προορισμός…γεύση!

Χωρίς αυτό τα περισσότερα από τα παραδοσιακά ανατολίτικα γλυκίσματα θα ήταν απλώς… γλυκά. Είναι σχεδόν αχώριστο ζευγάρι με την κανέλα και, μαζί, είναι σαν ένα, μοναδικό μπαχαρικό. Εχει ιδιαίτερα ζεστό και έντονο άρωμα γι’ αυτό το χρησιμοποιώ με φειδώ γιατί άλλωστε είναι και λίγο καυτερό. Οι παλιότεροι το χρησιμοποιούσαν για να κάνουν ελαφρά τοπική αναισθησία (όχι τυχαία, το χρησιμοποιούσαν οι οδοντίατροι…).

Αγορά
• Το αγοράζω από ειδικευμένα μπαχαράδικα για να είναι πάντα ανώτερης ποιότητας και φρέσκο
• Αγοράζω τόσο καρφάκια όσο και σκόνη καθώς το καθένα απαιτεί σε άλλη χρήση
• Διατηρώ τη σκόνη ξεχωριστά από τα καρφάκια, σε σκοτεινό ντουλάπι, μακριά από πηγές θερμότητας (παράθυρο με ήλιο, καλοριφέρ κ.ά.)

Πως χρησιμοποιώ τα καρφάκια…
• Σε σιρόπια που περιέχουν και ξύλο κανέλας
• Σε μείγματα με κρασί στα οποία θα ποσάρω φρούτα (αχλάδια, μήλα, κυδώνια)
• Τα καρφώνω σε ένα ολόκληρο ξεφλουδισμένο κρεμμύδι που βάζω στο ζωμό κοτόπουλου
• Σε κοκκινιστά, ιδιαίτερα πολίτικα (π.χ. χιουνκιάρ μπεγιεντί)
• Στο χριστουγεννιάτικο ψητό χοιρομέρι, με τα οποία καρφώνω και στερεώνω τις φέτες πορτοκαλιού που «ντύνουν» ολόκληρο το μπούτι

…και πως τη σκόνη
• Δεν λείπει ποτέ από τα μελομακάρονα και τα άλλα γιορτινά μου γλυκά
• Θαυμάσιο –σε ελάχιστη ποσότητα- σε κρέμες με βάση τη βανίλια, όχι πασπαλιστό αλλά μέσα στο μείγμα
• Σε πολλές ζύμες για αλμυρά η γλυκά μπισκότα, κουλούρια και κράκερς
• Σε μπαχαρόψωμο
• Σε ανατολίτικα μείγματα μπαχαρικών, ωμά ή καβουρδισμένα
• Σε κρέμες και σάλτσες με βάση το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος

+ 1 ευωδιαστή πρόταση
Μπισκοτάκια με γαρίφαλο
Υλικά για 60 κομμάτια
1½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ελάχιστο αλάτι
¼ κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1½ κουταλάκι γαρίφαλο σε σκόνη
¼ κουταλάκι κανέλα σε σκόνη
½ φλιτζάνι βούτυρο (ή μαργαρίνη), μαλακωμένο
¾ φλιτζανιού ζάχαρη
κρόκος από 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
1 κουταλάκι ξύσμα από ακέρωτο πορτοκάλι
Εκτέλεση
Ανακατεύω το αλεύρι, το αλατοπίπερο και τα μπαχαρικά. Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει, ρίχνω τη ζάχαρη και συνεχίζω λίγο ακόμη, μέχρι να ενωθούν. Προσθέτω τον κρόκο του αυγού και το ξύσμα, χτυπάω καλά και, σταδιακά, προσθέτω το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα για ½ λεπτό, μέχρι να σφίξει και να γίνει μια ζύμη. Τη μεταφέρω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνω για 1 – 2 λεπά. Την κόβω σε δύο ίσα κομμάτια, τα τυλίγω σε μεμβράνη και τα βάζω στο ψυγείο για 2 ώρες.
Ανοίγω το καθένα σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε φύλλο λεπτό, και με ένα στρογγυλό κουπ πατ κόβω δισκάκια ζύμης που αραδιάζω σε ένα μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα ψήνω στους 180ºC για 50 λεπτά και τα αφήνω να κρυώσουν.

1 Comment

  1. Πολύ χρήσιμο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *