προορισμός…γεύση!

Το ξέρετε πως ο σολομός είναι ένα από τα αγαπημένα ψάρια των Γάλλων; Πλούσιο σε ωμέγα 3 και βιταμίνες, η ροζ σάρκα του είναι πολύ αρωματική και εύκολη να τη μαγειρέψετε, σε όλες τις μορφές του (ολόκληρο, φιλέτο). Ξεπλένετε πρώτα τον σολομό σε καθαρό νερό. Στεγνώνετε με ένα καθαρό πανί ή με χαρτί κουζίνας. Ελέγχετε με τα χέρια σας αν υπάρχουν κόκκαλα και τα αφαιρείτε με τσιμπιδάκι. Στη συνέχεια, αποφασίστε πως θα τον μαγειρέψετε…

Στο φούρνο
To ψήσιμο στο φούρνο, είναι ιδανικός τρόπος μαγειρέματος για το σολομό. Προθερμαίνετε πρώτα το φούρνο σας στους 210°C. Βάζετε σε ένα ταψί μια λαδόκολλα. Καθαρίζετε και φιλετάρετε καλά τα ψάρια (μπορείτε να ζητήσετε από τον ψαρά να σας τα καθαρίσει). Απλώνετε τα φιλέτα στο ταψί και πασπαλίζετε με αλατοπίπερο. Ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο, προσθέστε μερικά βότανα της επιλογής σας και ψιλοκομμένο σκόρδο. Ψήνετε για 20 λεπτά. Αν θέλετε στο γκριλ του φούρνου σας βάζετε τα φιλέτα πάνω σε ένα λαδωμένο αλουμινόχαρτο και αλατίζετε. Όταν ο φούρνος έχει «κάψει» καλά, ψήστε τα 5 λεπτά από κάθε μεριά.
Τώρα αν φοβάστε πως στο φούρνο θα σας στεγνώσει, μπορείτε να τα βάλετε πάνω σε μια λαδόκολλα με τη πλευρά του δέρματος προς τα κάτω. Ρίχνετε ελαιόλαδο, λίγο χυμό και ξύσμα λεμονιού ή πορτοκάλι. Πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Βάζετε αλάτι και πιπέρι και τυλίγετε με τη λαδόκολλα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά. Μην χρησιμοποιήσετε αλουμινόχαρτο, το οποίο μπορεί να γίνει τοξικό όταν έρχεται σε επαφή με χυμό εσπεριδοειδών, κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Σολομός στο χαρτί με μουστάρδα

Αντί για σολομό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φέτες ή φιλέτα από γαλέο, πέρκα, σφυρίδα, μπακαλιάρο ή άλλο ψάρι της αρεσκείας μας.

Ψητό στο αλάτι
Αν θέλετε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους, ετοιμάζετε ένα σολομό σε κρούστα αλατιού. Προθερμάνετε το φούρνο στους 210°C. Ξεπλένετε καλά ολόκληρο το ψάρι και το σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας. Βάζετε 1 κιλό χοντρό αλάτι σε ένα ταψί και ακουμπάτε επάνω το ψάρι. Πασπαλίζετε με πιπέρι και γεμίζετε την κοιλιά του ψαριού με αρωματικά βότανα. Καλύψτε το με άλλο 1 κιλό χοντρό αλάτι ελαφρά νοτισμένο και πιέζετε για να κολλήσει. Ψήνετε το σολομό για 40 λεπτά.

Σολομός με λαζανάκι και σάλτσα βουτύρου-λεμονιού

Ελαφρύς σολομός με λαζανάκι αλλά και μια κρεμώδη σάλτσα βουτύρου-λεμονιού. Γρήγορο και απολαυστικό πιάτο που θα αγαπήσετε πολύ.

Στο τηγάνι
Ένας γρήγορος τρόπος μαγειρέματος είναι το τηγάνι. Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή θερμοκρασία. Τοποθετείτε τα φιλέτα σολομού με την πέτσα προς τα κάτω και τηγανίζετε για 4 λεπτά. Γυρίζετε με προσοχή και από την άλλη πλευρά και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 3 λεπτά. Ραντίστε τα με λεμόνι, πασπαλίστε με λίγο άνιθο, αλάτι και πιπέρι.

Στον ατμό
Είναι ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος είναι στον ατμό. Διατηρούνται όλες οι θρεπτικές ιδιότητες και γίνεται πολύ ελαφρύς. Τοποθετείστε τα φιλέτα σε ένα καλάθι και βάλτε το καλάθι, επάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Δεν πρέπει το καλάθι να έρχεται σε επαφή με το νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε με τον ατμό. Για περισσότερη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε στο νερό, ένα κρεμμύδι, ένα καρότο κομμένο σε φέτες, χοντρό αλάτι, πιπέρι και λίγο λευκό κρασί. Ατμίστε τον σολομό για 6-7 λεπτά.

Σολομός φιλέτο ποσέ σε κρασί, με σάλτσα ντομάτας

Ποσάρισμα είναι το μαγείρεμα με λιγοστό νερό σε πολύ χαμηλή φωτιά και με καλά κλεισμένο σκεύος, ώστε το κρέας ή το ψάρι να μαγειρευτεί στους εγκλωβισμένους υδρατμούς. Το αποτέλεσμα είναι ένα ψαχνό πραγματικά τρυφερό με θαυμάσια απαλή γεύση.

Στη σχάρα
Το καλοκαίρι που το bbq είναι στα «φόρτε» του, μπορείτε να ψήσετε τον σολομό στα κάρβουνα. Λαδώνετε τη σχάρα σας και βάλτε την στη φωτιά για λίγο. Λαδώνετε επίσης τα σουβλάκια σολομού ή τα φιλέτα. Αλατίζετε και πασπαλίζετε με όποιο αρωματικό σας αρέσει (άνηθο, μαϊντανό ή κόλιανδρο). Όταν το μπάρμπεκιου είναι έτοιμο και ζεστό, τοποθετείτε τον σολομό με την στην πλευρά του δέρματος πάνω στη σχάρα (αν χρησιμοποιήσετε φιλέτο). Αφήστε για περίπου 12 έως 15 λεπτά, γυρνώντας τα στη μέση του ψησίματος. Σερβίρετε το ψάρι με ψητά λαχανικά και μια υπέροχη σπιτική σάλτσα Béarnaise.

Κατεψυγμένος; Γιατί όχι…
Αν έχετε κατεψυγμένο σολομό εφόσον δεν έχετε βρει φρέσκο , μπορείτε να το ψήσετε στο φούρνο, μέσα σε λαδόκολλα, στο τηγάνι ή ακόμα και στον ατμό. Για ένα ψήσιμο στο φούρνο, προθερμαίνετε στους 180°C, αφήστε το για 20 έως 25 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος του ψαριού. Εάν επιλέξετε στο τηγάνι θα τα αφήσετε να τηγανιστούν για 10 λεπτά. Τέλος, ο κατεψυγμένος σολομός θέλει μόνο 10 λεπτά βράσιμο στον ατμό.

©Ντίνα Νικολάου

2 Comments

  1. Really good!

  2. Helⅼo! I coulⅾ һave sworn I’ѵe been to this website before but ɑfter reaⅾing througһ some of the post I realized it’s new to me.

    Anyhow, I’m definitely glad I found it and І’ll be bookmarking and checking
    back frequently!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *