προορισμός…γεύση!

Τα ψώνια στη λαϊκή είναι πραγματική εμπειρία! Τα άπειρα προϊόντα, οι φωνές, το στρίμωγμα, οι μυρωδιές, οι γιαγιάδες που σε παίρνουν σβάρνα με το καρότσι τους, η τσίκνα από τα σουβλάκια… Όλα θα τα δεις στην λαϊκή, και κυρίως, τη μεγαλύτερη ποικιλία σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά!

5 λόγοι για να την προτιμήσεις

  1. Θα βρεις τη μεγαλύτερη ποικιλία από φρούτα και λαχανικά που δεν θα συναντήσεις σε μάρκετ και μανάβικα.
  2. Συνήθως, είναι κοντά στο σπίτι σου ή τη σχολή σου και δεν χρειάζεσαι μεταφορικό μέσο.
  3. Βρίσκεις τα πάντα σε χαμηλότερες τιμές αφού το κάθε προϊόν θα το βρεις σε τουλάχιστον 3 πάγκους. Οι περισσότεροι πωλητές είναι και παραγωγοί, πράγμα που τους επιτρέπει να χαμηλώνουν το κόστος.
  4. Βρίσκεις πάντα τα σωστά προϊόντα στην σωστή εποχή τους και μάλιστα φρεσκοκομμένα αφού οι περισσότεροι παραγωγοί τα κόβουν το χάραμα της ίδιας ημέρας.
  5. Αν πηγαίνεις τακτικά στη λαϊκή γνωρίζεσαι με τους παραγωγούς άρα μπορείς να τους εμπιστευτείς και να τους ζητήσεις και πράγματα που τυχόν δεν τα βρίσκεις εύκολα. Π.χ. πράσινες ντομάτες, φύλλα για ντολμάδες, μικρά αγγουράκια για τουρσί.

10 βήματα σε «χωρίζουν» από την λαϊκή

  1. Ξεκίνα, φτιάχνοντας μια λίστα με τα ψώνια που χρειάζεσαι. Τσέκαρε πρώτα τι λείπει από το ψυγείο σου και σημείωσέ τα. Βέβαια, δεν χρειάζεται να την ακολουθήσεις με «στρατιωτική πειθαρχία». Μπορεί στην βόλτα, να ανακαλύψεις και κάτι που έχει ξεχάσει (π.χ. μαϊντανό, ένα ωραίο φρούτο).
  2. Προτίμησε προϊόντα εποχής. Δεν αγοράζουμε ντομάτες το καταχείμωνο ή λάχανο το κατακαλόκαιρο. Είναι άνοστα, έχουν μεγαλώσει με φάρμακα και λιπάσματα και είναι και ακριβότερα.
  3. Ξεκίνα νωρίς. Αν θέλεις να έχει φρέσκα φρούτα και λαχανικά μη περιμένεις να τα βρεις αργά το μεσημέρι. Έχουν λιγοστέψει και έχουν ταλαπωρηθεί αρκετά.
  4. Εμπιστεύσου τις αισθήσεις σου. Δες, πιάσε, μύρισε… Τα φρούτα μοσχοβολάνε, οι ντομάτες είναι σκληρές και κατακόκκινες, οι φράουλες είναι «ζωντανές».
  5. Μην αναζητάς το τέλειο σχήμα. Η τελειότητα δεν σημαίνει, πάντα, και ποιότητα. Μια τέλεια εμφανισιακά ντομάτα, με ολοστρόγγυλο σχήμα που λάμπει σαν «ψεύτικη», συνήθως… είναι ψεύτικη. Αν δεις πολύ γυαλιστερά λεμόνια ή πορτοκάλια, κατά πάσα πιθανότητα είναι εισαγωγής τα οποία έχουν κερωθεί για να «αντέξουν» το μακρύ ταξίδι τους μέχρι τον πάγκο.
  6. Προτίμησε να ψωνίσεις από παραγωγούς και όχι απλούς εμπόρους γιατί συνήθως έχουν καλύτερες τιμές. Μπορείς να μιλήσεις με τον παραγωγό και να τον ρωτήσεις λεπτομέρειες σχετικές με την ποικιλία ή το σωστό μαγείρεμα.
  7. Μη κάνεις τον «εξυπνάκια» στους μανάβηδες αλλά μην εμφανιστείς και με ύφος «ψαρωμένου». Διατήρησε μια ειλικρινή στάση που θα εκτιμηθεί.
  8. Μη κολλήσεις στους πρώτους πάγκους που θα δεις μπροστά σου. Κάνε βόλτα σε όλο το μήκος της λαϊκής για να τσεκάρεις τα προϊόντα και τις τιμές τους.
  9. Διάβαζε σωστά τις ταμπέλες. Συνήθως οι τιμές είναι μισοκαλυμμένες ή έχουν και μικρά δεκαδικά ψηφία που μπορεί να σε ξεγελάσουν.
  10. Διάλεξε μόνος σου. Μην αφήνεις τον μανάβη να σου γεμίζει την τσάντα γιατί στην επιστροφή σου στο σπίτι θα διαπιστώσεις ότι έχεις 2-3 άγουρα ή χτυπημένα ή χαλασμένα. Βάλε χεράκι μόνος σου.
Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

1 Comment

  1. Exceptional!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *