προορισμός…γεύση!

Πριν μάθεις πως θα τα μαγειρεύεις, πρέπει πρώτα, να μάθεις να τα διαλέγεις. Το ότι είσαι πρωτάρης στην κουζίνα δε σημαίνει ότι πρέπει να βγάλεις από την διατροφή σου, τα φρέσκα ψάρια. Διάβασε τι πρέπει να προσέξεις:

  1. Το φρέσκο ψάρι έχει 4 βασικά χαρακτηριστικά:
    Μύρισέ το… Πρέπει να μοσχοβολάει θάλασσα και αλμύρα
    Ζούληξέ το… Πρέπει να έχει σκληρό και άκαμπτο κρέας
    Κοίταξέ το… Τα μάτια του πρέπει να είναι λαμπερά και καθαρά
    Έλεγξέ το… Τα βράγχιά του πρέπει να έχουν κόκκινο, ζωηρό χρώμα.
  2. Φυσικά δεν λείπουν και οι «έξυπνοι» ψαράδες που «ρετουσάρουν» τα μπαγιάτικα ψάρια με διάφορα τρικ. Ρίχνουν κολλύριο στα μάτια (μη γελάς) για να λάμπουν, κοκκινίζουν τα βράγχια. Το καλύτερο είναι να πιάσεις το ψάρι από την ουρά του και να το σηκώσεις «όρθιο». Πρέπει να στέκεται ντούρο και άκαμπτο.
  3. Βρες ένα ψαράδικο κοντά στο σπίτι σου που έχει πελατεία (κυρίως γιαγιάδες και παππούδες που ξέρουν από ψάρια). Γνωρίσου με τον ψαρομανάβη και ρώτα τον. Ζήτα βοήθεια και συμβουλές.
  4. Για να φας φρέσκο ψάρι πρέπει να ξυπνήσεις πρωί. Ρώτα τον ψαρά «τι του έφεραν σήμερα» και ανάλογα με τα οικονομικά σου, ψώνισε.
  5. Όλα τα ψαράδικα καθαρίζουν τα ψάρια και μάλιστα, χωρίς επιπλέον κόστος. Έτσι γλυτώνεις ένα μπελά παραπάνω.

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *