Πληκτρολογήστε εδώ για αναζήτηση

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

7-13 Μάιου 2018: Γιορτή της Γαστρονομίας στην Τήνο

7-13 Μάιου 2018: Γιορτή της Γαστρονομίας στην Τήνο

Φέτος είναι η τέταρτη χρονιά που διοργανώνεται η «Γιορτή της Γαστρονομίας» από την ομάδα του TFP, η οποία θα είναι αφιερωμένη στους περιστερώνες και στο πιτσούνι, που αποτελεί για τους ντόπιους εκλεκτή τροφή αλλά και ιδιαίτερα περιζήτητη πρώτη ύλη για τα εστιατόρια και τις ταβέρνες του νησιού.

Από την Δευτέρα 7 Μαΐου έως την Κυριακή 13 Μαΐου, το Tinos Food Paths θα γιορτάζει:

  • Στους περιστερώνες του χωριού Ταραμπάδος θα ακούσουμε φωνές από το παρελθόν, θα θαυμάσουμε κομψοτεχνήματα παλιών χτιστάδων, θα στρώσουμε τραπέζια. Θα γευτούμε το παρελθόν και θα ατενίσουμε αισιόδοξα το μέλλον.
  • Για δεύτερη χρονιά το Greek Spirits Workshop” by Difford’s Guide θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του Tinos foodpaths.
  • Διάσημοι bartenders του εξωτερικού, μαζί με κορυφαίους Έλληνες, θα δοκιμάσουν αποστάγματα, θα μας εμπνεύσουν και θα εμπνευστούν από τον τόπο μας.
  • Έκθεση φωτογραφίας για όλη την εβδομάδα με θέμα την Γαστρονομία της Τήνου από όλους τους φωτογράφους του νησιού.
  • Εικαστική έκθεση: ”Εν είδει περιστεράς” ιδέα – σύμβολο – χώρος. Επιμελητής: Μάνος Στεφανίδης ιστορικός τέχνης, καθηγητής ΕΚΠΑ. Διοργανωτής: Σύλλογος καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Τήνου, με συνδυοργανωτές το ΙΤΗΠ, τον Δήμο Τήνου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Τήνου – Άνδρου

Η ”παλιά ψαραγορά” θα είναι το ”βήμα” μας. Ένας χώρος στο κέντρο του λιμανιού, ζωντανός όλη την ημέρα. Η καρδιά της μεγάλης γιορτής της γαστρονομίας του τόπου μας.
Στην ”αγορά” μας, μάγειροι, bartenders, παραγωγοί, λαογράφοι, θα εναλλάσσονται στο βήμα.
Δράσεις για παιδιά, παρουσιάσεις για επαγγελματίες και μη, εκθέσεις προϊόντων, ανοιχτές εκδηλώσεις με παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες μαγειρικές, σεμινάρια, αλλά και συζητήσεις. καθημερινά από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.
Εστιατόρια και επιχειρήσεις όλου του νησιού, δημιουργούν δράσεις εμπνευσμένες από την τοπική γαστρονομική μας κουλτούρα, οι οποίες θα προβάλλονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του TFP www.tinosfoodpaths.gr

Πολύ περισσότερο από ένα φεστιβάλ γαστρονομίας
Το TINOS FOOD PATHS (TFP) είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2015, στο νησί της Τήνου (Κυκλάδες) από την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών του χώρου της εστίασης, με απώτερο στόχο την εδραίωση του νησιού ως κορυφαίου γαστρονομικού προορισμού.
Από το 2015, το TFP έχει οργανώσει πάρα πολλές δράσεις με αποκορύφωμά την «Γιορτή της Γαστρονομίας» όπου λαμβάνει χώρα την δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου, κάθε χρόνο. Στην γιορτή συμμετέχουν διάσημοι εμπειρογνώμονες της γαστρονομίας, σεφ, food bloggers, bartenders από όλο τον κόσμο, τυροκόμοι, κρεατοπαραγωγοί με πρότυπες μονάδες από όλη την Ελλάδα, παραγωγοί κρασιού, ελαιολάδου, μικροζυθοποιεία, καθηγητές Πανεπιστημίων κλπ., πραγματοποιόντας συνέδρια και διαλέξεις για τους επαγγελματίες της εστίασης και της πρωτογενούς παραγωγής.

Οι συνέργειες είναι το κλειδί
«Χρειαζόμαστε τις συνέργειες μεταξύ όλων των τομέων που εμπλέκονται στην τουριστική βιομηχανία – με τους παραγωγούς του πρωτογενή τομέα, προκειμένου να προσφερθεί στον επισκέπτη του νησιού μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία, όπου θα τον “ταξιδεύει” από τα χωράφια μέχρι το τραπέζι του και από το παρελθόν στο παρόν και στο μέλλον του τόπου μας».
Το TINOS FOOD PATHS δεν είναι μόνο ένα φεστιβάλ γαστρονομίας, αλλά μια φιλοσοφία που ξεκινάει από την αναβίωση των παραδοσιακών καλλιεργειών μέχρι την προώθηση τους από τα τοπικά εστιατόρια-καφέ και πως αυτό το προϊόν θα δημιουργήσει την συνέργεια μεταξύ πρωτογενούς (π.χ. αγρότες, κτηνοτρόφους κλπ.) και τριτογενούς (π.χ. εστιάτορες κλπ.) τομέα, με σκοπό να δίνει στον επισκέπτη μια γευστική και ιστορική εμπειρία του τόπου που βρίσκονται (της Τήνου).

Δεν χρειάζεται απαραίτητα ένα τουριστικό προϊόν – είναι ήδη από μόνο του
Πιστεύοντας πως το όλο εγχείρημα οφείλει ένα μεγάλο ποσοστό της επιτυχίας του, στο ότι διοργανώνεται από μια ομάδα που γνωρίζει και αγαπά τον τόπο της, και που τα κίνητρα της είναι να αναδείξει την πραγματική διάσταση του νησιού, ξεκινήσαμε επαφές και συναντήσεις. Μέσα από ατελείωτες κουβέντες με διαφωνίες, χαρές και στεναχώριες γίνανε οι απαραίτητες ζυμώσεις, επαναπροσδιορίστηκαν οι σχέσεις μας γνωριστήκαμε μεταξύ μας, αλλά βρήκαμε και πτυχές του εαυτού μας που δεν είχαμε ξαναδεί.
Όλο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, στις δράσεις που πραγματοποιεί το TFP καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, οι προσφορές για προϊόντα να είναι ακόμη μεγαλύτερες, καθως δεν υπάρχει επιχείρηση και επιχειρηματίας στο νησί που να μην θέλει να προσφέρει ό,τι διαθέτει.
Το πιο εντυπωσιακό όμως από όλα είναι οι σχεδόν 250 εθελοντές (οι περισσότεροι επιχειρηματίες της εστίασης και της αναψυχής. Καταγραφή 2017) που όλοι μαζί φοράνε την γνωστή πλέον μαύρη μπλούζα με το σήμα στο στήθος και προσφέρουν χωρίς κανένα δισταγμό.
Η ενέργεια των εθελοντών, δημιούργησε όλο αυτό το γιορτινό και πολύ αισιόδοξο κλίμα.
Γιατί εξαιρετικά προϊόντα βγάζει κάθε τόπος. Όμως το πιο σημαντικό είναι οι άνθρωποι που πλαισιώνουν αυτή την προσπάθεια που λέγεται TFP καταρρίπτοντας τον όρο ανταγωνισμό, αντικαθιστώντας τον με τον όρο συναγωνισμός.


Related Posts

COOKIES ΧΩΡΙΣ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

COOKIES ΧΩΡΙΣ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

Οι γνώμες διίστανται: άλλοι τα θέλουν αφράτα, ψωμωμένα και μαλακά (ιδίως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι). Άλλοι πάλι τα θέλουν λεπτά και απολαυστικά κρατσανιστά. Περί ορέξεως λόγος ουδείς. Όλοι έχουν τα δίκια τους. Εδώ είμαι εγώ για να σας πω τα μυστικά και τα κόλπα […]

Κατεψυγμένα αλιεύματα: οι πρωταγωνιστές της Σαρακοστής

Κατεψυγμένα αλιεύματα: οι πρωταγωνιστές της Σαρακοστής

Τα αλιεύματα με πρωταγωνιστές τα μαλάκια και τα οστρακόδερμα αποτελούν τον επίτιμο καλεσμένο του σαρακοστιανού τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας αλλά και τη βασική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας κατά τη διάρκεια της νηστείας. Τις περισσότερες φορές μάλιστα η φρεσκοκατεψυγμένη έκδοση των αλιευμάτων αποτελεί και την […]Subscribe