προορισμός…γεύση!

Αποφασίσατε να οργανώσετε έναν μπουφέ αντί για τραπέζι με καθιστούς καλεσμένους; Κάνατε πολύ καλά! Δεν έχει καμμία σημασία αν είναι για πολλά ή λίγα άτομα, σε έναν μπουφέ έχετε τη δυνατότητα να αφήσετε ελευθερία κινήσεων στους καλεσμένους σας, να ελαφρύνετε την ατμόσφαιρα, να αφήσετε χώρο για χορό, τραπέζι για χαρτιά, ή ποτό. Θα γλιτώσετε χρόνο στην κουζίνα και παράλληλα θα έχετε τη δυνατότητα να συνδυάσετε περισσότερα πιάτα και γεύσεις, χωρίς το άγχος αν θα τα έχετε σερβίρει όλα την κατάλληλη στιγμή.
Κι όλα αυτά, χωρίς να δίνετε την εντύπωση του πρόχειρου ή του ετοιματζίδικου. Προσοχή! Ο μπουφές είναι σοβαρή υπόθεση και τα δύο βασικά του μυστικά είναι η σωστή οργάνωση και οι κατάλληλοι συνδυασμοί.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

1. Υπολογίστε πόσους καλεσμένους θα έχετε: Καλό είναι να αποφύγετε να καλέσετε μεγάλο αριθμό, για να έχετε καλύτερο έλεγχο της ποσότητας των υλικών και του χρόνου που θα διαθέσετε.
2. Φροντίστε να γνωρίζετε διατροφικές και γαστρονομικές ιδιαιτερότητες του κάθε καλεσμένου:
Ετσι, δεν θα βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων ή πάνε χαμένοι οι κόποι σας. Π.χ., κάποιοι είναι αλλεργικοί στα θαλασσινά ή στους ξηρούς καρπούς, άλλοι βρίσκονται σε δίαιτα για λόγους σιλουέτας ή υγείας (π.χ. διαβητικοί), άλλοι είναι χορτοφάγοι και άλλοι απλώς απεχθάνονται συγκεκριμένα υλικά. Φροντίστε να περιλάβετε ποικιλία κατηγοριών και όχι μόνο κρέας ή μόνο θαλασσινά.
3. Ενημερώστε τους καλεσμένους σας αρκετές ημέρες πριν
: Δώστε τους χρόνο να αποφασίσουν για να γνωρίζετε με σιγουριά ποιοι και πόσοι θα έρθουν. Μια-δυο μέρες πριν επιβεβαιώστε ξανά.
4. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό για μπουφέ: Πολλά πιάτα και ποτήρια, άφθονα μαχαιροπήρουνα, μαχαίρια ψητού, κουτάλες, μεγάλα μπολ και σουπιέρες, πολλά ποτηράκια για να σερβίρετε ατομικές σούπες και σαλάτες. Εξίσου βασικό είναι ασφαλώς να διαθέτετε ένα μεγάλο, μακρύ τραπέζι για να τοποθτήσετε τα φαγητά. Ισως χρειαστεί να το τοποθετήσετε κολλητά στον τοίχο για να κερδίσετε χώρο.
5. Ετοιμάστε από νωρίς μια λίστα:
Ανοίξτε περιοδικά και βιβλία και… ξεψαχνίστε το site μου και είναι σίγουρο ότι θα βρείτε όλα όσα αναζητάτε! Ξεχωρίστε τα υλικά (κρέας, πουλερικά, λαχανικά, κατεψυγμένα, έτοιμες ζύμες, γαλακτοκομικά κ.ά.) για να αγοράσετε στο σωστό χρόνο όσα χρειάζεστε.
6. Επισκεφτείτε από νωρίς τον χασάπη και τον ψαρά σας και παραγγείλτε εγκαίρως τα απαιτούμενα κρεματικά, πουλερικά ή ψάρια:
Αγοράστε από νωρίς τις ζύμες, τα κατεψυγμένα, τις κονσέρβες και τα βαζάκια ενώ παραγγείλτε νωρίς αλλά αγοράστε την τελευταία στιγμή τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Αν επιλέξετε κάποια συνταγή με ένα ιδιαίτερο υλικό, φρέσκο ή σε βαζάκι, καλό είναι να το αναζητήσετε ή να το παραγγείλετε από νωρίς στο ανάλογο κατάστημα (π.χ ντελί ή καλό παντοπωλείο) για να μην το ψάχνετε την τελευταία στιγμή γιατί ενδεχομένως να έχει εξαφανιστεί από τα ράφια!
7. Ελέγξτε το κοστολόγιο του μπουφέ:
Δεν είναι ανάγκη να ξοδέψετε μια περιουσία. Αρκεί μια σωστή επιλογή για να μην τιναχτεί ο οικογενειακός προγραμματισμός στον αέρα. Επίσης καλό είναι να λείψουν περίτεχνοι εντυπωσιασμοί σε βάρος της γεύσης. Η απλότητα πάντα είναι προτιμότερη.
8. Αποφύγετε πολλές διαφορετικές τεχνικές και έχετε κατά νου έναν απλό κανόνα:
Ετοιμάστε την κλασική σειρά πιάτων (ορεκτικό, σούπα ή πρώτο, κύριο, σαλάτα), αλλά σε ποικιλία. Π.χ., φτιάξτε 2 διαφορετικές σούπες που θα σερβίρετε σε μπολάκια ή ποτήρια.
9. Σε ένα μπουφέ λύνουν τα χέρια τα πλατό τυριών και αλλαντικών:
Μπορείτε έτσι να γλιτώσετε ένα μεγάλο αριθμό ορεκτικών, αφήνοντας πολύ καλύτερες γευστικές εντυπώσεις.
10. Φροντίστε και για μετά το γεύμα: Καφέδες, λικέρ, τσάγια δεν πρέπει να λείψουν από ένα γιορτινό κάλεσμα για το κλείσιμο ενός μπουφέ.
11. Ζητήστε βοήθεια από μια φίλη σας:
Αν στο μπουφέ καλέσετε ένα οικείο πρόσωπο, μπορείτε να ζητήσετε εγκαίρως τη βοήθειά του για να ετοιμάσετε μαζί τον μπουφέ. Είναι αποτελεσματικό και διασκεδαστικό.
12. Δεν είναι απαραίτητο να τα ετοιμάσετε όλα εσείς:
Για παράδειγμα, αγοράστε έτοιμα προψημένα ταρτάκια για τα ορεκτικά σας ή αφήστε να αναλάβει το επιδόρπιο… ένα καλό ζαχαροπλαστείο!
13. Διαβάστε αρκετές ημέρες πριν τις συνταγές που επιλέξατε να φτιάξετε:
Η ασφαλέστερη λύση είναι να περιλάβετε οπωσδήποτε κάποια φαγητά που τα έχετε φτιάξει αρκετές φορές στο παρελθόν και είστε εξοικειωμένοι με την παρασκευή τους. Αν αποφασίσετε να φτιάξετε κάτι δύσκολο ή πολύπλοκο, καλό θα ήταν τα το ετοιμάσετε μία φορά πριν το μπουφέ (π.χ. μια Κυριακή) για να αποφύγετε απρόβλεπτες εξελίξεις ή δυσκολίες.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΕΤΕ

Αν και σε ένα μπουφέ τα πράγματα είναι πιο ελεύθερα, ωστόσο καλό είναι να υπάρχουν ισορροπίες. Ετσι, ο μπουφές καλό είναι να περιλαμβάνει μεζέδες, σούπες, πρώτα και κύρια, απλώς σε μεγαλύτερη ποικιλία από ένα κανονικό τραπέζι, αλλά σερβιρισμένα με τρόπο ώστε να μπορούν να φαγωθούν στο πόδι. Σας δίνω ένα απλό παράδειγμα για να καταλάβετε: Σε έναν μπουφέ δεν μπορούμε να σερβίρουμε ολόκληρη γαλοπούλα γεμιστή γιατί το κόψιμο σε μερίδες, το σερβίρισμα αλλά και το φάγωμά της θα είναι εξαιρετικά δύσκολα και άβολα. Αντίθετα, ένα γεμιστό ρολό από στήθος γαλοπούλας, σερβιρισμένο σε μια μεγάλη πιατέλα, κομμένο σε φέτες, είναι εξαιρετικά πρακτικό.
Σας δίνω μερικές προτάσεις που θα βρείτε στο site μου (στην παρένθεση σας δίνω την κατηγορίας συνταγώ που θα τις αναζητήσετε) ή φτιάξτε τις δικές σας δημιουργίες.

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ

ΜΠΑΛΙΤΣΕΣ ΤΥΡΙΩΝ: Συνδυάστε κρεμώδη ή μαλακά τυριά (μπλε τυριά, κατίκι, τυρί κρέμα, τσαλαφούτι κ.α.) με κάποιο πικάντικο σε μικρότερη ποσότητα ή χωρίς αυτό. Δώστε σώμα και έξτρα γεύση με τρμμένους ξηρούς καρπούς, μυρωδικά, πέστο (λιαστής ντομάτας, κλασικό βασιλικού, πιπεριάς Φλωρίνης κ.ά.), πλάστε μικρά μπαλάκια με το μείγμα και τυλίξτε τα με μαύρο και άσπρο σουσάμι, σκόνη ξηρών καρπών, μείγμα φρέσκων και ξερών μυρωδικών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να τα αφήσετε μερικές ώρες στο ψυγείο για να σφίξουν.


ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ: Διαλέξτε απλά λευκά αλλά στο πιο μεγάλο μέγεθος που θα βρείτε, ή αγοράστε πορτομπέλο, και γεμίστε τα με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε: ψιλοκομμένα λουκάνικα ή αλλαντικά, μείγμτα τυριών ή λαχανικών ή ανάμεικτα κ.ά. Γενικά, φερθείτε τους σαν να είναι ταρτάκια.
ΓΑΡΙΔΕΣ: Τηγανίστε τις την τελευταία στιγμή αφού τις έχετε μαρινάρει για κάποιες ώρες σε όποιο αρωματικό μείγμα εμπνευστείτε, με βάση τα ξερά μπαχαρικά και τα μυρωδικά.
ΜΠΡΟΥΣΚΕΤΕΣ: Κόψτε λεπτές φέτες από φρατζόλα ψωμιού και βάλτε επάνω τους συνδυασμούς που ταιριάζουν στη γιορτή, όπως μαλακό κατσικίσιο τυρί με μέλι, παραδοσιακά ελληνικά αλλαντικά με μυρωδικά, αυγοτάραχο ή καπνιστό σολομό με λεμόνι και άνηθο κ.ά.


ΡΟΛΟ ΚΑΠΝΙΣΤΟΥ ΣΟΛΟΜΟΥ: Αξεπέραστο σε εμφάνιση και γεύση. Απλώστε καλά λεπτές φέτες καπνιστού σολομού φτιάχνοντας ένα παραλληλόγραμμο «φύλλο» και απλώστε εκεί ένα μείγμα τυριού κρέμας, τύπου φιλεαδέλφεια που θα έχετε εμπλουτίσει με μυρωδικά ή πιπέρια.
ΜΟΥΣ: Οι μους τυριών ή λαχανικών ή ψαριών (καπνιστής πέστροφας, καπνιστού σολομού κ.ά.) είναι ξαιρετικές προτάσεις. Θα μοιράσετε τη μους απαραίτητα σε ποτηράκια για να πάρει ο καθένας όσα επιθυμεί.

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΑ ΠΙΑΤΑ

ΤΑΡΤΕΣ & ΤΑΡΤΑΚΙΑ: Σερβίρετε την τάρτα κομμένη ακτινωτά σε μερίδες ή τα ταρτάκια σε πιατέλες. Εχετε κατά νου πως κάθε συνταγή για τάρτα που σας προτείνω στην ιστοσελίδα μου μπορεί να προσαρμοστεί και για ταρτάκια, μοιάζοντας αναλόγως τη ζύμη και τη γέμιση στα ειδικά φορμάκια. Για γέμιση μπορείτε να επιλέξετε αμέτρητες αλμυρές γεύσεις.
ΠΙΤΕΣ & ΡΟΛΑΚΙΑ:
Ισχύουν όσα και για τα τις τάρτες και τα ταρτάκια. Εδώ, μπορείτε να φτιάξετε τόσο τα τυπικά τρίγωνα πιτάκια όσο και τα μικρά ρολάκια που στοιβάζονται πιο όμορφα στις πιατέλες και έχουν καλύτερη εμφάνιση. Αν φτιάξετε μεγάλη πίτα τη σερβίρετε κομμένη σε κομμάτια.
ΑΛΜΥΡΑ ΚΕΪΚ:
Φτιάχνονται πανεύκολα, μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε με αφετηρία τη βασική συνταγή και σεβίρονται πανεύκολα και πρακτικά, κομμένα σε φέτες (ανεξάρτητα αν τα φτιάξατε σε μακρότσενη ή στρογγυλή φόρμα).
ΤΕΡΙΝΕΣ:
Η ιδιαίτερη υφή τους είναι ό,τι πρέπει για μπουφέ και σερβίρονται ζεστές ή κρύες, ανάλογα με το τι απαιτεί η κάθε συνταγή.

Τερίνα γλώσσας και σολομού με σπανάκι

Μπορεί να μοιάζει εξεζητημένη συνταγή, όμως στην πραγματικότητα είναι ένας απλός τρόπος να απολαύσουμε φιλεταρισμένο ψάρι.


ΒΕΛΟΥΤΕ ΣΟΥΠΕΣ:
Τίποτα δεν ετοιμάζει το στομάχι καλύτερα για ένα γεύμα από μια ελαφριά και νόστιμη βελουτέ σούπα. Φτιάξτε βελουτέ κολοκύθας, παντζαριού, μπρόκολου, πράσου, πατάτας, καρότου κάστανων, σελινόριζας και πολλές ακόμα. Η βασική συνταγή είναι να σοτάρετε το λαχανικό (ή τα λαχανικά) που θέλετε, να τα σβήσετε σε λίγο κρασί, να προσθέσετε ζωμό και να τα βράσετε καλά. Στη συνέχεια πολτοποιείτε τη σούπα, την εμπλουτίζετε με γάλα, γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος για να απαλύνετε τη γεύση και να δώσετε «σώμα» και να τη σερβίρετε σε ποτηράκια.

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΠΙΑΤΑ

ΡΟΛΑ: Το γεμιστό ρολό από στήθος γαλοπούλας είναι μια κλασική και πάντα επιτυχημένη επιλογή. Το ίδιο και τα ρολά κοτόπουλου. Απαραίτητο είναι και ένα ρολό χοιρινού, γεμιστό π.χ. με κυδώνια, ξερά δαμάσκηνα και κάστανα. Αν προτιμάτε τον κιμά, ένα κλασικό μοσχαρίσιο ρολό κιμά με μπέικον και σάλτσα ντομάτας σάς βγάζει από κάθε προβληματισμό.
ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ:
Μπορεί να ακούγεται καθημερινό, ίσως και πρόχειρο, όμως τα καλοψημένα αφράτα μπιφτέκια, ιδιαίτερα αν έχουν κάποια ιδιαιτερότητα στο μείγμα, θα ενθουσιάσουν την ομήγυρη και είναι ιδιαίτερα εύκολα στο φάγωμα.


ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ:
Προτιμήστε είτε κλασικά μοσχαρίσια κεφτεδάκια είτε χοιρινά. Συνοδέψτε τα μια σάλτσα που θα ετοιμάσετε ξεχωριστά και θα σερβίρετε σε ένα ξεχωριστό μπολ, ώστε ο καθένας να ρίξει λίγη από αυτή στο πιάτο του.
ΓΕΜΙΣΤΑ ΠΟΡΤΟΜΠΕΛΟ:
Ιδανική επιλογή για χορτοφάγους γιατί αντικαθιστούν ιδανικά το κρέας (αν βέβεια είναι εξίσου χορτοφαγική και η γέμιση), είναι χορταστικά και ευκολοφάγωτα.

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΣΑΛΑΤΕΣ

Φτιάξτε απλές αλλά φαντασμαγορικές σαλάτες από ανάμεκιτα υλικά: μαρούλια κάθε είδους, λόλα κόκκινη και πράσινη, ρόκα, αντίδια, μαραθόριζα, τριμμένο καρότο, λευκό και κόκκινο λάχανο, σέλινο κ.ά. Φτιάξτε απλά ντρέσινγκ ή πιο σύνθετες σάλτσες με βάση το γιαούρτι, τη μουστάρδα ή ένα κρεμώδες τυρί (π.χ. κατίκι) και συμπληρώστε με καρύδια, σταφίδες και ρόδια! Σκέφτεστε τίποτα πιο γιορτινό;
ΠΛΙΓΟΥΡΙ:
Χορταστικό και με όγκο, κάνει τη σαλάτα σχεδόν ένα ελαφρύ πρώτο πιάτο. Εμπλουτίστε την πλιγουροσαλάτα με πολλά φρέσκα μυρωδικά και σαλατικά.
ΡΥΖΟΣΑΛΑΤΕΣ:
Ισχύουν όσα και για το πλιγούρι: Συνδυάστε ρύζι απλό με αναποφλοίωτο και άγριο για ποικιλία στο χρώμα και τη γεύση.

2 Comments

  1. Tastes great!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *