προορισμός…γεύση!

Είναι το πιο εύκολο πιάτο για να ξεκινήσεις την ενασχόλησή σου με τη μαγειρική. Χρειάζεται ελάχιστα υλικά που σίγουρα θα έχεις στο ψυγείο σου και γίνεται πολύ χορταστικό.

Πώς θα τη φτιάξεις
Για 4 άτομα υπολογίζεις 7-8 αυγά. Τα σπας σε ένα μεγάλο μπολ και τα χτυπάς με ένα πιρούνι, μέχρι να ενωθούν καλά τα ασπράδια με τους κρόκους.
Αλατοπιπερώνεις και αν θέλεις, προσθέτεις ένα φλιτζανάκι του καφέ, γάλα.
Βάζεις 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και το ζεσταίνεις σε δυνατή φωτιά.
Αδειάζεις τα χτυπημένα αυγά στο καυτό λάδι και την αφήνεις για 2-3 λεπτά χωρίς να την ανακατέψεις. Με ένα πιρούνι, νασηκώνεις ελάχιστα μια άκρη της με προσοχή για να δεις αν έχει ροδίσει από κάτω και την γυρίζεις για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.
Και εδώ είναι τα ωραία… Αν θέλεις να κάνεις το «ζογκλερικό» του αναποδογυρίσματος στον αέρα, θα σου πρότεινα να το αποφύγεις. Εντυπωσιακό αν το καταφέρεις, αλλά… καταστροφή αν δεν πετύχει. Θα μαζεύεις την ομελέτα από το πάτωμα.
Υπάρχουν 2 τρόποι για να ψήσεις την επάνω πλευρά.
1ος τρόπος:
Αφού ψηθεί από την κάτω πλευρά, σκεπάζεις το τηγάνι με ένα μεγάλο, ίσιο καπάκι. Πιέζεις πολύ καλά το καπάκι στο τηγάνι. Πιάνεις το τηγάνι με το ένα χέρι σου από τη λαβή του, κρατώντας το καπάκι με το άλλο χέρι. Με μια γρήγορη κίνηση, αναποδογυρίζεις το τηγάνι, ώστε να έρθει από πάνω και το καπάκι από κάτω. Αν ξεφύγει λίγη ρευστή ομελέτα από το πλάι, μην ανησυχήσεις. Απλά, καλό θα είναι να κάνεις την «τούμπα» επάνω από το νεροχύτη σου. Ανασηκώνεις με προσοχή το τηγάνι, αφήνοντας την ομελέτα στο καπάκι, με την άψητη πλευρά προς τα κάτω. Γρήγορα αλλά προσεκτικά αφήνεις την ομελέτα να γλιστρήσει από το καπάκι στο τηγάνι. Έτσι, η άψητη πλευρά θα έρθει σε επαφή με το τηγάνι. Ψήνεις για 1-2 λεπτά και την κάτω πλευρά.
2ος τρόπος:
Μόλις ρίξεις τα χτυπημένα αυγά στο τηγάνι, ανάβεις ταυτόχρονα το γκριλ του φούρνου σε δυνατή φωτιά και βάζεις τη σχάρα σε ένα από τα ψηλά ράφια του φούρνου. Μόλις ψηθεί η κάτω πλευρά, μεταφέρεις το τηγάνι στη σχάρα και αφήνεις το γκριλ να ψήσει την επάνω πλευρά. Σε 4-5 λεπτά η ομελέτα θα φουσκώσει και θα ροδίσει. Φυσικά, μη ξεχάσεις να βγάλεις το τηγάνι από το φούρνο με γάντι ή πετσέτα γιατί θα καίει.

1 Comment

  1. Exceptional!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *