προορισμός…γεύση!

Μπακαλιάρος στη γάστρα με χόρτα και ξερά δαμάσκηνα

Μπακαλιάρος στη γάστρα με χόρτα και ξερά δαμάσκηνα

5 from 1 vote
1 Add to Favorites
Prep Time 40 λεπ Cook Time 75 λεπ Rest Time 24 ώρα Total Time 25 ώρες 55 λεπτά. Servings: 4

Υλικά

Εκτέλεση

Video
Ανενεργό Ενεργό

Ξαλμυρίζω το μπακαλιάρο

  1. Βάζω τα κομμάτια σε μια λεκάνη με κρύο νερό και τα αφήνω έτσι για 24 ώρες, εκτός ψυγείου. Αλλάζω το νερό όσο συχνότερα μπορώ. Τα ξεπλένω πολύ καλά για να φύγουν τυχόν υπολείμματα από αλάτι και τα σκουπίζω.

  2. Κόβω τα δαμάσκηνα στη μέση, τα βάζω σε ένα μπολ με το χλιαρό νερό και τα αφήνω να μουσκέψουν για 30 λεπτά. Τα στραγγίζω και κρατάω το νερό κατά μέρος.
    Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.

  3. Παίρνω μια ευρύχωρη γάστρα (ή ένα μεγάλο και βαθύ ταψί, κατά προτίμηση πυρίμαχο) και ρίχνω τα κομμένα χόρτα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα πράσα, τη σπιτική ντομάτα και το λιωμένο σκόρδο. Ρίχνω μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ελάχιστο (ή καθόλου) αλάτι, μιας και μπακαλιάρος, αν και ξαλμυρισμένος, είναι αρκετά αλμυρός, ανακατεύω καλά με τα χέρια μου και τα απλώνω ομοιόμορφα στο σκεύος φτιάχνοντας ένα στρώμα. Σκορπίζω από πάνω τα μουσκεμένα και στραγγισμένα δαμάσκηνα.

  4. Πασπαλίζω με πιπέρι τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα στρώνω σε μονή στρώση επάνω στο στρώμα λαχανικών. Περιχύνω με το ελαιόλαδο και το νερό στο οποίο μούσκεψα τα δαμάσκηνα και κλείνω τη γάστρα με το καπάκι της (ή καλύπτω καλά το ταψί πρώτα με ένα κομμάτι λαδόκολλας και μετά με αλουμινόχαρτο).

  5. Ψήνω το φαγητό για 45 λεπτά και στη συνέχεια ξεσκεπάζω το σκεύος και ψήνω για άλλα 15 - 17 λεπτά για να στεγνώσει καλύτερα ο μπακαλιάρος και να σωθούν τα περιττά υγρά.
    Σερβίρω το φαγητό ζεστό ή κρύο, σαν λαδερό.

Keywords: μπακαλιάρος στη γάστρα με χόρτα,ξερά δαμάσκηνα

User Reviews

5 out of 5
1 Customer Ratings
5 Stars
1
4 Stars
0
3 Stars
0
2 Stars
0
1 Star
0
Add a review

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  1. sophiemcbeath4

    Exciting!

  1. sophiemcbeath4

    Exciting!