προορισμός…γεύση!

Μελάτα, μέτρια ή σφικτά… Όλοι έχουμε τις προτιμήσεις μας για το βρασμένο αυγό. Τι γίνεται όμως αν δεν ξέρεις πως θα τα πετύχεις; Τίποτα δεν είναι δύσκολο αρκεί να έχεις ένα ρολόι.

Πως ξεκινάς: Πρέπει να επιλέξεις αυγά 3-4 ημερών γιατί το ασπράδι έχει ξεκολλήσει λίγο από τη λεπτή μεμβράνη στο τσόφλι, κι έτσι θα ξεφλουδίζεται πολύ εύκολα. Να τα έχεις βγάλει από το ψυγείο, τουλάχιστον 1 ώρα πριν.
Τοποθετείς όσα αυγά θέλεις σε μια μέτρια κατσαρόλα και τα καλύπτεις με μπόλικο κρύο νερό από τη βρύση. Βάζεις την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει το νερό να κοχλάζει. Αφήνεις τη θερμοκρασία σ’ αυτή την ένταση και αρχίζεις να μετράς το χρόνο.

3 λεπτά: το ασπράδι έχει πήξει μερικώς αλλά ο κρόκος είναι μελάτος και ελάχιστα σφικτός εκεί όπου ακουμπά στο ασπράδι.

4-5 λεπτά: το ασπράδι έχει πήξει αρκετά, το ίδιο και ο κρόκος, ο οποίος παραμένει πιο ρευστός και μελάτος στο κέντρο του.

6-7 λεπτά: ο κρόκος έχει πήξει αλλά είναι μαλακός, ιδιαίτερα στο κέντρο του. Αυτό το αυγό μπορείς να το κόψεις στα τέσσερα ή σε φέτες.

8-10 λεπτά: ο κρόκος έχει πήξει εντελώς. Κόβεται τέλεια και μπορείς να το κάνεις γεμιστό, αν λιώσεις τον κρόκο με ένα πηρούνι, του προσθέσεις λίγο γιαούρτι και κάποιο μυρωδικό (μαϊντανό, άνηθο, βασιλικό κ.ά.).

10 λεπτά >: Εδώ «το ’χασες»! Αν βράσεις το αυγό πάνω από 10 λεπτά, το ασπράδι θα γίνει σα λάστιχο και ο κρόκος θα πάρει ένα χρώμα πρασινόμαυρο. Όχι ότι δεν τρώγεται, αλλά δεν έχει ούτε ωραία εμφάνιση, ούτε ωραία γεύση.

Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

1 Comment

  1. Πολύ καλό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *