προορισμός…γεύση!

Η σαρακοστή αποτελεί μία περίοδο νηστείας κατά την οποία πολλοί αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες.

Γιατί νηστεύουμε;

Στόχος της αποχής από συγκεκριμένες λιχουδιές είναι η, για θρησκευτικούς λόγους, στέρηση του οργανισμού από τις λιχουδιές και συνεπώς η πνευματική και σωματική δοκιμασία των ατόμων. Σε κάθε περίπτωση όμως η περίοδος της σαρακοστής αποτελεί την ιδανική περίοδο να αποτοξινωθούμε προστατεύοντας την καρδιά μας.

Η νηστεία επιδρά θετικά

Είναι γεγονός ότι η αποχή από την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων επιφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα στον οργανισμό μας.

  1. Επιτυγχάνεται μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων (κακών) λιπαρών και χοληστερόλης, που συμβάλουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και διαφόρων μορφών καρκίνου.
  2. Η μείωση κατανάλωσης ζωικού λίπους αποφέρει και μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων και προσφέρεται για απώλεια βάρους.
  3. Επιστροφή στα πρότυπα της Μεσογειακής διατροφής, η οποία αποτελεί προστατευτικό παράγοντα κατά της ανάπτυξης πολλών χρόνιων νοσημάτων και παθήσεων .
  4. Αυξάνεται η κατανάλωση φυτικών ινών. Η μέση κατανάλωση φυτικών ινών στις αναπτυγμένες χώρες είναι 12-18γρ. την ημέρα με συνιστώμενη ποσότητα τα 25-30γραμ. την ημέρα. Ωστόσο, παρατηρήθηκε ότι λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και οσπρίων η κατανάλωση φυτικών ινών φτάνει τα 30-42 γραμ. την ημέρα στις περιόδους νηστείας. έτσι, μειώνεται το σωματικό λίπος και βελτιώνατι η λειτουργία του εντέρου.
  5. Λόγω αυξημένης κατανάλωσης λαχανικών, φρούτων, ακατέργαστων δημητριακών και λαδιού (κυρίως ελαιολάδου) θωρακίζουμε τον οργανισμό μας με καροτίνες (β-καροτίνη, λυκοπένιο), βιοφλαβονοειδή (κουερσιτίνη και λουτεϊνη) και βιταμίνες που είναι γνωστά πλέον για την αντιοξειδωτική τους δράση και την τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Έχει αρνητικά η νηστεία;

Η αποχή από την κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών και τυριού κατά την περίοδο της σαρακοστής, αλλά και γενικότερα, μειώνει την πρόσληψη πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας μπορεί να επηρεάσει την υγεία. Προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες σε πρωτεϊνη από πηγές διαφορετικές από εκείνες του κρέατος. Επιλογές όπως οι ακόλουθες που συνδυάζονται με αμυλούχα τρόφιμα (π.χ. ρύζι, δημητριακά) εξασφαλίζουν στον οργανισμό πρωτεϊνες εφάμιλης αξίας με αυτή των ζωικών τροφίμων:

  1. Σόγια, τοφού
  2. Φασόλια, φακιές, αρακάς
  3. Ξηροί καρποί

Μειωμένη πρόσληψη σιδήρου, είναι ένα διατροφικό μειονέκτημα κατά τη νηστεία του κρέατος. Όσον αφορά την μειωμένη πρόσληψη σιδήρου κατά την περίοδο της νηστείας, υπάρχουν τρόποι να εξισορροπηθεί. Αρχικά, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο σίδηρος παρουσία βιταμίνης C απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό τρεις φορές καλύτερα. Συνεπώς, η προσθήκη ενός φυσικού χυμού πορτοκάλι στο μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα κρίνεται απαραίτητη. Θα πρέπει ακόμα να γνωρίζουμε ότι σε γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο θα πρέπει να αποφεύγεται η ταυτόχρονη πρόσληψη πηγής ασβεστίου (γάλα, τυρί, γιαούρτι) και καφεΐνης (καφές, αναψυκτικά). Ιδιαίτερα σε άτομα με προβλήματα αναιμίας και χαμηλών επιπέδων αποθηκών σιδήρου, η αποχή από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν ενδείκνυται.


Δημήτρης Γρηγοράκης,
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
[email protected]

1 Comment

  1. Flavorful

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *