προορισμός…γεύση!

Έχετε ξανακούσει την διάσημη «γαλλίδα» Tarte Tatin;
Η tarte Tatin ξεκίνησε τυχαία, ως μια παραδοσιακή τάρτα με μήλα στο ξενοδοχείο Tatin στο Lamotte-Beuvron της Γαλλίας, γύρω στα 1880.
Το ξενοδοχείο ανήκε στις αδελφές Στεφανί και Καρολίν Τατέν. Η Καρολίν είχε την διοίκηση του ξενοδοχείου, ενώ η αδελφή της Στεφανί είχε αναλάβει την κουζίνα του εστιατορίου.
Από λάθος ή από βιασύνη (κανείς δεν γνωρίζει) ενώ ξεκίνησε να φτιάξει μια παραδοσιακή μηλόπιτα, έβαλε στο τηγάνι τα μήλα με το βούτυρο και τη ζάχαρη με αποτέλεσμα να καραμελώσουν. Προκειμένου, λοιπόν, να γλυτώσει το γλύκισμα, άδειαζε τα καραμελωμένα μήλα μέσα στην ταρτιέρα και σκέπασε με τη ζύμη. Την έψησε και την σερβίρισε αναποδογυρισμένη στο πιάτο.
Οι πελάτες του εστιατορίου ενθουσιάστηκαν, και δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος, για να γίνει γνωστή στο Παρίσι.
Η συνταγή φτάνει στα αυτιά του Maurice-Edmond Sailland, μεγάλου κριτικού γεύσης. Γράφοντας λοιπόν ένα βιβλίο για τις επαρχιακές κουζίνες, δεν θα μπορούσε φυσικά να αγνοήσει και την «ανάποδη» τάρτα των αδελφών Tatin.
Μετά από το βιβλίο και την ιστορία αυτή, η τάρτα, άρχισαν να την παρασκευάζουν σε πολλά εστιατόρια και έτσι έγινε γρήγορα διάσημη.
Σήμερα, είναι ίσως, από τα μόνα γλύκα, που προσέχουν να μην αλλάξουν την συνταγή, κρατώντας την αυθεντική Tarte Tatin χωρίς παραλλαγές!
Και αν θέλετε να τη δοκιμάσετε σας έχω τη συνταγή! Για πάμε ετοιμάσουμε τα υλικά!

Τάρτα Τατέν με μήλα
Προετοιμασία: περίπου 40´
Αναμονή: 30´
Ψήσιμο: 30´
Ποσότητα: 6 μερίδες
Υλικά
1 κιλό μήλα
150 γρ. βούτυρο αγελαδινό, κομμένο σε κύβους
1 κρόκο αυγού
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γρ. ζάχαρη
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1 πρέζα αλάτι
Διαδικασία
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τα 100 γρ. βούτυρο, 25 γρ. από την ζάχαρη, τον κρόκο αυγού και το αλάτι. Προσθέτουμε 5 κουταλιές της σούπας νερό και ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε 6-8 φέτες το καθένα και ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού.
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και το υπόλοιπο βούτυρο. Ρίχνουμε τις φέτες των μήλων και αφήνουμε να λιώσουν η ζάχαρη και το βούτυρο και να αρχίσουν να μαλακώνουν τα μήλα και να καραμελώνουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
Μεταφέρουμε τα μήλα σε μια ταρτιέρα διαμέτρου 26 εκ., τοποθετώντας τα το ένα δίπλα στο άλλο και ραντίζουμε με την καραμέλα του τηγανιού.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους περίπου 3 χιλ. και διαμέτρου 28 εκ. Μεταφέρουμε τη ζύμη επάνω από τα μήλα και σφραγίζουμε καλά γύρω γύρω από τη φόρμα.
Ψήνουμε την τάρτα στο φούρνο για 20 λεπτά. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε την τάρτα για άλλα 10 λεπτά επιπλέον.
Αποσύρουμε από το φούρνο, την αφήνουμε για 10 λεπτά και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.

1 Comment

  1. Πολύ καλό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *