προορισμός…γεύση!

Παγωμένο γιαούρτι ή αλλιώς frozen yogurt, ο νέος, γλυκός, παγωμένος διατροφικός πειρασμός του καλοκαιριού! Είναι εύγευστο, δροσερό, με χαμηλά λιπαρά και πολλή γεύση! Ήδη τους τελευταίους μήνες που έχει κάνει την εμφάνισή του στην ελληνική αγορά, αποτελεί πόλο έλξης μικρών και μεγάλων.

Ιστορία
Το παγωμένο γιαούρτι πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του ΄70 στη Νέα Αγγλία της Αμερικής ως ένα απλό μαλακό είδος επιδόρπιου γλυκού με την ονομασία Frogurt. To 1978 εμφανίστηκε το πρώτο συσκευασμένο παγωμένο γιαούρτι στο εμπόριο ως πιο υγιεινό εναλλακτικό του παγωτού. Η ξινή του γεύση, όμως, δεν κέρδισε το καταναλωτικό κοινό μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ΄80 όπου οι παραγωγοί παγωμένου γιαουρτιού χρησιμοποίησαν μια βελτιωμένη συνταγή που έδινε πιο γλυκιά γεύση. Από τότε η κατανάλωσή του ακολούθησε ανοδική πορεία και κατοχύρωσε περίοπτη θέση στην αγορά.

Παρασκευή
Το frozen yogurt παρασκευάζεται κυρίως από γάλα και γιαούρτι. Οι περισσότερο συνηθισμένοι μέθοδοι παρασκευής είναι με μίξη γάλακτος χαμηλών λιπαρών και καλλιέργεια γιαουρτιού ή άπαχου γάλακτος και καλλιέργεια γιαουρτιού και προσθήκης κάποιας γλυκαντικής ουσίας (συνήθως φρουκτόζης ή άλλου γλυκαντικού και σπανιότερα ζάχαρης), ενζύμων και κάποιου σταθεροποιητή. Ανάλογα με το αν το γιαούρτι έχει γνήσια γεύση γιαουρτιού ή κάποια άλλη γεύση ακολουθεί και η προσθήκη και διαφόρων αρωματικών και χρωστικών ουσιών.

Η θερμιδική αξία του frozen yogurt δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή. Ένα μικρό κύπελλο των 150γρ σκέτου γιαουρτιού αποδίδει μόλις 115 θερμίδες ενώ περιέχει 2% λιπαρά. Η θρεπτική του αξία, αντιθέτως, είναι αρκετά υψηλή αφού είναι πλούσιο σε ασβέστιο και πρωτεΐνη ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Ανάλογα με το brand name, κάποια παγωμένα γιαούρτια περιέχουν και καλλιέργειες ζωντανών μικρο-οργανισμών  ωφελίμων για τον οργανισμό, τα προβιοτικά.

Αν και μετρά μόνο λίγους μήνες ζωής ατην ελληνική αγορά, είναι ήδη ευρέως γνωστό κάτω από διάφορα brand names και είναι διαθέσιμο παντού. Προσφέρεται σε διάφορες γεύσεις, με περισσότερο διαδεδομένες την κλασσική, μαστίχα και μπισκότο. Έρχεται, συνήθως,  σε 3 μεγέθη (μικρό, μεσαίο και μεγάλο) και μπορεί να συνδυαστεί με ένα ή περισσότερα toppings που ανταποκρίνονται σε όλα τα γούστα. Ανάλογα με τον συνδυασμό που επιλέγει κανείς μεταβάλλεται και η θερμιδική και θρεπτική αξία του παγωμένου γιαουρτιού. Τη λιγότερο “επώδυνη” επιλογή αποτελούν τα φρέσκα φρούτα και οι ξηροί καρποί ενώ “καλή” επιλογή αποτελούν και τα γλυκά κουταλιού. Ο περισσότερο θερμιδικά βεβαρημένος συνδυασμός είναι αυτός της σοκολάτας με μπισκότα , σιρόπι και άλλα παρεμφερή.

Το παγωμένο γιαούρτι μπορεί να θεωρηθεί ως μία πιο “υγιεινή” εναλλακτική λύση στο παγωτό.  Συγκριτικά με το παγωτό, το frozen yogurt περιέχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά  αφού παρασκευάζεται από άπαχο ή χαμηλών λιπαρών γάλα εν’ αντιθέσει με το παγωτό που παρασκευάζεται με κρέμα γάλακτος και δεν περιέχει ζάχαρη. Αυτό το καθιστά σύμμαχο ατόμων που αγαπούν τα γλυκά αλλά προσπαθούν να χάσουν βάρος ή αποφεύγουν την κατανάλωση πολλών λιπαρών, αφού μπορούν να το εντάξουν ευκολότερα στο διαιτολόγιό τους, πάντα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.  Παράλληλα, η διατροφική του αξία είναι ανώτερη λόγω των θρεπτικών συστατικών του και, ενίοτε, λόγω των προβιοτικών που μπορεί να περιέχει τα οποία είναι ωφέλιμα όχι μόνο στο πεπτικό σύστημα αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τέλος, λόγω των ενζύμων που περιέχει διευκολύνει στην πέψη και είναι περισσότερο ανεκτό σε άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Το παγωμένο γιαούρτι φαίνεται να αποτελεί μία πολύ καλή εναλλακτική πρόταση για όσους θέλουν να συνδυάσουν την απόλαυση ενός γλυκού επιδορπίου ή σνακ με οφέλη υγείας και τη διατήρηση ή την απόκτηση μιας όμορφης σιλουέτας.

Ελίνα Ασημακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Καλύβια Αττικής
Γ. Γραμματέας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (ΕΛ.Δ.Ε.)
[email protected]
www.logodiatrofis.gr & www.care24.gr

1 Comment

  1. Exceptional!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *