προορισμός…γεύση!

Εάν δεν έχετε κίνητρο να ασκηθείτε αυτό το φθινόπωρο, έρευνα του University of Florida μπορεί να σας εμπνεύσει για να αλλάξετε γνώμη.
Σύμφωνα με νέα μελέτη, κατά την άσκηση, απελευθερώνεται μια ορμόνη που όχι μόνο βοηθά το σώμα να μειώσει το λίπος, αλλά εμποδίζει και τον σχηματισμό του.

Ένας καθηγητής της κυτταρικής βιολογίας και μια ομάδα του Harvard Medical School ανακάλυψαν την ορμόνη που ονομάστηκε “ιρισίνη”. Απομονώσανε την φυσική ορμόνη από τα μυϊκά κύτταρα που προκαλεί κάποιες από τις ιδιότητες που προάγουν την υγεία μέσω της άσκησης, η οποία, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε νέες θεραπείες για το διαβήτη, την παχυσαρκία και τον καρκίνο.
Σε προηγούμενη μελέτη του Harvard διαπιστώθηκε ότι όταν αυξάνονται τα επίπεδα της ορμόνης αυτής μέσω της άσκησης, οι διακόπτες των ορμονών μετατρέπουν το λευκό λίπος σε καφέ λίπος , δηλαδή σε «καλό» λίπος. Αυτή η μετατροπή είναι ευεργετική, καθώς το καφέ λίπος καίει περισσότερες θερμίδες.
Ο Dr. Li-Jun Yang, ένας καθηγητής της αιματοπαθολογίας στο ιατρικής και Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα σχεδίασε την έρευνα.
Ο Dr. Li-Jun Yang και οι συνεργάτες του είχαν στόχο να κατανοήσουν καλύτερα το ρόλο της ιρισίνης στους ανθρώπους και να αυξήσουν τις γνώσεις τους σχετικά με το  πώς η συγκεκριμένη ορμόνη βοηθά στη μεγαλύτερη παραγωγή των καφέ λιποκυττάρων έναντι των λευκών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ορμόνη ιρισίνη, προκαλεί εξάρσεις όταν η καρδιά και οι άλλοι μύες ασκούνται με αποτέλεσμα την αναστολή  του σχηματισμού του λιπώδους ιστού.
Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Physiology – Endocrinology and Metabolism, επιβεβαιώνουν προηγούμενα συμπεράσματα ότι η ιρισίνη μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με παχυσαρκία και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Η ιρισίνη λειτουργεί μέσω ενός μηχανισμού που ενισχύει τη δραστηριότητα των γονιδίων και πρωτεϊνών που είναι ζωτικής σημασίας για την μετατροπή των κυττάρων του λευκού λιπώδους  ιστού  σε καφέ λιποκύτταρα. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι η ιρισίνη έχει ένα ρόλο στην καύση του λίπους αυξάνοντας σημαντικά την ποσότητα της ενέργειας που χρησιμοποιείται από τα καφέ λιποκύτταρα.
Ο Dr. Li-Jun Yang και η ομάδα του πραγματοποίησαν την έρευνα με τη συλλογή λιπώδων κυττάρων  από τους 28 συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση μείωσης στήθους. Οι επιστήμονες εξέθεσαν τα δείγματα λίπους σε ιρισίνη, και ως αποτέλεσμα, είδαν μια σχεδόν πενταπλάσια αύξηση σε κύτταρα που περιέχουν την πρωτεΐνη UCP1 – μια πρωτεΐνη ζωτικής σημασίας για την καύση του λίπους.
«Χρησιμοποιήσαμε καλλιέργειες ανθρώπινου λιπώδη ιστού  για να αποδείξουμε ότι η ιρισίνη έχει μια θετική επίδραση στην μετατροπή  του λευκού λίπους σε καφέ λίπος και ότι αυξάνει την ικανότητα καύσης του λίπους του σώματος», λέει ο Dr. Li-Jun Yang.

Η ορμόνη ιρισίνη μειώνει σημαντικά τον σχηματισμό λιποκυττάρων.
Μεταξύ των δειγμάτων που αναλύθηκαν σε λιπώδη ιστό, ο Dr. Li-Jun Yang και οι συνεργάτες του βρήκαν ότι η ιρισίνη καταστέλλει το σχηματισμό λιποκυττάρων με τη μείωση του αριθμού των ώριμων κυττάρων λίπους από 20-60 %, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η ορμόνη ιρισίνη μειώνει την αποθήκευση λίπους στο σώμα, εμποδίζοντας την διαδικασία που μετατρέπει τα αδιαφοροποίητα βλαστικά κύτταρα σε κύτταρα λίπους, ενώ παράλληλα προωθεί τη διαφοροποίηση των βλαστοκυττάρων σε κύτταρα σχηματισμού οστού, λένε οι ερευνητές.
Περισσότερο από τα 2/3 των ενηλίκων στις Η.Π.Α θεωρούνται υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Ενώ δεν υπάρχει ενιαία προσέγγιση για την πρόληψη ή τη θεραπεία του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας, η άσκηση σε συνδυασμό με συμπεριφορική θεραπεία και διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Η γνώση ότι το σώμα παράγει μικρές ποσότητες λίπους τις οποίες καταπολεμάει η ορμόνη  ιρισίνη υπογραμμίζει τη σημασία της τακτικής άσκησης.
Ο Dr. Li-Jun Yang λέει ότι ενώ, οι ευεργετικές επιδράσεις της irisin θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξελιχθούν σε θεραπείες στο μέλλον, η βιωσιμότητα μιας θεραπείας βασισμένης στην ιρισίνη είναι αβέβαιη και δεν θα συμβεί σύντομα.
Ο Dr. Li-Jun Yang αναφέρει “Αντί να περιμένετε για ένα φάρμακο θαύμα, μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας με την αλλαγή του τρόπου ζωής σας. Η άσκηση παράγει περισσότερη ιρισίνη, η οποία έχει πολλές ευεργετικές επιδράσεις συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του λίπους, των ισχυρότερων οστών , και της καλύτερης καρδιαγγειακής υγείας.”
Ο ρόλος της ιρισίνης στη ρύθμιση των λιποκυττάρων τονίζει ότι η σωματική δραστηριότητα βοηθά στη μείωση και διατήρηση του σωματικού βάρους. Η ιρισίνη μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Αυτό είναι ένα άλλο κομμάτι των αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τους μηχανισμούς που εμποδίζουν την συσσώρευση λίπους  και προωθούν την ανάπτυξη γερών οστών, κατά την άσκηση .
Αυτή η μελέτη έχει προστεθεί στην αύξηση της πληροφόρησης σχετικά με τα οφέλη που έχει η άσκηση για την υγεία. Προηγούμενες μελέτες από την ομάδα του Dr. Li-Jun Yang διαπίστωσαν ότι η irisin βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία, ενισχύοντας τα επίπεδα του ασβεστίου που είναι απαραίτητο για τις συστολές της καρδιάς. Επίσης έδειξε ότι η ορμόνη μειώνει την συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες  σε μοντέλα ποντικών με την πρόληψη συσσώρευσης φλεγμονωδών κυττάρων, μειώνοντας έτσι την αθηροσκλήρωση.

Βιολέτα Τζεμολλάρι
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

1 Comment

  1. Ευχαριστούμε Ντίνα μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *