προορισμός…γεύση!

Δεν υπάρχει εργένης, φοιτητής ή φοιτήτρια που να μην αγαπάει τα μπέργκερ. Γίνονται εύκολα, αποθηκεύοντας στην κατάψυξη και τα έχεις εύκολα κάθε στιγμή, οποιαδήποτε μέρα. Αρκεί να ακολουθήσετε 8 βασικά βήματα.

  1. Το κρέας
    Αγοράζεις κυρίως μοσχαρίσιο, από σχετικά λιπαρό κομμάτι. Τα λιπαρά κομμάτια είναι και πιο οικονομικά αλλά και κρατούν το μπέργκερ ζουμερό. Προτίμησε λάπα, σπάλα ή ελιά. Ζήτησε από τον χασάπη να το αλέσει μόνο μια φορά γιατί η υφή του σωστού μπέργκερ πρέπει να σου δίνει την αίσθηση των κομματιών του κρέατος. Αν θέλεις, μπορείς να αναμείξεις διαφορετικά είδη κρέατος σε αναλογία 600×400 γρ. Δηλαδή, 600 γρ. μοσχαρίσιο και 400 γρ. χοιρινό ή αρνίσιο ή κιμά κοτόπουλο ή γαλοπούλας.
  2. Πόσο κρέας θα αγοράσεις
    Αν θέλεις να κρατήσεις «καβάτζα», πάρε μια μεγάλη ποσότητα (φυσικά ανάλογα με τα οικονομικά σου). Θα φτιάξεις το μείγμα, θα το πλάσεις σε μπέργκερ και θα βάλεις το κάθε ένα σε σακουλάκι στην κατάψυξη. Έτσι θα τα έχεις έτοιμα κάθε στιγμή.
  3. Με ψωμί ή όχι;
    Το κλασσικό, αμερικάνικο μπέργκερ δεν περιέχει ψωμί. Μόνο κιμά ανακατεμένο με κάποια σάλτσα. Συνήθως χρησιμοποιούν σάλτσα σόγιας, γούστερ σος, κέτσαπ ή μπάρμπεκιου. Βέβαια, επειδή στην Ελλάδα μας αρέσει να «πειράζουμε» τις κλασσικές συνταγές, αν θέλεις, μπορείς να βάλεις μπαγιάτικη ψίχα ψωμιού, μουλιασμένη σε νερό και καλά στυμμένη.
  4. Τι υλικά περιέχει ένα μπέργκερ
    Εκτός, βέβαια, από τον χοντροαλεσμένο κιμά, θα βάλεις μια σάλτσα που σου αρέσει και αλατοπίπερο. Επίσης, μπορείς να προσθέσεις σκόρδο λιωμένο, χοντροτριμμένο κρεμμύδι, μυρωδικά (ξερή ρίγανη, θυμάρι) και μπαχαρικά (πάπρικα, τσίλι, κάρι κ.λπ.).
  5. Πώς τα πλάθεις
    Αν δεν βάλεις ψωμί, «ανακατεύεις» ελάχιστα τον κιμά με τη σάλτσα και το μυρωδικό ή μπαχαρικό απλά για να ενωθούν τα υλικά. Αν προσθέσεις ψωμί, βάζεις όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ζυμώνεις για 4-5 λεπτά μέχρι να διαλυθεί το ψωμί και να «χαθεί» μέσα στο μείγμα.
  6. Πόσο μεγάλα θα τα φτιάξεις
    Εδώ είναι θέμα γούστο. Κατά τη γνώμη μου, καλύτερα να τα φτιάξεις μεγάλα και στρουμπουλά. Υπολόγισε να έχουν πάχος 2-2 ½ εκ. και πλάτος 10 εκ. Πιέσέ τα ελαφρά με τις παλάμες σου για να πλατύνουν ελάχιστα. Πριν τα βάλεις στη φωτιά, θα πρέπει να τα αφήσεις για 30-60 λεπτά στο ψυγείο για να σφίξουν και να αναμειχθούν καλά τα αρώματά τους.
  7. Τι ψωμάκι θα χρησιμοποιήσεις
    Στο σούπερ μάρκετ θα βρεις συσκευασμένα ψωμάκια για μπέργκερ. Αλλά επειδή περιέχουν αρκετά διογκωτικά και πρόσθετα θα σου πρότεινα μικρά στρογγυλά φραντζολάκια από τον φούρνο της γειτονιάς. Είναι φρέσκα και πολύ νόστιμα.
  8. Τι άλλο να βάλεις στο μπέργκερ σου
    Εδώ οι επιλογές είναι χιλιάδες. Εκτός φυσικά από το μπιφτέκι, τις ροδέλες κρεμμυδιού, το φύλλο μαρουλιού και τη φέτα ντομάτας που περιέχει ένα κλασσικό μπέργκερ, εσύ μπορείς να βάλεις ότι σου αρέσει. Τυρί για τοστ, αγγουράκια τουρσί, μαγιονέζα, μπέικον ψημένο, καυτερή σάλτσα τσίλι, πιπεριά, τυρί κρέμα, φέτα, ροκφόρ, πέστο, ρώσικη… δεν υπάρχει τελειωμός.

Διάβασε εδώ πως θα τα ψήσεις σωστά τα μπέργκερ.

 

Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

1 Comment

  1. Flavorful

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *