προορισμός…γεύση!

Και το Νοέμβριο, τα φρούτα κυριαρχούν στους πάγκους της λαϊκής αγορά και είμαι σίγουρη πως θα σας εκπλήξουν ευχάριστα! Είτε τα εξωτικά φρούτα, όπως το ρόδι, η καρύδα ή η παπάγια, είτε τα εσπεριδοειδή, όπως το μανταρίνι, το κουμκουάτ ή το πορτοκάλι, τα φρούτα του Νοεμβρίου είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C. Και τον χειμώνα, πιστέψτε με, τη χρειαζόμαστε πολύ τη βιταμίνη C καθώς βοηθάει στην αντιμετώπιση των κρυολογημάτων!
Δείτε παρακάτω τα 10 φρούτα που δεν πρέπει να χάσετε αυτόν τον μήνα:

  1. Το μανταρίνι
    Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε τη κλημεντίνη από το μανταρίνι. Μόλις όμως τα καθαρίσετε και ετοιμάζεστε να τα φάτε, θα καταλάβετε αμέσως ποιο είναι ποιο καθώς το μανταρίνια περιέχουν λίγα κουκούτσια.
    Αυτό το μικρό όξινο εσπεριδοειδές είναι πραγματικά πολύ ωραίο και μας βοηθάει πολύ το χειμώνα αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά ενώ ταυτόχρονα έχει και αντιφλεγμονώδη δράση.
  2. Το ρόδι
    Όπως τον Αύγουστο περιμένουμε με λαχτάρα το καρπούζι έτσι τον Νοέμβρη περιμένουμε το ρόδι! Το φρούτο αυτό είναι πολύ όμορφο με το κόκκινο του “φόρεμά” ενώ οι γλυκοί, μικροί σπόροι του βγάζουν ένα ροζ πολτό, τόσο ζουμερό και αρωματικό, που ξέρουν να μας ταξιδεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα!
    Επιπλέον, αυτό το εξωτικό φρούτο είναι κυριολεκτικά γεμάτο με βιταμίνη C! Είναι επομένως ιδανικό για να μας κρατάει σε φόρμα όταν οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν.
  3. Το ακτινίδιο
    Ακριβώς όπως και το ρόδι, το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο που θα το βρούμε στη λαϊκή αγορά από τις αρχές Νοεμβρίου. Σε αντίθεση με τα ακτινίδια που βρίσκονται στους πάγκους της λαϊκής το καλοκαίρι ή τις αρχές του φθινοπώρου, τα χειμωνιάτικα ακτινίδια καλλιεργούνται συνήθως στη Γαλλία.
    Το ακτινίδιο είναι απλά… ΤΟ ΦΡΟΥΤΟ που θα μας κρατάει σε φόρμα όλο το χειμώνα! Η περιεκτικότητα του σε Βιταμίνη C είναι τόσο υψηλή που τρώγοντας ένα μόνο ακτινίδιο το πρωί καλύπτουμε τις ανάγκες μας για όλη την ημέρα! Ξεκινήστε λοιπόν τη μέρα σας με ένα ακτινίδιο για να ξεκινάτε τη μέρα καλά!
    Πάντως, αν και είναι τόσο νόστιμο σκέτο, μπορείτε επίσης να το απολαύσετε μέσα σε μια σαλάτα ή σε ένα γλυκό ή αλμυρό φαγητό.
  4. Το κουμκουάτ
    Με μέγεθος XXS, μην σας φαίνεται περίεργο που το κουμκουάτ είναι το μικρότερο εσπεριδοειδές που υπάρχει! Η ιδιαιτερότητα αυτού του φρούτου βρίσκεται κυρίως στη γεύση του: αν και η σάρκα του είναι απολαυστικά γλυκιά, το δέρμα του φρούτου (το οποίο δεν ξεφλουδίζεται λόγω του μεγέθους του), είναι αρκετά πικρό. Στο στόμα, το κουμκουάτ είναι μια πραγματική έκρηξη γεύσεων!
    Πριν το φάτε, θα ήταν καλό να το κρατήσετε λίγο στα χέρια σας κάνοντας μερικές κυκλικές κινήσεις: έτσι, όλες οι γεύσεις του φρούτου θα ανακατευτούν μεταξύ τους και θα αναδειχθούν καλύτερα!
    Όπως και τα ακτινίδια, έτσι και το κουμκουάτ είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C, αλλά και σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, καροτίνες και φυτικές ίνες.
  5. Το φρούτο του πάθους
    Με μια πρώτη ματιά, η αλήθεια είναι πως το φρούτο αυτό δεν είναι φαντάζει ιδιαίτερα όμορφο εμφανισιακά! Μοιάζει με ένα μεγάλο αυγό με τσαλακωμένο φλοιό ενώ μόλις το ανοίξετε, οι μαύροι σπόροι του, που κρύβονται κάτω από έναν ημιδιαφανή πορτοκαλί πολτό, δεν δίνουν και την καλύτερη οπτική εντύπωση.
    Αλλά αυτό δεν πρέπει να σας αποτρέψει από το να το δοκιμάσετε! Μόνο η μυρωδιά του θα σας ταξιδέψει στις πιο μακρινές και εξωτικές χώρες. Επίσης, το φρούτο αυτό περιέχει τόσο πολλή βιταμίνη C, καροτίνες, μέταλλα και ίνες που θα ήταν κρίμα να μη το εκμεταλλευτείτε, ειδικά τον χειμώνα!
  6. Ο ανανάς
    Αχ, όταν βλέπουμε τον ανανά να εμφανίζεται στη λαϊκή κάθε Νοέμβρη, δεν μπορούμε παρά μόνο να σκεφτούμε ποιες συνταγές θα ετοιμάσουμε! Μόλις κρατήσουμε αυτό το εξωτικό φρούτο στα χέρια μας, η γλυκιά μυρωδιά του μας ταξιδεύει αμέσως σε κάποια τροπική παραλία! Παρά την ισχυρή γλυκιά και πικρή του γεύση, ο ανανάς είναι ένα light φρούτο πολύ πλούσιο σε Βιταμίνη C! Στη μαγειρική μπορείτε να το απολαύσετε είτε σκέτο είτε μέσα σε γλυκά επιδόρπια και αλμυρά φαγητά.
  7. Το πορτοκάλι
    Μην σας φαίνεται περίεργο που ο Νοέμβριος είναι ένας μήνας γεμάτος εσπεριδοειδή, και ειδικά πορτοκάλια! Φρούτα ιδιαιτέρως πλούσια σε Βιταμίνη C, τα εσπεριδοειδή είναι τέλεια για να μας βοηθήσουν να βρούμε τη φόρμα μας, να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα αλλά και να καταπολεμήσουμε τα κρυολογήματα!
    Έτσι το χειμώνα, μπορείτε να πίνετε το χυμό του, ή να το τρώτε σκέτο το πρωί. Μπορείτε ακόμη να το χρησιμοποιήσετε σε διάφορα γλυκά επιδόρπια ή και αλμυρά φαγητά.
  8. Το μήλο
    Τα βρίσκουμε στις αγορές από το Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο. Είναι ένα μήλο τραγανό, απαλό και αρωματικό, χωρίς να είναι υπερβολικά γλυκό. Το χειμώνα, μπορεί να καταναλωθεί και σε αλμυρές τάρτες. Η ποικιλία αυτή είναι μάλιστα η ιδανική αν θέλετε να φτιάξετε κάποια τάρτα Τατέν με υπέροχα καραμελωμένα μήλα!
  9. Η παπάγια
    Τελικά, ο μήνας αυτός είναι ένας μήνας όπου τα εξωτικά φρούτα δεν θα λείπουν καθόλου από τη φρουτιέρα! Με το όμορφο χρώμα και το υπέροχο άρωμα της, η παπάγια, είναι ένα φρούτο που πρέπει να δοκιμάσετε μόνο και μόνο για όλες τις βιταμίνες και την ενέργεια που προσφέρει! Είναι ένα φρούτο με χαμηλό θερμιδικά περιεχόμενο, είναι ωστόσο πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Η παπάγια είναι τέλεια για να τη φάτε σκέτη, αλλά είναι επίσης πολύ ωραία σε διάφορα επιδόρπια (όπως φλαν, μους κλπ.) ή ακόμη και σε αλμυρά πιάτα.
  10. Η καρύδα
    Τον χειμώνα αγαπάμε πολύ την καρύδα γιατί έχει τη δύναμη αμέσως να μας ταξιδέψει σε κάποια παραδεισένια παραλία με λευκή άμμο…
    Μόλις καταφέρετε να την ανοίξετε (που είναι πολύ εύκολο να το κάνετε βάζοντας την για 2-3 λεπτά στον φούρνο μικροκυμάτων, είτε διαφορετικά, μπορείτε να την ανοίξετε με ένα μεγάλο μαχαίρι αλλά προσοχή στα δάχτυλα σας!) θα μπορέσετε να απολαύσετε τη γλυκιά της σάρκα, που περιέχει πολλά μέταλλα και βιταμίνες.

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *