προορισμός…γεύση!

Αγαπημένο κυριακάτικο πιάτο το ρολό με κιμά, από μικρούς και μεγάλους, γεμιστό ή σκέτο, όταν πετύχει, είναι αφράτο, πεντανόστιμο και με βγάζει ασπροπρόσωπη τόσο στο κυριακάτικο τραπέζι όσο και σε ένα μπουφέ, σερβιρισμένο σε φέτες! Σας αποκαλύπτω τα 4 μυστικά μου για τέλειο αποτέλεσμα.

Μυστικό 1: ΑΝΑΜΕΙΚΤΑ ΕΙΔΗ ΚΙΜΑ

Το νοστιμότερο ρολό με κιμά είναι αυτό που φτιάχνω από 3 είδη κιμά! Μοσχαρίσιο, για στιβαρή, κλασική νοστιμιά κρέατος, χοιρινό, για ζουμερό μείγμα με το νόστιμο πίλος του καιαρνίσιο για μυρωδάτο αποτέλεσμα. Η αναλογία είναι θέμα γούστου.

Μυστικό 2: ΑΠΑΛΗ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΥΛΙΚΩΝ

Τα υλικά που «δένουν» και ενοποιούν το μείγμα είναι το αυγό (για λεία και ζουμερή υφή) και τα ψίχουλα ψωμιού (γιατί απορροφά τα περιττά υγρά). Το ανακάτεμα γίνεται με τα χέρια και όχι με το μίξερ. Ανακατεύω ήπια, ώστε τα υλικά μόλις που να αναμειχτούν γιατί οι υπερβολές στεγνώνουν το μείγμα και το ρολό αποκτά μασίφ υφή.

Μυστικό 3: ΠΛΑΘΩ ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ

Με απαλές κινήσεις πλάθω το μείγμα για ρολό με κιμά με τα χέρια σαν οβάλ, φαρδιά φρατζόλα ψωμιού. Αποφεύγω να το φορμάρω σε μακρόστενη φόρμα για κέικ και προτιμώ να βάλω το ρολό σε ένα άνετο ταψί ώστε να ροδίσει μεν ολόκληρο, παραμένοντας ζουμερό στο εσωτερικό.

Μυστικό 4: ΤΥΛΙΓΜΑ ΜΕ ΜΠΕΙΚΟΝ

Πολλές φορές τυλίγω το ρολό με κιμά με λωρίδες από μπέικον, ή μορταδέλαπου το προστατεύει από τυχόν κάψιμο και στέγνωμα και βέβαια, καθώς το λίπος του μπέικον λιώνει αργά με το ψήσιμο, εισχωρεί στο ρολό και το νοστιμίζει απίθανα.

ΤΑ ΜΕΙΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΜΙΣΗΣ

Τα πάντα μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει ως γέμιση σε ρολό κιμά. Τι προτείνω;
ολόκληρα αυγά, βρασμένα μέτρια σφικτά και καλά ξεφλουδισμένα
μείγμα από μανιτάρια – μαϊντανό – σκόρδο, μυρωδικό
μείγμα από ψιλοκομμένες φρέσκες ντομάτες, τηγανητή μελιτζάνα, βασιλικό
πυκνή πράσινη σάλτσα από κατίκι (ή τυρί κρέμα) και άφθονα μυρωδικά της αρεσκείας μου (δουλεύω το μείγμα στο μπλέντερ για να γίνει σφικτή κρέμα
μείγμα από χρωματιστές πιπεριές, ψιλοκομμένες και ελαφρά σοταρισμένες, μαζί με φρέσκο βασιλικό ή δυόσμο

Το αγαπημένο μου ρολό με κιμά, περιλαμβάνει 3 κιμάδες: Ανακατεύω από 200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, αρνίσιο και χοιρινό μαζί με 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και 1½ κουταλάκι λιωμένο σκόρδο, σοταρισμένα σε λίγο λάδι,1/2 φλιτζάνι κέτσαπ, 1 κουταλιά μουστάρδα πικάντικη, 3/4 φλιτζανιού ψίχουλα από φρέσκο ψωμί, μουσκεμένο σε λίγο γάλα, 1 αυγό, 1½ κουταλάκι αλάτι, 1/2 κουταλάκι πιπέρι και 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό. Τυλίγω το ρολό σε 8 – 10 φέτες μπέικον και το ψήνω στους 180º C, για 1 ώρα.

1 Comment

  1. Exceptional!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *