προορισμός…γεύση!

Σε περιόδους δίαιτας, συνήθως, αποφεύγουμε κάποια τρόφιμα που έχουν αρκετές θερμίδες. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν σημαίνει ότι μας κάνουν κακό. Αντιθέτως θα έλεγα, μας κάνουν καλό… Απλά πρέπει να δίνουμε προσοχή στην ποσότητα. Παν μέτρον άριστον, δηλαδή!

Η μαύρη σοκολάτα
Το ξέρουμε όλοι, ότι σε περιόδους διατροφής, η σοκολάτα δεν είναι η καλύτερη μας φίλη. Ωστόσο, λόγω των αντιοξειδωτικών που έχει (πολυφαινόλες που βοηθούν στη μείωση τους καρδιαγγειακούς κινδύνους), το μαγνήσιο (αντί-στρες) και το κάλιο, μπορούμε να τρώμε 2-3 τετράγωνα όταν έχουμε τις μαύρες μας!

Το ελαιόλαδο
Μπορεί, το ελαιόλαδο να είναι αρκετό λιπαρό και θερμιδικό, παρ’ όλ’ αυτά, περιέχει κυρίως ωμέγα-3 και λιπαρά οξέα, «καλά λίπη» που προστατεύουν το καρδιαγγειακό μας σύστημα! Για να μην αναφέρουμε ότι το ελαιόλαδο βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερόλης και είναι καλό και για το δέρμα.

Το κόκκινο κρασί
Αν και το κρασί (όπως όλα τα αλκοόλ) έχει αρκετές θερμίδες, το κόκκινο κρασί περιέχει αντιοξειδωτικά που είναι καλά για την καρδιά και το καρδιαγγειακό σύστημα (εμποδίζοντας έτσι να κλείσουν οι αρτηρίες και μειώνοντας και την κακή χοληστερόλη). Ένα μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί 2 φορές την εβδομάδα δεν θα μας επιβαρύνει.

Οι ξηροί καρποί
Ξέροντας ότι τα καρύδια, τα φουντούκια και τα αμύγδαλα είναι ένα πιο υγιεινό σνακ, αλλά, παραμένουν τρόφιμα με πολλές θερμίδες. Είναι όμως, και πλούσιοι σε ωμέγα-3, σε πρωτεΐνες, σε ίνες και μέταλλα, θα είναι κρίμα να τους καταργήσουμε εντελώς! Όλα πάντα σε λογικά πλαίσια.

Τα αποξηραμένα φρούτα
Εφόσον έχουν αφυδατωθεί, τα αποξηραμένα φρούτα είναι αρκετά θρεπτικά. Περιέχουν πάνω από 50% ζάχαρη στη σύνθεση τους, αλλά επίσης και σε φυτικές ίνες, μέταλλα, και ιχνοστοιχεία που βοηθούν την καταπολέμηση της κακής χοληστερόλης.

Το αβοκάντο
Το αβοκάντο είναι ένα από τα φρούτα που έχει τις πιο πολλές θερμίδες. Ναι, αλλά… δεν είναι μόνο serial killer της σιλουέτα μας, πρέπει να γνωρίζετε ότι το αβοκάντο περιέχει κυρίως απαραίτητα λιπαρά οξέα (που το σώμα μας δεν τα φτιάχνει μόνο του, επομένως τρώγοντας το φρούτο αυτό βοηθάτε τον οργανισμό σας). Είναι εξαιρετικό για τη καλή λειτουργία της καρδιάς, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, και χάρη στη βιταμίνη Ε που περιέχει, μας βοηθά να διατηρήσουμε απαλό δέρμα!

Η μπανάνα
Δεν περιέχει πολύ νερό, είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και δεν θεωρείτο φρούτο με μεγάλη διατροφική αξία. Κι όμως… Η μπανάνα είναι πλούσια σε βιταμίνες, σε κάλιο και σε ίνες πράγμα που την καθιστά το πιο δημοφιλές φρούτο στους αθλητές και στις γυναίκες που κάνουν δίαιτα!

Η πατάτα
Το ξέρατε ότι η πατάτα, όταν δεν τη κόβετε σε μπαστουνάκια και δεν τη βάζετε σε καυτό λάδι (τηγανητή), μπορεί τελικά να είναι πολύ καλή για την υγεία μας; Και για να μπορέσουμε έτσι να απολαμβάνουμε όσο πιο πολύ μπορούμε τις υψηλές βιταμίνης του (C, Β3, Β6), το κάλιο, τις φυτικές ίνες, και το γεγονός ότι είναι μια τροφή, η οποία εξουδετερώνει την οξύτητα του οργανισμού μπορείτε να την απολαύσετε μαγειρεμένη βραστή, στον ατμό ή πουρέ.

Το βούτυρο
Αν και πλούσιο σε λιπαρά οξέα, το βούτυρο είναι επίσης ένα τρόφιμο που περιέχει βιταμίνη Α (βιταμίνη η οποία διεγείρει την παραγωγή των κυττάρων που παράγουν αντισώματα και λευκά στον οργανισμό) και βιταμίνης D (η οποία βοηθά το ασβέστιο να ενωθεί στα οστά)!

Χάμπουργκερ με πατάτες
Ναι… καλά… Θα θέλατε να ήταν αλήθεια αλλά το συγκεκριμένο είδος δεν εντάσετε στα ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΑ…
Είναι 100% απαγορευμένο!
Ένα αστείο είναι μόνο γιατί και το γέλιο είναι το πιο υγιεινό και μη θερμιδικό!

© Ντίνα Νικολάου

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *