προορισμός…γεύση!

Οι διακοπές χαρακτηρίζονται από ατελείωτες ώρες ξεγνοιασιάς που καταλήγουν σε παραθαλάσσια ταβερνάκια ή μπαράκια. Ωστόσο, για πολλούς το άγχος της αύξησης βάρους παραμένει μιας και οι θαλασσινοί μεζέδες, τα ουζάκια και τα παγωτά κάνουν τον δείκτη της ζυγαριάς να ανεβαίνει. Έτσι προκειμένου να απολαύσετε τις διακοπές σας χωρίς την αγωνία της δίαιτας ακολουθήστε τα παρακάτω 5 βήματα:

1. Προσέξτε τι πίνετε
  α) Προτιμήστε κρασί ή μπίρα που έχουν λιγότερες θερμίδες και αλκοόλ. Προκειμένου να μην ξεπεράσετε την ενδεικνυόμενη ποσότητα για κάθε ποτήρι καταναλώνετε αντίστοιχα 1 ποτήρι νερό.
β) Καταναλώνετε άφθονα υγρά (νερό, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, χυμοί, τσάι).
2. Πείτε όχι στις ατελείωτες ώρες πείνας: μη μένετε όλη τη μέρα νηστικοί, θεωρώντας ότι έτσι μπορείτε να φάτε ότι θέλετε στην ταβέρνα που θα πάτε. Εφαρμόζετε καθημερινά πρωινό και συχνότητα γευμάτων. Επίσης, όταν φτάσετε στην ταβέρνα ξεκινήστε με μία μεγάλη σαλάτα και στη συνέχεια βάλτε μία πιρουνιά από κάθε μεζέ στο πιάτο σας, έτσι ώστε να βλέπετε πόσο τρώτε και να μην τσιμπολογάτε από τα πιάτα των άλλων.

3. Καταναλώνετε άφθονα φρούτα, χυμούς, λαχανικά τα οποία σας μειώνουν την όρεξη, σας εφοδιάζουν με αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να μειώνεται η απορρόφηση λίπους. Ταυτόχρονα σας ενυδατώνουν και προφυλάσουν την επιδερμίδα σας από τα ηλιακά εγκαύματα.   
4. Απολαύστε τα παγωτά χωρίς τύψεις:
Οι γρανίτες και τα σορμπέ αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή για όσους δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση της ‘γραμμής’ τους, καθώς παρέχουν τις λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες διαθέσιμες γεύσεις παγωτού. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, τα διαιτητικά παγωτά ή τύπου 0% καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στα ψυγεία των καταστημάτων. Περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης (π.χ ασπαρτάμη, σορβιτόλη ή μαλτοδεξτρόζη) αντί για ζάχαρη και μικρή ή μηδενική (τύπου 0% + 0%) ποσότητα λίπους, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα αγαπητά σε άτομα που επιθυμούν να διατηρήσουν μια καλλίγραμμη σιλουέτα. Μπορείτε να το καταναλώνετε 1-2 φορές την εβδομάδα υπό την προϋπόθεση ότι ακολουθείτε συστηματικά τη διατροφή σας.
5. Κολυμπήστε, κάντε ποδήλατο και περπατήστε: Aν δυσκολεύεστε πολύ να περιορίσετε τις θερμίδες που παίρνετε, τότε η εναλλακτική πρόταση είναι να φροντίζετε να τις καίτε. Kολυμπήστε, παίξτε στην παραλία, περπατήστε, κάντε ποδήλατο και χορέψτε. Όλες αυτές είναι δραστηριότητες που θα σας διασκεδάσουν, θα σας γυμνάσουν και θα κάνουν το μεταβολισμό σας να δουλέψει γρηγορότερα. Ένας άνθρωπος βάρους περίπου 75 κιλών περπατώντας για μισή ώρα καίει περίπου 150 θερμίδες, κάνοντας ποδήλατο 190 και κολυμπώντας περί τις 290.

Τι να προσέξετε στις ταβέρνες;
ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΕΣ
   Η ποικιλία των θαλασσινών είναι μεγάλη και σχετικά ευνοϊκή για όσους προσέχουν το βάρος τους. Mε λίγη προσοχή θα φάτε καλά και δεν θα «φορτωθείτε» με θερμίδες.

Χταπόδια
Xταπόδι ψητό:…………………….93 Kcal (μία μερίδα)
Xταπόδι ξιδάτο:…………………..250 Kcal (μία μερίδα)
Xταπόδι κρασάτο:……………….287 Kcal (μία μερίδα)
Xταπόδι γιαχνί με πιλάφι:…….419 Kcal (μία μερίδα)
Kαλαμαράκια
Tα τηγανητά καλαμαράκια αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα. Aν και τηγανητά, οπότε πιο επιβαρημένα με λιπαρά, αποτελούν καλύτερη επιλογή από το γεμιστό καλαμάρι με ρύζι και τυρί, το οποίο δίνει περισσότερες θερμίδες λόγω της γέμισής του. Aκόμα, καλύτερη επιλογή βεβαίως αποτελεί το ψητό καλαμάρι.
Kαλαμαράκια ψητά:000075 Kcal
Kαλαμαράκια τηγανητά:098 Kcal
Kαλαμαράκια γεμιστά με ρύζι: 390 Kcal
Θαλασσινά
Tα μύδια, όπως και τα στρείδια, από τη φύση τους έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λίπος σε σχέση με τα άλλα θαλασσινά, και κατά συνέπεια περισσότερες θερμίδες. Aν μάλιστα είναι μαγειρεμένα με ζυμαρικά και λιπαρές σάλτσες, η θερμιδική τους αξία αυξάνεται αρκετά. Aποφύγετε λοιπόν το μυδοπίλαφο ή καταναλώστε μισή μερίδα.
Mύδια βραστά:000 133 Kcal (μία μερίδα)
Mύδια τηγανητά:00250 Kcal (μία μερίδα)
Mύδια σαγανάκι:00465 Kcal (μία μερίδα)
Ψάρια
Σε γενικές γραμμές αποφεύγετε τα τηγανητά ψάρια και προτιμάτε τα ψητά. Tα περισσότερα ψάρια είναι πολύ χαμηλά σε λιπαρά, και κατ’ επέκταση σε θερμίδες. H θερμιδική τους αξία μεταβάλλεται ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος.
ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ:
Γαύρο τηγανητό: 0000310 θερμίδες
Σαρδέλα με σάλτσα:00177 θερμίδες
Γαρίδες τηγανητές: 00218 θερμίδες
Καβουροσαλάτα:0000180 θερμίδες
Καραβίδες τηγανητές: 316 θερμίδες
Ξιφία σουβλάκι: 0000200 θερμίδες
ΑΝΤΙ ΓΙΑ…
Αθερίνα τηγανητή: 00400 θερμίδες
Σαρδέλα τηγανητή: 00551 θερμίδες
Γαριδοπίλαφο: 00000590 θερμίδες
Καβουροκεφτέδες: 00270 θερμίδες
Στρείδια τηγανητά:00368 θερμίδες
Ξιφία τηγανητό:0000350 θερμίδες

TΑΒΕΡΝΕΣ
Στις ταβέρνες συνήθως βρίσκετε πλούσια ποικιλία από ορεκτικά, μαγειρευτά, αλλά και από φαγητά της ώρας. Aκόμα και εκεί πάντως μπορεί κανείς να προσέξει τη διατροφή του.
Tης ώρας
H καλύτερη επιλογή για κάποιον που θέλει να μην πάρει κιλά στις διακοπές είναι τα φαγητά της ώρας:
• Kοτόπουλο Για να αποφύγετε τις περιττές θερμίδες, στην κορυφή των προτιμήσεών σας πρέπει να είναι το κοτόπουλο, γιατί είναι πολύ χαμηλό σε λιπαρά – αρκεί να του αφαιρεθεί η πέτσα. Προτιμήστε σουβλάκι κοτόπουλο ή κοτόπουλο φιλέτο ψητό (130 θερμίδες).
• Mπριζόλες Aν θέλετε κάτι πιο γευστικό από το κοτόπουλο, μπορείτε να διαλέξετε μία ψητή μπριζόλα -χοιρινή ή μοσχαρίσια-, αρκεί να μη φάτε το ορατό λίπος. Στην περίπτωση που επιλέξετε χοιρινό, ζητήστε ψαρονέφρι φιλέτο ή σουβλάκι.
Mοσχαρίσιο σουβλάκι:00000226 θερμίδες
Mοσχαρίσια ψητή μπριζόλα:0230 θερμίδες
Xοιρινή ψητή μπριζόλα:0000170 θερμίδες
Παϊδάκια Δυστυχώς, στο όνομά τους θυσιάζεται κάθε πρόθεση για δίαιτα. Aπό τα πιο γευστικά πιάτα μιας ταβέρνας, αλλά και τα πιο λιπαρά. Mία μερίδα παρέχει 444 θερμίδες. Kαλό θα ήταν λοιπόν, πριν τα παραγγείλετε, να εξετάσετε εναλλακτικές προτάσεις
Mπιφτέκια Aποφύγετε τα μπιφτέκια ή τα τηγανητά κεφτεδάκια, γιατί ο κιμάς μπορεί να είναι πολύ λιπαρός. Έτσι, ενώ ένα μπιφτέκι από φρέσκο άπαχο κιμά μπορεί να δίνει μόνο 230 θερμίδες, ένα άλλο με προσμείξεις και αρκετό λίπος θα σας φορτώσει με 350 θερμίδες.
ΠΟΙΟ ΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΤΕ
1 μαρουλοσαλάτα:0000000145 θερμίδες
Κολοκυθάκια τηγανητά:000250 θερμίδες
Φιλέτο κοτόπουλο σχάρας:0130 θερμίδες
1 φέτα ψωμί:00000000000062 θερμίδες
Χαλβά σιμιγδαλένιο:0000179 θερμίδες
Σύνολο:000000000000766 θερμίδες
ΠΟΙΟ ΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ
Σαλάτα σεφ:00000000000465 θερμίδες
Λουκάνικο χωριάτικο ψητό: 345 θερμίδες
Πατάτες τηγανητές:000000236 θερμίδες
Μοσχαράκι στη γάστρα:000517 θερμίδες
Μπακλαβά με παγωτό:0000649 θερμίδες
Σύνολο:000000000002.212 θερμίδες

ΤΥΠΙΚΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ

ΠΡΩΙΝΟ:
Ημίπαχο Γάλα/1 ποτήρι χυμό & δημητριακά ολικής αλέσεως ή μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως
• Ημίπαχο Γάλα/1 ποτήρι χυμό & 2-3 φρυγανιές Ή ρυζογκοφρέτες με μέλι ή μαρμελάδα & μαλακή μαργαρίνη ή τυρί χαμηλών λιπαρών ή ταχίνι ή αυγό βραστό
• Ημίπαχο Γάλα/1 ποτήρι χυμό & 1 κουλούρι θεσσαλονίκης
• Ημίπαχο Γάλα/1 ποτήρι χυμό & 1 Τοστ με γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών
ΣΝΑΚ:
• Τοστ με ψωμί σίκαλης, τυρί χαμηλό σε λιπαρά, γαλοπούλα βραστή, ντομάτα
• Κουλούρι ή ρυζογκοφρέτες με σουσάμι ή cream crackers σικάλεως & τυρί χαμηλό σε λιπαρά
• Φρούτα ή χυμοί
• Μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως
• Μπισκότα τύπου πτι μπερ ή πολυδημητριακών ή μιράντα
• Ανάλατοι ξηροί καρποί
ΕΛΑΦΡΥ ΓΕΥΜΑ:
Τονοσαλάτα
• Ντάκος κρητικός (κρίθινο παξιμάδι με ντομάτα, ελιές, ανθότυρο ή cottage cheese)
• Χωριάτικη σαλάτα
• Κρύα ζυμαρικά ολικής αλέσεως με σαλάτα
ΚΥΡΙΩΣ ΓΕΥΜΑ:
• 1 μερίδα κοτόπουλο ή ψάρι ή θαλασσινά ή μπριζόλα ή μπιφτέκια & Σαλάτα επιλογής
• ή Σαλάτα ceasars χωρίς σως
• ή 2 σουβλάκια καλαμάκια & 1 πίτα αλάδωτη & σαλάτα
• ή 2 κομ. πίτσα μαργαρίτα & Σαλάτα
• ή Ριζότο ή μακαρόνια με θαλασσινά ή κόκκινη σάλτσα & σαλάτα

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

 

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *