προορισμός…γεύση!

Αχ αυτά τα σπαράγγια! Ένα άλλο παρεξηγημένο λαχανικό… Είτε λευκά, πράσινα ή μωβ, μπορείτε να τα απολαύσετε ζεστά, χλιαρά ή κρύα. Τα πράσινα σπαράγγια είναι πλουσιότερα σε γεύση από τα λευκά, και η γεύση του είναι λίγο διαφορετική. Τα μωβ σπαράγγια είναι πολύ κοντά στα πράσινα όσο αφορά τη γεύση απλά έχουν μια πιο σκούρα μπλε άκρη. Ξέρω πολλά άτομα που δεν τρώνε σπαράγγια γιατί δεν ξέρουν πώς να τα μαγειρέψουν. Ανάλογα με τον τρόπο που θέλετε να τα φάτε, υπάρχουν πολλές μέθοδοι μαγειρέματος: βραστά, στον ατμό, στο τηγάνι, στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο φούρνο. Σε κάθε περίπτωση, θα κόψετε καλά τις άκρες του σπαραγγιού και θα ξεφλουδίσετε τη βάση για να αφαιρέσετε τα πολύ ινώδη και πικρά μέρη.

Μπορείτε λοιπόν να τα μαγειρέψετε στον ατμό. Είναι ότι καλύτερο γιατί με αυτό τον τρόπο διατηρούμε όλες τις βιταμίνες τους. Επιλέξτε τη χύτρα και βάλτε τα στο ειδικό καλάθι. Τα σπαράγγια πρέπει να είναι όσο μπορείτε ιδία για να βράσουν όλα στον ίδιο χρόνο. Ξεφλουδίστε τα σπαράγγια, κόψτε την άκρη τους και βάλτε τα στο καλάθι ατμού. Προσθέστε το νερό που απαιτείται για τον ατμό και μαγειρέψτε για 12 έως 18 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος και την ποσότητα που έχετε βάλει. Ρίξτε αλάτι και πιπέρι. Αν θέλετε μπορείτε να διακοσμήστε το πιάτο σας με μερικά φρέσκια κρεμμυδάκια μαζί με μια ωραία σπιτική μαγιονέζα. Μπορείτε επίσης να τα σερβίρετε ελαφρώς τραγανά σε μια μεικτή σαλάτα με μια νόστιμη σάλτσα ολαντέζ για τα άσπρα σπαράγγια.

Τώρα βέβαια μπορείτε να τα βράσετε. Απλώς όταν θελήσετε να τα βράσετε, θα πρέπει πρώτα να δέσετε με ένα κορδόνι τα σπαράγγια, δηλαδή να τα βάλετε όλα μαζί σαν ένα μπουκέτο. Στη συνέχεια, κόψτε τα όλα στο ίδιο μήκος. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζετε αλατισμένο νερό. Βάλτε το μπουκέτο να στέκετε όρθιο στη μέση της κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν για 15 με 20 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος του σπαραγγιού. Τσιμπήστε το σπαράγγι με την άκρη ενός μαχαιριού για να ελέγξετε το μαγείρεμα πριν το στραγγίσετε.

Το σπαράγγι είναι ένα λαχανικό το όποιο μπορείτε να το μαγειρέψετε και στο φούρνο μικροκυμάτων. Αν δεν έχετε πολύ χρόνο και θέλετε να τα μαγειρέψετε, μπορείτε εύκολα στο φούρνο μικροκυμάτων μέσα σε λίγα λεπτά. Πλένετε και καθαρίζετε τα σπαράγγια σας. Αφαιρέστε περίπου 1 εκατοστό από τα σπαράγγια και βάλτε τα σε ένα γυάλινο πιάτο. Ρίξτε λίγο νερό, αλάτι και πιπέρι. Βάλτε και λίγο χυμό λεμονιού από πάνω για να μην μαυρίσουν. Καλύψτε το πιάτο με ειδική μεμβράνη που μπορεί να μπει στο φούρνο μικροκυμάτων και κάντε μερικές τρυπούλες με ένα πιρούνι ώστε να μην στεγνώσουν τα σπαράγγια. Μαγειρέψτε για 7 έως 8 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος. Είναι έτοιμα!

Βάλτε τα και στο τηγάνι. Προτιμήστε όμως τα πράσινα ή τα μωβ σπαράγγια. Είναι πράγματι πιο ωραία και νόστιμα. Πλύντε τα σπαράγγια, κόψτε περίπου 1 cm από τη βάση τους και καθαρίστε τα. Λιώστε λίγο βούτυρο σε ένα ζεστό τηγάνι. Σοτάρετε για 1 λεπτό μια σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη. Προσθέστε τα σπαράγγια και μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Ρίξτε αλάτι και πιπέρι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Σερβίρετε τα ζεστά, ή χλιαρά και πασπαλίστε με φρεσκοκομμένη παρμεζάνα, λίγο ελαιόλαδο ή ξύδι βαλσάμικο.

Βάλτε τα στο φούρνο με κάποιο κρέας αν θέλετε. Αφού τα πλύνετε και τα καθαρίσετε, βάλτε τα πάνω σε μια λαδόκολλα. Προσθέστε μια πρέζα αλάτι, και λίγο πιπέρι. Μπορείτε να ρίξετε από πάνω λίγο χυμό και ξύσμα λεμονιού ή κάποιο αγαπημένο μπαχαρικό. Μερικοί προτιμούν να προσθέσουν κατσικίσιο τυρί. Ψήστε τα για 15-20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C. Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανάλογα με την ποσότητα των σπαραγγιών.

Τέλος αν δεν τα βρείτε στη λαϊκή μπορείτε να αγοράσετε και κατεψυγμένα. Μαγειρεύονται και αυτά πολύ εύκολα. Τα άσπρα σπαράγγια τρώγονται ιδανικά από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο, είναι η κατάλληλη περίοδο αν θέλετε να τα φάτε φρέσκα. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να τα μαγειρέψετε κατεψυγμένα. Μπορείτε να τα βάλετε σε μια σαλάτα ή να μαγειρευτούν με άλλα λαχανικά, σε κάποιο ριζότο ή για κάποια άλλη συνταγή.
Εάν τα κατεψυγμένα σπαράγγια που θα αγοράσετε δεν είναι καθαρισμένα, αφήστε τα περίπου 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου για να τα καθαρίσετε όπως πρέπει. Στη συνέχεια, μπορείτε να μαγειρέψετε σε βραστό νερό για 8 λεπτά. Αν θέλετε στο τηγάνι, αφήστε τα για 3-5 λεπτά. Και αν επιλέξετε στον ατμό, αφήστε τα μόνο 2 με 3 λεπτά για να αποφύγετε το υπερβολικό μαγείρεμα.

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *