προορισμός…γεύση!

Το zaatar προέρχεται από τη Μέση Ανατολή, και είναι ένα μείγμα μπαχαρικών που μιλά όλο το διαδίκτυο για αυτό. Μαζί μου θα μάθετε πώς να το φτιάξετε μόνοι σας και πως και που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.
Η μαγειρική αλλάζει και καθημερινά, άρα αλλάζουν και οι τρόποι μαγειρέματος!
Ένα μείγμα μπαχαρικών που καταναλώνεται παραδοσιακά στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στον Λίβανο, το zaatar εμφανίστηκε ξανά χάρη στην κουζίνα ενός σεφ από το Λονδίνο Yotam Ottolenghi, συγγραφέα του βιβλίου μαγειρικής “Ιερουσαλήμ”.
Το zaatar είναι πολύ εύκολο να το ετοιμάσετε. Θα το βρείτε με θυμάρι, με ρίγανη, με σουμάκ, με φρυγανισμένο σουσάμι και αλάτι, και μερικές φορές με κύμινο και κόλιανδρο. Να ξέρετε πως η συνταγή διαφέρει λίγο ανάλογα με τις περιοχές. Εδώ σας έχω τη συνταγή για να το κάνετε μόνοι σας στο σπίτι.
Υλικά
• 2 κουτ. σούπας θυμάρι, ξερό
• 2 κουτ. σούπας ρίγανη, ξερή
• 2 κουτ. σούπας σατουρέγια, ξερή
• 1 κουτ. σούπας σουμάκ
• 1 κουτ. σούπας σουσάμι
• Και μια πρέζα αλάτι
Διαδικασία
Βάζω στο μπλέντερ το θυμάρι, τη ρίγανη, τη σατουρέγια, το σουμάκι και το αλάτι και τα θρυμματίζω μέχρι να γίνουν σκόνη.
Σε ένα τηγάνι, ψήνω το σουσάμι μέχρι να ροδίσει.
Το αφήνω να κρυώσει και το ανακατεύω με το μίγμα των μπαχαρικών.

Γιατί μου αρέσει τόσο πολύ;
Γιατί το zaatar δεν είναι μόνο ένα απλό μπαχαρικό που θα το βάλετε στα λαχανικά και στα ψητά κρέατα σας. Παράγει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία, χάρη στον πλούτο της σε αντιοξειδωτικά, σίδηρο και βιταμίνη Κ.
Για να σεβαστούμε τις παραδόσεις, τρώμε συνήθως το zaatar με μια φέτα άζυμου ψωμιού (ψωμί από δημητριακά), λίγο ελαιόλαδο και σιρόπι ροδιού στο πρωινό. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για μια βελούδινη γεύση, να δώσετε γεύση στο κοτόπουλο ή ακόμη στα λαχανικά σας.

1 Comment

  1. Πολύ καλό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *