προορισμός…γεύση!

Είναι η πρωταγωνίστρια της χριστουγεννιάτικης βραδιάς. Όλοι θέλουμε να είναι επιτυχημένη και εντυπωσιακή αλλά κυρίως νόστιμη. Η γαλοπούλα μπορεί να είναι πουλερικό, αλλά λόγο του μεγέθους της χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση. Φυσικά, την ίδια μεταχείριση χρειάζεται και ένα μεγαλειώδης, ελευθέρας βοσκής, κόκορας ο οποίος έχει σχετικά σκληρό κρέας. Ακολουθήστε τα σωστά βήματα για να αφήσετε τους καλεσμένους σας με τις καλύτερες εντυπώσεις για την μαγειρική σας.

  1. Mετρήστε πόσα άτομα θα έχετε τη βραδιά της γιορτής για να υπολογίσετε σωστά, πόσα κιλά θα είναι η γαλοπούλα. Για κάθε ενήλικο υπολογίστε περίπου 300-350 γρ. ψημένη γαλοπούλα.
  2. Αποφασίστε αν θέλετε να αγοράσετε φρέσκια ή κατεψυγμένη. Την φρέσκια γαλοπούλα θα πρέπει να την παραγγείλετε στο χασάπη σας για να την έχει στο βάρος που επιθυμείτε. Προτιμήστε μια γαλοπούλα ελληνική, ελευθέρας βοσκής. Κοστίζει λίγο περισσότερο αλλά αξίζει. Αν αποφασίσετε μια κατεψυγμένη γαλοπούλα, πρόκειται για μια ασφαλή επιλογή που σίγουρα δεν θα σας απογοητεύσει. Πωλούνται συσκευασμένες και καθαρισμένες και διαθέτουν βαλβίδα που ελέγχουν την θερμοκρασία.
  3. Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένη, θα πρέπει να την βγάλετε στην συντήρηση του ψυγείου για να ξεπαγώσει, τουλάχιστον 48 ώρες πριν την χρησιμοποιήσετε.
  4. Πλύνετε τη γαλοπούλα με άφθονο τρεχούμενο νερό, αφαιρέστε το λαιμό και τα εντόσθια (συνήθως τα βρίσκεται συσκευασμένα σε σακουλάκι μέσα στην κοιλιά της γαλοπούλας). Σκουπίστε καλά μέσα και έξω με χαρτί κουζίνας. Χρησιμοποιώντας καμινέτο, καψαλίστε όλη τη γαλοπούλα για να καούν τυχόν πούπουλα.
  5. Ο ιδανικός τρόπος για να έχετε ένα τρυφερό και ζουμερό κρέας είναι το μαρινάρισμα. Μαρινάρετε τη γαλοπούλα σε άλμη για 24-36 ώρες. Για να φτιάξετε την άλμη τοποθετείστε την γαλοπούλα σε μια μεγάλη, καθαρή λεκάνη. Γεμίστε με νερό χρησιμοποιώντας μια κανάτα του λίτρου για να ξέρετε πόσο νερό θα χρειαστεί μέχρι να την καλύψει εντελώς. Αφαιρέστε την γαλοπούλα από την λεκάνη και υπολογίστε τα υλικά που σας δίνω ανά 2 λίτρα νερού. Μισό φλιτζάνι αλάτι χοντρό, ¼ φλιτζανιού ζάχαρη, 2 πορτοκάλια κομμένα στη μέση, 1 κουταλιά της σούπας μπαχάρια, ½ κουταλιά γαρύφαλλα, 1-2 φύλλα δάφνης. Ανακατέψτε καλά μέχρι να λιώσει το αλάτι και η ζάχαρη και βυθίστε εκεί τη γαλοπούλα. Σκεπάστε την λεκάνη καλά και βάλτε την στο ψυγείο για 12 ώρες τουλάχιστον.
  6. Αφού βγάλετε τη γαλοπούλα από την άλμη θα πρέπει να την στεγνώσετε πολύ καλά. Ιδανικά να την τυλίξετε με απορροφητικό χαρτί και να την αφήσετε έτσι για 1 νύχτα.
  7. Γεμιστή ή όχι; Οι περισσότεροι λένε γεμιστή. Αυτό όμως σημαίνει περισσότερο χρόνο ψήσιμο και υπάρχει κίνδυνος να μαγειρευτεί ανόμοια. Επίσης, η γέμιση που χωράει μια μέτριου μεγέθους γαλοπούλα ίσως να μην επαρκεί για όλους τους καλεσμένους.
  8. Αν τελικά αποφασίσετε να την γεμίσετε, τα υλικά εξαρτώνται από την προσωπική σας απόφαση. Ρύζι Καρολίνα, κιμά μοσχαρίσιο ή χοιρινό, συκωτάκια πουλιών, κιμά λουκάνικων, ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, κουκουνάρι, κάσιους), ξερά φρούτα (δαμάσκηνα, βερίκοκα, χουρμάδες, σταφίδες), φρέσκα φρούτα (μήλα, ρόδια, αχλάδια), λαχανικά (πράσο, κρεμμύδι), μυρωδικά (μαϊντανό, κόλιανδρο, δυόσμο), μπαχαρικά (πάπρικα, πιπέρι, μπαχάρι), όλα στη διάθεσή σας.
  9. Το δέσιμο. Αφού γεμίσετε τη γαλοπούλα, δέστε τα πόδια στις πλευρές με ένα σπάγγο μαγειρικής. Στερεώστε τις φτερούγες στο πλάι με οδοντογλυφίδες και γυρίστε το δέρμα του λαιμού προς τα πίσω, στερεώνοντάς το με οδοντογλυφίδα.
  10. Το άλειμμα. Φτιάξτε ένα μείγμα με κονιάκ, μουστάρδα, βούτυρο, χυμό πορτοκάλι, αλάτι, πιπέρι και λίγο τριμμένο μπαχάρι. Αλείψτε καλά την γαλοπούλα με αυτό το μείγμα και φυλάξτε όσο περισσέψει το οποίο θα χρησιμοποιήσετε σε τακτά χρονικά διαστήματα για να ενυδατώνετε το δέρμα της γαλοπούλας.
  11. Το καλύτερο σκεύος ψησίματος είναι η γάστρα που μπορεί να ψήσει ομοιόμορφα τη γαλοπούλα χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να καεί. Τοποθετήστε μια σχάρα και ακουμπήστε εκεί το πουλερικό. Αν δεν διαθέτετε γάστρα, μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε, τοποθετώντας την γαλοπούλα στο κέντρο ενός βαθιού ταψιού και σκεπάζοντας πρώτα με λαδόκολλα και στο τέλος με αλουμινόχαρτο. Ο τρόπος αυτός είναι σίγουρα πολύ αποτελεσματικός αλλά θα σας ταλαιπωρήσει λίγο, γιατί θα αναγκάζεστε να ξεσκεπάζετε τακτικά για το ράντισμα με το άλειμμα ψησίματος.
  12. Το ψήσιμο. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται κυρίως από το βάρος του πουλερικού. Θα πρέπει να υπολογίσετε περίπου 45-50 λεπτά ανά κιλό βάρους. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200° Ψήνετε περίπου 40 λεπτά σε αυτή την ένταση και κατόπιν χαμηλώνετε στους 170°C για τον υπόλοιπο χρόνο ψησίματος. Ανά τακτά διαστήματα, αλείφετε την γαλοπούλα με το άλειμμα και μισή ώρα πριν το τέλος, αφαιρείτε το καπάκι ή το αυτοσχέδιο σκέπασμα αφήνοντάς την να πάρει σκούρο χρώμα. Αν διαθέτετε θερμόμετρο με ακίδα, η θερμοκρασία πρέπει να φτάσει τους 72-74°C. Βάζετε την ακίδα στο φιλέτο του στήθους στο πιο παχύ σημείο (περίπου στο κέντρο του).
  13. Αφήστε τη γαλοπούλα να ξεκουραστεί για 20 λεπτά πριν την κόψετε. Μαζέψτε τα ζουμάκια που θα έχουν μαζευτεί στη γάστρα. Αφαιρέστε όσο περισσότερο από το λίπος υπάρχει και μεταφέρετέ τα σε ένα κατσαρολάκι. Βάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά και δέστε τη σάλτσα με 1 κουταλάκι κορν φλάουρ διαλυμένο σε 2 κουταλιές νερό. Έτσι θα έχετε μια πεντανόστιμη σάλτσα για να σερβίρετε τη γαλοπούλα.

1 Comment

  1. Excellent!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *