προορισμός…γεύση!

Ποια νομίζετε πως είναι αυτά; Μήπως σας έρχονται κάποια στο μυαλό ή μήπως είστε από τους τυχερούς που έχετε δοκιμάσει; Και σε ποιον δεν αρέσει η σαμπάνια που συνοδεύετε από φουά γκρα και καπνιστό σολομό; Μπορεί να τα έχετε δοκιμάσει έστω μια φορά σε Χριστούγεννα, γάμους ή ακόμα και γενέθλια!
Το πορτοφόλι του καθενός είναι ιδιαίτερο και προσωπικό και ο καθένας το ρυθμίζει όπως εκείνος πιστεύει καλύτερα! Ξέρετε όμως πως υπάρχουν ακόμη πιο ακριβά τρόφιμα από σολομό και χαβιάρι; Και δεν σας κρύβω πως ορισμένοι άνθρωποι (πλούσιοι… πολύ πλούσιοι) ξοδεύουν πολλά χρήματα καθημερινά  για να τα έχουν στο πιάτο τους.
Παρακάτω θα βρείτε τα 10 πιο ακριβά τρόφιμα (τα οποία δύσκολα να τα αντέξει κάνεις οικονομικά). Σε αυτή την τιμή, σίγουρα μόνο καλά θα είναι!

Kopi Luwak
Εδώ δεν μιλάμε για έναν απλό καφέ! Ο καφές αυτός από την Ινδονησία είναι ο πιο ακριβός και ιδιαίτερος καφές του κόσμου. Η τιμή του φτάνει περίπου τα 1.000 δολάρια το κιλό! Γιατί; Απλά επειδή αυτός ο εξαιρετικός καφές ετοιμάζεται με ένα ιδιαίτερο τρόπο θα έλεγα!
Πρόκειται για καφέ που συλλέγεται από τα περιττώματα της μοσχογαλής, ενός μικρού θηλαστικού που μοιάζει με αγριόγατα και ζει κοντά σε φυτείες καφέ στο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας. Ίσως να σας σοκάρει και να σας παραξενεύσει στην αρχή αλλά είναι κάτι το εξαιρετικό σπάνιο! Οι κόκκοι υφίστανται ζύμωση κατά τη διαδρομή τους στο πεπτικό σύστημα των ζώων, κάτι που τους δίνει τη μοναδική τους γεύση, σύμφωνα με τους λάτρεις του ροφήματος.

Σαφράν
Δεν μπορούμε όλοι να αποκτήσουμε αυτό το εξαιρετικό πορτοκαλί μπαχαρικό! Και η αλήθεια είναι πως μπορεί να φτάσει περίπου τα 1.500 ευρώ το κιλό. Γιατί; Εφόσον είναι σπάνιο και θέλει πολύ υπομονή κατά τη διάρκεια της συγκομιδή του, με το χέρι.
Για να μαζευτεί 1 κιλό σαφράν, χρειάζονται 400 ώρες δουλειάς και πάνω από 150.000 λουλούδια. Ευτυχώς, που χρειαζόμαστε μόνο λίγα γραμμάρια για να τελειοποιήσουμε το πιάτο μας στη κουζίνα. Μεγάλοι σεφ το χρησιμοποιούν μαζί με ψάρι ή ακόμα και με σοκολάτα!

Χαβιάρι “Almas”
Φυσικά, το χαβιάρι είναι μια από τις λιχουδιές που είναι σε όλους μας γνωστό. Χαβιάρι, βότκα, η τέλεια συμμαχία των αρωμάτων. Υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες χαβιαριών. Μεταξύ των πιο διάσημων, είναι το Almas.
Ένα λευκό «διαμάντι», ημιδιάφανο και λαμπερό. Ένα εξαιρετικό χαβιάρι που προέρχεται από έναν οξύρρυγχο αλμπίνο το οποίο η τιμή μπορεί να φτάσει και τα 18.300 ευρώ το κιλό. Η δε συσκευασία του… ολόχρυση!

Mouton Rotschild
Δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για γαστρονομία χωρίς να αναφέρει το κρασί που δίνει γεύση στο πιάτο. Φυσικά, υπάρχουν πολλά και αναγνωρισμένα κρασιά.
Πρόσφατα σε μια δημοπρασία, μια παρτίδα 12 μπουκαλιών του Mouton Rotschild βρήκε αγοραστή για το ποσό των 228.000 ευρώ!!! Δηλαδή κατά μέσο όρο 23.000 ευρώ η φιάλη.

Καρπούζι Densuke
Αν για μας, το καρπούζι είναι το φθηνό φρούτο του καλοκαιριού, για τους Ιάπωνες μάλλον δεν ισχύει. Η Ιαπωνία έχει την τιμητική της στις σπάνιες τροφές που πολλές φορές αγγίζουν την υπερβολή, μία από αυτές είναι και το καρπούζι densuke. Η αλήθεια είναι πως στην Ιαπωνία, το καρπούζι είναι σπάνιο και πολύ ακριβό.
Υπάρχει μια ποικιλία από καρπούζια που ονομάζεται Dentsuke με μαύρο δέρμα και σκληρή κρούστα που καλλιεργείται μόνο στο ιαπωνικό νησί Hokkaido και βγάζει περίπου 60 έως 65 καρπούζια κάθε χρόνο. Η μέση τιμή πώλησης είναι τα 200 ευρώ ενώ τα πρώτα φρούτα της πρώτης συγκομιδής του έτους δημοπρατούνται σε τιμές που σε κάποιες περιπτώσεις το 2008, ξεπέρασαν τα 5.000 ευρώ.

Πεπόνι Yubari
Άλλο ένα καλοκαιρινό φρούτο που για την Ελλάδα είναι αρκετά φτηνό (και φυσικά πεντανόστιμο). Το πεπόνι Yubari, είναι φρούτο που προκύπτει από ανάμειξη διαφόρων ποικιλιών σπόρων. Το 2008, ένα ζευγάρι αυτής της ποικιλίας πωλήθηκε για 22.872 δολάρια.
Αυτά τα πεπόνια πολυτέλειας έχουν μια γλυκιά και δροσιστική γεύση. Κατά μέσο όρο, κοστίζουν 30 ευρώ το καθένα αλλά μπορούν να πουληθούν σε πλειστηριασμό, σε υπερβολικές τιμές (έως και 1.000 ευρώ τα δύο πεπόνια!)

Μανιτάρι matsutaké
Το γιαπωνέζικο μανιτάρι matsutake θα μπορούσε να είναι η απάντηση στη λευκή τρούφα, τόσο σε σπανιότητα όσο και σε τιμή. Eίναι από τα είδη εκείνα που έχουν πραγματικά εξαιρετική γεύση, με δυνατά αρώματα δάσους και ξηρών καρπών και πικάντικη επίγευση.
Φυτρώνουν συνήθως στις ρίζες των πεύκων pinus densiflora, γνωστότερα ως Red Pine, ενδημικά πεύκα της νοτιοανατολικής Ασίας. Πολύ σπάνια λοιπόν και θεωρείται o βασιλιάς των μανιταριών. Υπολογίστε περίπου 2.000 δολάρια το κιλό.

Μοσχαρίσιο κρέας του Kobé
Από την Ιαπωνία και αυτή η ιδιαίτερη φυλή βοοειδών. Το ζώο δέχεται ειδική φροντίδα ώστε η σάρκα του να είναι το καλύτερο και ως εκ τούτου το πιο ακριβό.
Φανταστείτε το μοσχαράκι να του κάνουν μασάζ για να μην πάθει κράμπα, να το ποτίζουν με μπίρα και του κάνουν μασάζ με μουσική! Δεν είναι λοιπόν περίεργο να είναι και το πιο ακριβό κρέας! Υπολογίστε 2.800 δολάρια για το κρέας αυτό.

Σοκολάτα Knipschildt
Δεν μιλάω για τις μικρές σοκολατίτσες που βρίσκουμε στα περίπτερα! Αν πραγματικά θέλετε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας, θα πρέπει να έχετε σπίτι σας τη σοκολάτα Knipschildt, που παίρνει το όνομά της από το όνομα του δανού σοκολατιέ που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Knipschildt δημιούργησε τις τρούφες Madeline. Μια εξαιρετική τρούφα με μαύρη σοκολάτα Valrhona, που φτάνει τα 180 ευρώ το κομμάτι των 50 γραμμαρίων, δηλαδή τα 3.600 ευρώ το κιλό.

Άσπρη τρούφα της Αλμπας
Θα έλεγα πως η άσπρη τρούφα είναι ένα σπάνιος θησαυρός, και δίνει άρωμα σε όλα τα πιάτα! Μια πραγματική απόλαυση , που όμως έχει, και τσουχτερή τιμή.Η λευκή τρούφα της Alba στην Ιταλία είναι ένα σπάνιο, πολυτελές υλικό.
Η ιδιαιτερότητά της; Το άρωμα άγριου σκόρδου που καταλαβαίνεις μόλις τη δοκιμάσεις. Αν θέλετε να την συμπεριλάβετε στα πιάτα σας, θα πρέπει να διαθέσετε περίπου 2.500 ευρώ το κιλό.

1 Comment

  1. Wow, this amazing!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *