destination taste!

ΚΕΪΚ ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ, ΜΗΛΟ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΑΛΑΤΙΣΜΕΝΗΣ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ

ΚΕΪΚ ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ, ΜΗΛΟ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΑΛΑΤΙΣΜΕΝΗΣ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ

ΚΕΪΚ ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ, ΜΗΛΟ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΑΛΑΤΙΣΜΕΝΗΣ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ

: 8-10
: 15 min
: 1 hr

Αυτή η πλούσια γεύση του φυστικοβούτυρου δίνει σώμα και ιδιαίτερη γεύση στα κέικ. Σε συνδυασμό με το μήλο και την αλατισμένη καραμέλα γίνεται σούπερ!

Υλικά
  • 180 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, καλά κοσκινισμένο
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 3 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • 100 γρ. καλής ποιότητας φυστικοβούτυρο (θα το βρείτε στα ψυγεία όλων των μεγάλων σούπερ μάρκετ)
  • 125 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη), μαλακωμένο για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο επιπλέον για το άλειμμα της φόρμας
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 κουτάκι βανίλια σε σκόνη
  • 50 ml χυμός μήλου
  • 1 μήλο κόκκινο, ξεφλουδισμένο, χωρίς κουκούτσια και κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • Για την αλατισμένη καραμέλα
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 180 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 240 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουτ. σούπας ανθό αλατιού
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για το κέικ: Αλείφω με βούτυρο μια στρογγυλή φόρμα ή ταψί 20-22 εκ.
  • Βήμα 2 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 3 Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύω με ένα κουτάλι. Προσθέτω τη ζάχαρη, το φιστικοβούτυρο, το μαλακωμένο βούτυρο (ή τη μαργαρίνη), τα χτυπημένα αυγά, τη βανίλια και το χυμό μήλου. Τα χτυπάω όλα με το μίξερ χειρός, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν καλά.
  • Βήμα 4 Προσθέτω τα κομματάκια μήλου και ανακατεύω καλά με μια σπάτουλα.
  • Βήμα 5 Αδειάζω το μείγμα στη φόρμα και ψήνω για περίπου 1 ώρα, μέχρι το κέικ να φουσκώσει καλά.
  • Βήμα 6 Το αφήνω να κρυώσει για λίγα λεπτά, το ξεφορμάρω επάνω σε μια σχαρίτσα μέχρι να κρυώσει τελείως.
  • Βήμα 7 Απλώνω την σάλτσα αλατισμένης καραμέλας και σερβίρω.
  • Βήμα 8 Για την αλατισμένη καραμέλα: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζω την ζάχαρη σε μέτρια θερμοκρασία και την αφήνω να λιώσει. Κατά διαστήματα ανακινώ την κατσαρόλα (δεν ανακατεύω) για να λιώσει εντελώς. Μόλις λιώσει η ζάχαρη και αρχίσει να παίρνει κεχριμπαρένιο χρώμα, προσθέτω το βούτυρο και ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει. Χρειάζεται αρκετή προσοχή γιατί μόλις ρίξω το βούτυρο, φουσκώνει πολύ το μείγμα.
  • Βήμα 9 Αφού λιώσει το βούτυρο, αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτω σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος και ανακατεύω πάλι με μεγάλη προσοχή, γιατί θα φουσκώσει το μείγμα.
  • Βήμα 10 Μόλις ενσωματωθεί και η κρέμα γάλακτος προσθέτω τον ανθό αλατιού, ανακατεύω καλά και αφήνω την σάλτσα στην άκρη μέχρι να την χρησιμοποιήσω.
  • Βήμα 11 Αν μου περισσέψει μπορώ να την διατηρήσω σε αποστειρωμένο βάζο μέχρι και 2 εβδομάδες.
  • Βήμα 12 Όταν θελήσω να την ξαναχρησιμοποιήσω θα πρέπει να την ζεστάνω λίγο για να γίνει και πάλι ρευστή.