μεγάλη απόφαση!

Επηρεάζει και τη ντουλάπα σας
Το να είστε χορτοφάγος λέτε έτσι «όχι» σε όλα τα πράγματα που αφορούν, οποιαδήποτε εκμετάλλευση ζώων. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από το να μη τρώτε άλλο κρέας και ψάρια, θα πρέπει να ξεχάσετε όλα τα ρούχα των οποίων η διαδικασία κατασκευής τους αφορά κάποιο ζώο, όπως για παράδειγμα το μετάξι, το μαλλί, και φυσικά, το δέρμα…

Τέλος για εσάς οι επισκέψεις στον ζωολογικό κήπο;
Για τους 100% σκληρούς χορτοφάγους, είναι εντελώς παράλογο να υποχρεώνουμε τα ζώα να περάσουν όλη τη ζωή τους σε κλουβιά, ενώ η πραγματική τους θέση είναι στη φύση, σε πεδιάδες αρκετών εκατοντάδων στρεμμάτων… Πρέπει όμως να ξέρετε ότι σήμερα στους ζωολογικούς κήπους κάνουν ότι μπορούν για να δημιουργήσουν ξανά τα οικοσυστήματα διαφορετικών ειδών, καθώς και να τονώσουν τα φυσικά τους ένστικτα.

Το γίνεις χορτοφάγος θέλει χρόνο
Θέλει πολύ προσπάθεια να γίνει κάποιος χορτοφάγος, και η μετάβαση δεν γίνεται έτσι, από μια μέρα στην άλλη. Είναι απλά αδύνατο! Μην πιέζετε τον εαυτό σας και αφιερώστε χρόνο για να ανακαλύψετε τα νέα τρόφιμα που θα αντικαταστήσουν το γάλα, τα αυγά, το μέλι κ.λπ. Στην αρχή, σίγουρα θα υπάρξουν κάποιες αποτυχίες, κάποια λάθη, είναι φυσιολογικό!

Υπάρχουν πολλές παγίδες
Πιστεύετε ότι το να είστε χορτοφάγος σημαίνει μόνο να μη τρώτε κρέας, ψάρια, αυγά, τυριά, παγωτό; Λάθος! Στη καθημερινότητα μας, υπάρχουν δυστυχώς πολλά προϊόντα που περιέχουν ζωικές πρωτεΐνες. Όπως οι καραμέλες, τα φιστίκια, τα βιομηχανικά μικρά ψωμάκια, τη ζάχαρη, ακόμη και η οδοντόκρεμα και μερικά φάρμακα σε κάψουλες που περιέχουν ζελατίνη…

Το να τρώτε με φίλους θα είναι όλο και πιο περίπλοκο
Ας το ξεκαθαρίσουμε: πολλοί διστάζουν να καλέσουν για φαγητό στο σπίτι τους χορτοφάγους! Ακόμα κι αν τους πείτε ότι θα πάρετε μαζί σας δικό σας «ταπεράκι» ή αν πείτε, ότι, το να φάτε μόνο λαχανικά θα σας είναι αρκετό, οι άνθρωποι θα έχουν πάντα τη εντύπωση, ότι το να σας καλέσουν για φαγητό θα είναι περίπλοκο…

Προσοχή στο απεριτίφ
Άσχημα νέα για τους μαθητευόμενους χορτοφάγους που τους αρέσει να πίνουν μια μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί την ώρα του απεριτίφ: οι βιομηχανίες, μερικές φορές χρησιμοποιούν «κόλλα ψαριών». Μια ειδική ζελατίνη για τα ποτά. Αν λοιπόν θέλετε να είστε σωστοί χορτοφάγοι, θα πρέπει να κοιτάτε συστηματικά τις ετικέτες των τροφίμων!

Μας αρέσει να πειράζουμε τους χορτοφάγους
Είναι αστείο, ακόμα κι αν προσπαθείτε να ζήσετε ήσυχα, χωρίς να προσπαθείτε να κατακρίνετε κανέναν, οι χορτοφάγοι έχουν τη φήμη ότι είναι επιθετικοί στους άλλους ανθρώπους και πάντα προσπαθούν στους γύρω τους να δώσουν μαθήματα.
Έτσι, λοιπόν, και αν βρεθείτε μπροστά σε ένα άτομο που προσπαθεί να σας νευριάσει, να σας παγιδέψει ή ακόμα και να σας γελοιοποιήσει, πάρετε μια βαθιά ανάσα και μη νευριάσετε!

Οι συνέπειες στο πορτοφόλι σας
Σίγουρα, στις μέρες μας το κρέας και τα ψάρια είναι σχετικά ακριβά προϊόντα. Αλλά εάν γίνετε χορτοφάγος, θα γίνετε όλο και πιο απαιτητικοί όσον αφορά τα τρόφιμα και θα θέλετε μόνο το καλύτερο. Βιολογικά φρούτα και λαχανικά, ποιοτικά χορτοφαγικά προϊόντα… Και αυτό δεν θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα!

Μη συζητάτε για τέτοια θέματα στο τραπέζι, εν ώρα φαγητού
Δεδομένου ότι οι χορτοφάγοι έχουν μια φήμη ότι είναι δύσκολοι άνθρωποι, αν υπάρχει ένα θέμα που πρέπει να αποφύγετε στο τραπέζι όταν είστε καλεσμένοι, είναι η δέσμευσή σας για τη χορτοφαγία ! Ειλικρινά, το να αρχίσετε να μιλάτε για τη ταλαιπωρία των ζώων κ.τ.λ., όταν όλοι περνούν καλά, δεν είναι και ότι καλύτερο…

Υπάρχουν ελλείψεις στον οργανισμό ενός χορτοφάγου;
Όχι, οι χορτοφάγοι δεν υποφέρουν απαραίτητα από διατροφικές ανεπάρκειες. Όπως όλοι μας, από τη στιγμή που κάποιος υιοθετεί μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή, οι ελλείψεις δεν αποτελούν πρόβλημα.
Εκτός από τη βιταμίνη Β12, η οποία βρίσκεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα. Για αυτό σας έχω τη λύση, βασιστείτε στην σπιρουλίνα. Μια κάψουλα που θα σας δώσει τη βιταμίνη που χρειάζεστε!

1 Comment

  1. Really good!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *