προορισμός…γεύση!

Αυτή την εποχή με έχει πιάσει μια μανία με τους σπόρους. Ηλιόσπορος, κολοκυθόσπορος, σουσάμι, λιναρόσπορος… Ψάχνοντας την διατροφική τους αξία, ανακάλυψα πολλά ενδιαφέροντα οφέλη του λιναρόσπορου. Δοκιμάστε να τον χρησιμοποιήσετε στις σαλάτες σας, στις μπάρες δημητριακών, στο γιαούρτι, στις πίτες και όπου αλλού σας κάνει κέφι.

Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου
Χάρη στις υψηλές φυτικές ίνες που περιέχει, ο λιναρόσπορος μπορεί να βοηθήσει το «τεμπέλικο» έντερο, και κατ’ επέκταση αποφεύγουμε τα πρηξίματα στην κοιλιά!

Μειώνει την κακή χοληστερόλη
Οι σπόροι λιναριού έχουν πολύ ενδιαφέρουσα περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα όπως το άλφα-ελαϊκό οξύ και το ωμέγα-3. Είναι τα καλά λίπη που καταναλώνοντάς τας τακτικά, μπορούμε να μειώσουμε το ποσοστό της κακής χοληστερόλης και να αυξήσουμε την καλή!

Για μια γερή καρδιά
Όπως προανέφερα, λόγω των υψηλών επιπέδων σε ωμέγα-3 συμβάλλουν στην σωστή καρδιαγγειακή λειτουργία.

Βοηθάει στην εμμηνόπαυση
Αυτό κι αν είναι καλό… Όσες γυναίκες υποφέρουν από τις γνωστές «εξάψεις», τρώγοντας τακτικά λιναρόσπορος μπορούν να τις μειώσουν αισθητά.

Πλούσιοι σε πρωτεΐνες
Οι σπόροι λιναριού δεν είναι μόνο πλούσιοι σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Έχουν, επίσης, πολύ καλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (20%). Είναι μια καλή εναλλακτική λύση για όσους δεν τρώνε πολύ κρέας, τους χορτοφάγους και τους vegan.

Κάνουν τέλεια επιδερμίδα
Σε περίπτωση που έχετε κάποια φλεγμονή στο δέρμα, βράστε λιναρόσπορους, σουρώστε το νερό και χρησιμοποιήστε το ως αντισηπτικό καθαριστικό.

Βοηθούν στο να χάσουμε βάρος
Με τις πρωτεΐνες και τις φυτικές ίνες του, οι λιναρόσποροι είναι άκρως χορταστικοί δίνοντας γρήγορα την αίσθηση του κορεσμού. Είναι τέλειοι για να μειώσουμε τα σνακ και τα τσιμπολογήματα. Και κάτι ακόμα… Τα καλά λιπαρά που περιέχουν βοηθούν στη μείωση των κακών λιπών στο λιπώδη ιστό!

Πώς τα τρώμε;
Για να έχουμε όσο περισσότερα οφέλη από την κατανάλωση του λιναρόσπορου, θα πρέπει ή να τους αλέσουμε ή να τους σπάσουμε στο γουδί. Κοντολογίς, μη τους τρώτε ολόκληρους, γιατί το περίβλημα που έχουν θα είναι δύσκολο να το χωνέψει το στομάχι μας.

Πώς να τους χρησιμοποιήσουμε στο μαγείρεμα;
Εφόσον τα τρίψουμε καλά με ένα γουδοχέρι, μπορούμε να τα βάλουμε μέσα σε μούσλι, σε smoothies, σε σούπα, σε σάλτσα, σε γιαούρτι, σε σαλάτα. Μπορούμε να φτιάξουμε ψωμί, κέικ, γλυκά, τάρτες, πίτες και όπου τραβάει η όρεξή σας.

©Ντίνα Νικολάου

1 Comment

  1. Tastes great!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *